Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A köd (The Mist)

2008.10.02. 16:48 koimbra 23 komment

Stephen King a rettegés mestere, a félelem hírnöke, a XX. század legolvasottabb szerzője, blablabla...Mindenki tudja kiről van szó, halhattunk ilyen jelzőkkel illetni már igen sokszor őt. Alig van olyan szerzeménye, amihez még nem nyúltak hozzá a filmkészítők, akadnak ezek között silány alkotások, jó próbálkozások és mesterművek is. Frank Darabont a neve annak az úriembernek, ki nem csak a legjobb produkciót készítette King könyve alapján, hanem az imdb-n az első a legjobb filmek élén. Ezután adaptál a Mestertől még egy alkotást, a Halálsoron is jól teljesített.

 

Nagy vihar tépázza meg a városkát, másnap kezdődnek is helyreállítások. David Drayton (Thomas Jane) családja konstatálja azt is, hogy a tavon messzire hatalmas köd terpeszkedik és mintha egyre közeledne. Drayton lányával és szomszédjával a helyi boltba indul, néhány dolgot be kell szerezni. Hirtelen megérkezik a sűrű köd is, amelyet pár órával előtte még messzi járt. Mire az emberek észbe kapnak már be is terített mindent , a nagy fehérségben meg különféle megtermett lények szedik áldozataikat. A lakosság egy része a helyi üzletben várja a segítséget és reménykedik abban, hogy a rémálom mihamarabb elmúlik, de nem csak a teremtmények mennek az emberek idegeire, hanem a szupermarketben tartózkodó Mrs. Carmody (Marcia Gay Harden) is, aki a világvégéról károg. Ilyenkor nem üres a bolt, tele van, kellenek emberek, akikből áldozat lesz. A felhozatal vegyes: a néhány katona, a közeli bázisról, átutazók, helyiek és a bolt személyzete.

 

 

A történet egyszerű, minden adva van tehát egy szokványos mezei horrorhoz, de Darabont kihozza a maximumot a sztoriból, magából és színészeiből. Az emberek a boltban az őrület határán egyensúlyoznak, nem tudják meddig lesznek bezárva, meddig tart az őrület, afélelem kerülgeti őket. Bezártságukban találgatnak, vajon honnan jöhetett a köd és köze van-e hozzá a közeli katonai állomásnak.

 

Marca Gay Harden iszonyat jól hozza a mélyen vallásos, tébolyult nőszemélyt, alig várjuk, hogy valaki odamenjen hozzá és keverjen egy jó emberest neki, mert piszkosul irritáló. Persze két részre szakadnak boltban várakozók, akadnak akik csatlakoznak a tébolyult szektájához és vannak olyanok, akik nem hódolnak be. A másik csoport élén Thomas Jane áll, bár a kis kompánia az idő múlásával egyre csak fogyatkozik. Na igen, vész esetén sokan hívő emberré válnak, azt pedig soha nem lehet tudni, hogy őrület mit hoz ki az emberből. A felhozatal széles, van aki menekül a nagy pánikba, van aki szkeptikus és akadnak akik próbálnak racionálisan gondolkodni.

 

Azt mondom Frank Darabontnak kéne adni a King könyvek megfilmesítési jogát, harmadjára is beletalált, méghozzá a középébe. Rémisztőbb és ugyanakkor izgalmas, A bezártság és a szereplők szorongása átragad a nézőre is. Személy szerint ajánlom mindenkinek ezt a jó egy éves késéssel (már tavaly novemberben bemutatták Amerikában) érkező horrort, ahol végül nem igazán lehet eldönteni, hogy a különféle lények vagy a vallási fanatizmus-e a félelmetesebb. 90 %-ot szórok rá.

 

imdb: 7,4

rottentomatoes: 72 %

 

A DVD-n rajta van a film fekete-fehér verziója is, Darabont eredetileg így akarta bemutatni, de ezt nem engedték neki.

 

Előállítási költség: 18 millió dollár

Amerikai bevétel: 25,6 millió dollár

Összbevétel: 53,5 millió dollár

Amerikai DVD eladás eredmény. 26,3 millió dollár

 

Címkék: horror onlydvd a köd

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr30692749

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A köd (The Mist) 2010.09.03. 08:38:02

Alapsztori: Rejtélyes köd veszi körül a kisvárost, a köd pedig veszedelmes lényeket rejt. A lakosság egy része a szupermarketben ragad.Húzónév: Frank Darabont rendező / Marcia Gay HardenMűfaj: horrorTrailer ittAmire számítottam: A Stephen King adaptáci...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kompi · http://filmtrailer.hu 2008.10.02. 17:41:59

Szerintem meg a legratyibb film amit tavaly készítettek:)

sheepee 2008.10.02. 18:18:03

fikázni mindenki tud, ne azt írd, hogy ratyi, hanem írd le miért.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.10.02. 18:58:02

Kompi veled vagyok! :D

Noha nem ennyire borzasztó a helyzet, de ez bizony nem egy jó film.

Foeldy 2008.10.03. 08:10:38

Azt mondtátok, h ne csak azt mondjam, hogy ratyi, hanem azt is, hogy miért!
Nos, leírom szerintem miért szax a film. Nem a megvalósításra gondolok, az csillagos ötös, a színészi játék, bravúros, az operatőri munka, szép. Akkor mi a baj?
A történet, s talán nem is csak a történet, hanem a vége.
Nem leszek spoileres, nem írom le. De tény s való, hogy ilyen kegyetlenül brutális befejezést még nem láttam sehol. És ne mondjátok, h nem lett volna más választása, mert igen, ha érdekel, azt is leírom, hogy mi.
Ez zavart benne nagyon, mert egy jó, kis horror film, tele állati jó dögökkel:), színészi játékkal, s erre ennyire elk*rják a végét egy ilyen szemét befejezéssel.
Szeretem ha egy film katarzist ad. Ez nem adott, ez után az maradt meg bennem, hogy "Na, b*zz, rohadjatok meg!" S talán pont azért mert simán lett volna más választásuk!
No, erre kérek kommenteket!

kompi · http://filmtrailer.hu 2008.10.03. 10:02:06

A színész játék szerintem botrányos.
Az effectek/szörnyek szintén szarok.
Az egyetlen dolog, amiért nem 1-re értékeltem, az a befejezés: az tényleg elkapott s nagyot dob az egészen.
Maximális tiszteletem Darabontnak, de nem tartozom azok közé akik egy (két) nagy név hallatán máris csapkodnak a nyelvükkel.

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.10.03. 10:38:37

kompi: én sem azért értékeltem 90 %-ra, mert ott van Darabont, ha rossz filmet csinált volna, akkor lehúzom, én már mondtam, hogy osztályozok, ahogy a film nekem tetszik

Foeldy: a végét én se nagyon értettem, hogy miért csinálták azt, amit csináltak. Nem láttam értelmét

ricardo montelban 2008.10.03. 12:47:33

most ezzel mi van: kijön dévédén, moziban küldik ránk, vagy mi?

Koimbra 2008.10.03. 12:50:13

Csütörtöktől lehet kölcsönözni. Szóval elmész a tékába, akkor talán ki is tudod hozni, ha benn van

Dante · http://videodrome.freeblog.hu/ 2008.10.03. 16:36:33

Ma jön a díszdoboz :)
Zseniális film, első nézés után 10 percig meg se tudtam szólalni.

vastudo 2008.10.22. 14:04:49

Jó kis film volt ez, remek befejezéssel. A végét illetően, spoiler nélkül: ti, mint nézők, nyilván tudjátok, vagy tudni véliték, hogy lett volna más lehetőség, de vajon a karakterek szempontjából is így gondoltátok volna? Kívülről és utólag könnyű ezt mondani...

Amúgy a fekete-fehér változat sokkal nyomasztóbb.

gruber 2008.10.28. 15:19:58

Szerintem az utóbbi idők legjobb horrorja.

GreKom 2008.11.04. 18:58:34

Pont a vége miatt nagyon jó a film.
Nem nagyon láttam még ilyen befejezést sehol. A történet még akár hihető is lehet.
Meg kéne néznem angolul is, mert hát a magyar hangok, hát izé...

qkc 2008.12.02. 21:13:25

Éljenek a filmesztéták-bazzeg,pont a Ti véleményetekre nem kiváncsi senki))))))Ez jó film-mehettek a sunyiba..Darabonton meg kereshettek fogást-beleszarik a pofátokba-hőzöngők..Rólatok egy dolog jut eszembe-Blair Witch Project,nézem moziban,elöttem zsírnyakú-toha megszólal a plázacica barinőjének;-Ez tök szar,sehol egy izgi képelem(!),menjünk máááá..../magamban-Lebasználak ott az erdő közepén,Te senkiházi-azt ott izgulj,meg siess)))/Grat az esztétáknak-biztos évek óta a szakmában-azaz-szintén Zenész?)))Muhahahaha.

け よう。 > eL FuEgO < けよう 。 · http://filmkomment.blog.hu/ 2008.12.05. 23:26:52

Tény, hogy jó filmnek nem mondható. Egy jó filmnek a végén happy end van. Viszont, sokszor nézhető, jó a sztori, szépen van megcsinálva, és szerintem a vége se véletlenül olyan amilyen... Nem kevés társadalom kritika, és még sok más dolog. Nekem az egyetlen kifogásom a zenével volt, az talán kicsit túlzás, de azzal együtt minimum egyszer mindenkinek látnia kell.

け よう。 > eL FuEgO < けよう 。 · http://filmkomment.blog.hu/ 2008.12.05. 23:28:29

Ja, és ez már off, de tényleg vesszük át Amerikából, hogy akkor jó egy film ha vidám a vége, és ha a szánkba van adva hogy mi történt. Ha már valamelyik hiányzik lehet a film akármilyen, akkoris a nagyérdemű leszarozza :)

VVega · https://debugme.eu/ 2008.12.06. 17:58:05

???

Most akkor jó film vagy nem jó film? :D

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2008.12.06. 23:52:49

"Egy jó filmnek a végén happy end van"

bullshit )

Skeez 2008.12.09. 08:55:16

A Setét Toronyból csinálnának filmet..

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2009.03.31. 01:17:25

Akkor ez most nem az a Köd,ugye?Csak nincs más szavunk a ködre (Fog-Myst?).

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.03.31. 09:52:15

Mármint melyik nem Köd? Ez a Stephen King-es és nem a többi.

Reactor 2013.03.07. 19:33:18

@kompi: Csinálj jobbat. Vagy tudod mit, írj jobb történetet. Szarok az effektek/szörnyek? Ehe, nem is tudod, milyen jó dolgod van. Akkor talán nézz meg ilyen alkotásokat, hogy Heat Episode One, Mortyr, vagy épp a Pirx kapitány kalandjai. Csak hogy legyen is valami fogalmad arról, mit nevezünk szarnak. Persze a monitor mögül könnyű kiröhögni a csápokat meg a pókokat, de ha a te ablakodon kopogtatnának, teleszarnád az összes gatyádat SZVSZ. Amúgymeg honnan tudod, hogy kéne kinéznie egy másik világban kifejlődött, más evolúciós vonalon kialakult lénynek? Láttál már egyet is? Nem. Akkormeg?

Azt meg amblokk leszarom, ki rendezte. Nem analizálni kell a filmet, hanem élvezni.'Nuff said.

@Foeldy: Máris. Egy csomó ember rinyál a film vége miatt, és nem értem, miért. Tegyük fel, hogy a producer kitalálja, hogy oké, dögöljön meg az egész emberiség, terítse be a köd az egész bolygót, ne élje túl senki, legyen az egész világ a szörnyeké. Ez a befejezés jobb? Szerintem akkor meg emiatt menne a nyálverés, és teljesen jogosan.
A történettel sincs a világon semmi gond. Ha ez a történet szar neked, akkor mitmondanál a Függetlenség napjára? Na az egy igazi sablon a földönkívüli lények támadására. Vagy a Doom-filmre, ami speciel a második legrosszabb film az ismert világegyetemben (az első a Vanilia Sky). Úgyhogy nem kell itt a történetet szidni, akinek nem bejövős a horror műfaj, az nézzen Familía kft-t. Ha nem tudsz úszni, az nem a víz hibája.

@Kaland-Játék-Kockázat: Amire gondolsz, az a John Carpenter-féle Köd. Na az a film tényleg egy hordó fos. Ezzel viszont a világon semmi baj nincs.
süti beállítások módosítása