Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Ip Man (Yip Man)

2009.01.15. 21:50 koimbra 5 komment

Bizonyára ismerősen cseng Bruce Lee neve, ismeri őt minden filmrajongó és harcművész. Az úriember nem kisebb feladatot hajtott végre anno, minthogy leverte Chuck Norrist is a Sárkány útjában. Azonban Lee sem karatézva jött a világra, ő is tanult valakitől, róla nem igazán szokott szó esni, de most itt az ideje, hogy megjegyezzük Yip Man nevét is.

 

A film Yip Manről szól, az ő életét mutatja be, ugyan nem teljes egészében, csak egy évtizedet ölel fel a sztori és itt még Bruce Lee sem jött be a képbe. A történet Fuoshan városában játszódik, itt él Yip Man kis családjával, tudja róla mindenki, hogy a Wing Chun nagy ismerője, de ő maga nem kíván tanítani, békében éldegél, kihívója azért akad bőven. Később a kitör a háború és a városkát megszállják a japánok, a főnökük pedig ételt osztogat azoknak, akik ki mernek állni harcosaikkal.

 

Donnie Yen alakítja a mestert, aki egy magabiztos, s, másokra odafigyelő, jó embert formál meg.. Yen a játékidőben nem sokat színészkedik, sok érzelmet nem vitt bele a feladatba, de harcművészeti tudásával kárpótol mindenért, a harcok kellőképpen látványosak, ezekbe beleadtak apait-anyait.bár Yip Man-t alig izzasztják meg, jöhet akár egy nagy tudású másik városbéli mester vagy akár a japán ezredes, ő bizony végiggyepál mindenkit erőlködés nélkül. A többi színész sem erőlteti meg túlzottan, a falu lakói mind kedvesek, a japánok pedig a nagyfőnök kivételével mind gonosznak vannak beállítva, ezen nincs mit csodálkozni, kínai filmbe kell japán ellenes propaganda.

 

Yip Man mester legidősebb fia is részt vett a produkcióban tanácsadóként, ez azonban végső soron csak egy jó marketingfogás (szerintem), hogy a mester nevét beleírhassák a címbe, ezzel pedig több nézőt csalogathassanak a mozikba, de azért  az igaz történeteknél a néző tudja, hogy amit lát, annak jó, ha a fele igaz.  Én ugyan nem tanulmányoztam soha Yip Man életútját, részemről nem okozott csalódást,  film halad, pörög előre szépen, a történet végső soron másodlagos, ugyanis az egészet a profin kivitelezett harcművészet viszi a hátán. Aki kedveli a hasonló alkotásokat, mint pl. a Hőst vagy a Fearlesst, annak ez is tetszeni fog.

 

imdb: 8,1

 

Címkék: akció távolkeleti filmek 80 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr31880294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lowfast 2009.02.18. 20:21:09

"Az úriember nem kisebb feladatot hajtott végre anno, minthogy leverte Chuck Norrist is a Halálos játszmában."

:D

Kis pontosítás azért: a Sárkány Útjában bunyózott Lee Norrisszal.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.02.18. 20:24:22

@happytree: köszi, a Halálos játszmában nem is bunyóztak?

lowfast 2009.02.18. 21:51:13

@koimbra:

Tudtommal nem... Egyetlen bunyójuk volt a Way of the Dragon végén, amit Rómában vettek fel. Ennek a jelenetnek a végén takarja le Lee az ingével a halott Norriszt, ami nem volt benne a forgatókönyvben (állítólag). Amikor megkérdezték Lee-t hogy miért csinálta, és tért el a forgatókönyvtől, azt felelte hogy "Így akartam tisztelegni ellenfelem lenyügöző tudása előtt"
:D

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2009.02.18. 23:20:17

A halálos játszma kezdő akkordja örökbecsű Csákk és Bruce harca, de csak egy bevágott jelenet. :)

kung-fu rajongo 2009.04.01. 16:10:25

"Azonban Lee sem karatézva jött a világra, ő is tanult valakitől, róla nem igazán szokott szó esni, de most itt az ideje, hogy megjegyezzük Yip Man nevét is."
BRUCE LEE elsosorban WING TSUN-t tanult ami azt jelenti, hogy az egyik legmagasabb szintu KUNG-FU stilus gyakorloja volt. Azert alapitotta a JEET KUNE DO-t ,mert YIP MAN nagymester megtiltotta neki a "feherek" tanitasat. Addig mig o nem szolt nem torodott senki massal. YIP MAN pedig a Wing Tsun egyik legnagyobbja volt, BRUCE SI-FU-ja!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása