Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Tintaszív (Inkheart)

2009.03.24. 21:46 koimbra Szólj hozzá!

Gyerekkoromban szokás szerint esténként meséket olvastak fel nekem, bele is éltem magam a történetbe, elképzeltem milyen jó lenne, ha én is a sárga köves úton lépdelnék, esetleg a lovaggal vagy a herceggel indulnék a tűzokádó sárkány ellen, vagy milyen jó lenne ha Aladdinnal együtt dörzsölhetném a csodalámpát. Ugyanakkor eszembe ötlött, ha a könyvbeli dolgot áthozhatnék ebbe a világba akkor az megkönnyítené az életem. Cornelia Funke írónak is hasonló gondolatai lehettek, ezeket papírra vetette és máris kész volt a Bűvölet fantasykönyv, amely nem kerülhette el sorsát és filmes producerek vászonra álmodták művét.

 

Ha Mortimer (Brendan Fraser) egy szöveget hangosan olvas, akkor az ott leírtak életre kelnek, a könyvbeli szereplések, történések átlépnek a mi világunkba. Mo a Tintaszív olvasásasakor szembesül képességével, mikor néhány karakter, köztük pár gonoszat is erre a világra kerül, a felesége ennek folyományaként viszont bekerül a könyvbe. Mo úgy határoz, hogy ezentúl soha nem fog olvasni és lányával a Tintaszív felkutatásával tölti idejét, szeretné feleségét visszakapni és ezt csak akkor tudja megvalósítani, ha újra birtokába kerülne a könyv és még a gonosz figurákat is sikerülne ezáltal visszaküldeni a lapokra, ezt pedig a zsiványok mindenképpen szeretnék elkerülni.

 

 

Egy könyv hasonlítható nyugodtan egy filmhez is, csak akkor jó, ha leköti az embert, együtt tud érezni a szereplőkkel, várjuk a csúf, szemét gonosz megbűnhődését, fantasztikus történet esetében pedig a varázslatot, mágiát várunk és persze az is kell, hogy az olvasónak megmozgassa a fantáziáját. Az a jó, ha mi magunk is ott érezzük a könyvben leírt helyszíneken.

 

Lehet a Bűvölet jó olvasmány volt, de a film készítői ezt nem tudták átültetni a vászonra, nem tették emészthetővé, varászlatossá, élvezhetővé. Pedig látszólag adott volt minden egy kellemes szórakozáshoz, csupán a készítők nem fektettek elég energiát abba, hogy valami nézhetőt produkáljanak, mintha úgy álltak volna a dologhoz, hogy úgyis hozzájuk vágtak 60 milliót, gyorsan túl lesznek rajta, a közönség pedig zabálni fogja ezt a fantáziátlan szörnyszülöttet. Brendan Fraser az utóbbi időben azért játszott két fantasy filmben (Múmia 3, Utazás a Föld középpontjába), szóval legalább benne megkondulhatott volna a vészharang, mikor elvállalta szerepet. De ha ő nem fogott gyanút a kezdetekkor, akkor legalább az Oscar-díjas Helen Mirren hümmöghetett volna egy sort a forgatókönyv olvasása közben, tőle is eléggé sótlan alakítást kapunk. Andy Serkis pedig csak CGI-formában (King Kong, Gollum) tud maradandót alkotni, szerepe szerint ő lenne a főgonosz, akitől félni kellene, aki jól megszívatja a kezdetben a hősöket, majd a végén elégedett mosollyal nyugtázzuk a vesztét. Csakhogy bármit is tesz, valahogy nem tudja előadni a velejéig gonosz figurát és csupán azért várjuk a bukását, mert tudjuk akkor már a film vége se lehet messze.

 

 

A legnagyobb fájó pont mégis Iain Softley neve, fel nem foghatom hogyan és miként tudott egy ilyen rossz filmet összehozni (a K-Pax remek alkotás volt, A titkos kulcsa pedig egy jobb horror), csak remélni tudom a későbbiekben összekapja magát és le tud megint tenni az asztalra egy nézhető művet. Softley azért próbálkozott valamennyire, a Tintaszívben felbukkan néhány mesebeli ismerős, van itt minotaurusz, pokolkutya, szereplő az Ali babából

 

A Tintaszív olyan, mintha egy felolvasóesten ülnék és egy monoton hangú unatkozó arcú egyén adná elő egy egyébként jó regény történetét, ezáltal a hallgatóság is heves ásítozásba kezd, folyton az órájára pillant és azt lesi, mikor tud szabadulni innen. Funke történetének filmre átültetése nem sikerült, hiába a sok meseszerű karakter ez a mű nem lett mesés. Ehelyett inkább ajánlom az Esti meséket Adam Sandlerrel, aminek a sztorija hasonló és még nézhető is lett a film, erre pedig adok egy gyenge 20 %-ot.


imdb: 6,4

rottentomatoes: 36 %

 

Büdzsé: 60 millió dollár

Amerikai bevétel: 17,07 millió dollár

Eddigi összbevétel: 53,98 millió dollár

 

 


Címkék: fantasy iromány inkheart 20 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr961023483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása