Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Harry Potter és a Félvér Herceg

2009.08.01. 09:49 vadoc/csillagmoha 4 komment

Leszögezem, nem olvastam el a kollegák posztjait. Szóval, ha ismételnék teljesen véletlen. Elvonatkoztatva írok, saját véleményem fejezem ki a HARRY POTTER ÉS A FÉLVÉR HERCEG c. filmmel kapcsolatban.

Nos, olvastam a könyvet. Olyan ember vagyok, (próbálok lenni) aki igyekszik nem sokáig azon lovagolni, hogy ennek ilyennek és ilyennek kellett lennie, MERT a könyvben ez van leírva. Megértek én a filmszakmával kapcsolatban sok mindent.

Jó bevezetés, máris lehúzom az egészet.. Alapvetően nem ez lenne a célom. De aki olvasta a könyvet, annak nagyon sok minden feltűnhet.

- Végig nézve, lezárva a részt rájöttem - hogy amiről nagyrészt kellett szólnia a résznek, az meg is történt, de egy valamiért mégis elvérzett a dolog: a Félvér Herceget elvitte a magyar mennydörgő vagy mi? Mert kb. 2 mondat szól arról, amit a könyvben kb. 600 oldalon keresztül feszegetnek, és nyomoznak.

- A másik lényeg, a horcrux -az is benne van. Meglepően szép kerítéssel, kb. mint ahogy elképzeltem mint amikor olvastam a művet.

- Nos a szerelmek.. Azok a kimondatlan, de mindenki tudja miről szóló csípkelődések, szemezések, megjegyzések, beszólások a 3 jó barát között. Aki még nem látta, MAJD MEGLÁTJA. Számomra, ez elvolt túlozva.. De azért tetszett, mert a vicces sztorik alapját adják.

A filmet (egy ismerős szavaival élve) úgy készítették el, hogy a nagyközönségnek szóljon, vagyis mindenkit behúzni a moziba - kicsit és nagyot is, akit nem érdekelne azt is - közönséghajhász módon. Jó is lenne így, de az igazán fanatikus rajongók (én nem :D - csak egyszerűen szeretem, mert csak .. de ezt majd pár sorral lejjebb kibővítem) kicsit kiéhezve maradnak.

Jöjjön most a pozitívum, amiért nem dobnám teljesen a szemétbe a dolgot (+):

A látványvilág, az effektek - nagyon tetszett, hogy az előzőekhez képest sokkal több dolgot effekteltek (egyáltalán nem éreztem azt, hogy eltúlozzák és töménytelen effekt lenne) - a varázslatok, a bűbájok, átkok, mindennek megvolt a maga látványa.

A film alapvetően komor hangulatú - mégis sokszor olyan mintha elpoénkodták volna. Nem feltétlen rossz, de így egyáltalán nem érzed át azt a sötét, komor világot.

Ergo, vannak poénok - azok a poénok pedig többször apró kis viccek - és jó, mert megnevettetik az embert.

A barlanglátogatást nagyon jól megcsinálták: már már az az érzésem volt, mintha áttértünk volna a Gyűrűk Urába és Gandalf nézne velünk szembe.

Dumbledore - R.I.P. azért itt is rossz érzés volt.

Összegzésként, persze nem várhatom hogy minden a könyv szerint menjen, de jó érzés lett volna, ha esetleg a Félvér Hercegre is több időt szántak volna.

Ui.: Igazából nem vallom rajongónak magam. A könyvek közül csak a 3. résztől kezdtem olvasni, mert onnantól KIHÍVÁS az egész (vastag könyv, több mondanivaló, stb.). A film, eddig minden részt láttam. Mindegyik nagyon tetszett, mert alapvetően kedvelem az ilyen varázslatos, meseszerű, szép dolgokat. Kedvencem a könyvből és filmből egyaránt a SÁRKÁNYOK és a gondozójuk Charlie (könyvben is egy nagyon rokonszenves srác), a másik srác meg Oliver Wood - aki a griffendél kviddics csapatának egyik játékosa az első két részben szerepelt. A női szereplőm meg Luna Lovegood - imádom a bogaras, bohókás, nyugodt hozzáállását mindenhez. Ráadásul a filmben nagyon jó színésznőt választottak erre a szerepre. Nekem mindig Dakota Fanning jut róla eszembe (pedig ő Evanna Lynch). Nagyon jól eltalálták. Nincsennek posztereim, nincsennek megrögzött dolgaim ezzel kapcsolatban, egyszerűen csak van mit kedvelnem egy ilyen világban, amiről a Harry Potter szól. Elismerésem az írónak, mert valljuk be, azért nagyot alakított a könyveivel. A filmről nem merek ilyet mondani semmit, az mindig más - vegyes érzelmekkel telített.

 

Koimbra és Armida írása

Címkék: harry potter franchise

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr311280724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.08.01. 12:48:19

Na azt hittem, hogy neked jobban tetszett:)

madárijesztő 2009.08.02. 02:02:59

Én olvastam a könyvet, de vegyes érzéssel jöttem ki a moziból. Ezt a romantikus dolgot eltúlozták sajnos. Remélem a következő rész nem ilyen lesz.

gébence · http://soraim.blog.hu 2009.08.02. 13:35:31

Elég nagy spoilert lőttél el a kritikában. :/

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.08.02. 13:52:41

@mi ez a zaj?: Szerintem akkor lehetne spoilerről beszélni, ha senki nem ismerné Harry Pottert. De aki olvasta annak úgyis egyremegy, a többi rajongó pedig biztosan utánajárt mi lesz benne.
A maradékot meg szerintem nem nagyon érdekli, hogy Dumbledore-ral mi van.
Persze lehet, hogy én látom rosszul.
süti beállítások módosítása