Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Árvaház (El orfanato)

2009.08.07. 16:00 Elanor_ 5 komment

2 napja szó volt róla, hogy elkészítik az Árvaház amcsi remake-jét. Ígértem róla kritikát, ami abból a szempontból lehet érdekes, hogy aki annak idején nem látta a moziban ezt a filmet, érdemes beszereznie. Nálam 9/10-es volt a film.

 
 

Laura (Belén Rueda) 37 évesen dönt úgy, hogy visszatér gyermekkora otthonába, egy árvaházba. Vele költözik férje, Carlos és gyermekük, Simón.
A házat felújítják, és mivel - ki tudja, miért(!) - már régen nem funkcionál árvaházként, kerti partival egybekötött megnyitóval próbálnak neki újra bizalmat és lakókat szerezni.
Csakhogy a parti rosszul sül el, Laura és Simón csúnyán összevesznek, hazugságokon és elhallgatásokon, titkokon és bizalmon, aztán a kisfiú elfut, az anyja meg utána, de nem éri utol, sőt, örökre elveszíti...
 

"Csak az a kérdés, meddig hajlandó elmenni a gyermekéért."

A fenti mondatot egy médium (Geraldine Chaplin) mondja a gyermekét 9 hónapja kereső Laurának arra válaszolva, hogy visszakaphatja-e Simónt valaha is. A médiumra pedig azért van szükség, mert Laura érzi gyermeke és annak korábbi, titokzatos, képzeletbeli játszótársa jelenlétét a házban, és hinni akarása a végső társadalmi és pszichés akadályokon is áttaszítja.

Simón nem édes gyermek, hanem fogadott, ráadásul beteg is, a napjai meg vannak számlálva. Amikor ez kiderül, akkor sejthetünk meg valamit Laura küldetésttudatából, ami talán lelkiismeret-furdalásából ered, amiért őt kimentették 7 éves kora környékén az árvaházból.

Gyermek, titok, játék/küldetés, túlvilág, médium, szimbólumok (9 hónap, kulcs, út, tenger, barlang stb.), félelmek és bátorságpróba... ezek a motívumok mind-mind azt bizonyítják, hogy a mexikói zseni, Guillermo del Toro nem csak reklámfogás volt a filmplakátokon, hanem valóban kreatív munkát végzett a színfalak mögött, immáron "csak" producerként. Az intelligens művészhorror mesterének jelenléte a kópia minden celluloiddarabkájából árad, nem is értem, miért volt szükség a rendezőre.

A színésznő jelenléte annál plasztikusabb: isteni tehetséggel tölti fel a kissé egydimenziós karaktert élettel, múlttal, hússal-vérrel, olyan makaccsággal és erővel, ami az utóbbi időkben divatos anyatigris szerepeket (pl. Jodie Foster - Légcsavar vagy Pánik szoba) is simán überelni tudja. A karakter szó szerint erősebb minden másnál, amit valaha filmvásznon láthattunk, hiszen valóban képes a legvégsőkig elmenni, hogy visszakapja a fiát.

Átmehetne a film az antik eposzok modern feldolgozásába, ha csak a primér történéseket néznénk: az anya pokolra száll a gyermekéért. Mivel azonban tökéletesen kidolgozott pszichológiai kórkép érződik a sztori mögött (amit elég egyetlen flashback-kel, és pár rövid dialógussal felszínre hozni), valóban intelligens és elgondolkodtató alkotás lesz, nem csak egy ijesztgetős parafilm.

Hogy valóban vannak/voltak-e valaha is kísértetek a házban, soha nem tudjuk meg. Habitusunktól függően, a film közben, vagy a moziból kilépve és sommázva a látottakat, felmerülhet bennünk annak totálisan kettős értelmezhetősége. Hogy melyiket választjuk, az pusztán hit kérdése, és ezzel az eszközzel az alkotók a nézőre is kiterjesztik a főhős kálváriáját: attól a ponttól kezdi megtalálni az utat a fiához, amikor hinni kezd.  A készítők tartogattak ugyan egy amolyan Hatodik érzék jellegű csavart a film végére, de ez is inkább csak erősíti a kételyeinket.

Borzongató végignézni, hogyan teljesíti be valaki a sorsát, hogyan áll vissza mégis a rend a világba. A borzalmas vég paradox módon hoz enyhülést, megmutatja, hogy nincs más fontosabb, csak a család és az elfogadás. A kettő pedig, itt és most, ugyanaz.
 

http://www.imdb.com/title/tt0464141/

Címkék: horror iromány elanor

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr601292956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madárijesztő 2009.08.08. 01:30:29

Nagyon jó film volt, akárcsak Guillermo del Toro (producer volt) összes filmje.

Addict · http://www.noisefreaks.com 2009.08.08. 12:06:08

Nem hallottam még a filmről, de a kritika alpján nagyon jó lehet, megnézem én is.

Spawn85 2009.08.08. 13:09:16

Nem volt rossz film. Én 70%-ot adtam rá.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.08.09. 03:10:01

Elég jó film volt, bár már régen láttam....

Turisas · http://alfaomega.blog.hu 2009.08.10. 00:15:27

Szintén tetszett, a fordulat pedig eléggé ledöbbentett. Azért ezek a spanyolok tudnak nyomasztó (horror)filmeket csinálni az biztos.
süti beállítások módosítása