Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Trick'r Treat

2009.09.30. 21:05 koimbra 4 komment

 

Halloween – mit is takar ez a szó? A filmfanatikusok persze alapból rávágják, hogy van ilyen horror, amiben egy maszkos fickó lemészárol néhány embert. Na igen, de ezen túlmenően a kísértetek, szellemek, élőhalottak, boszorkányok ünnepe, amit október 31-én tartanak, Amerikában az egyik legjelentősebb ünnep, nagy hagyományokkal rendlkezik. Ezen a napon a gyerkőcök különféle jelmezekbe bújnak és házról házra járva mindenkinek beleordítják a képébe a következőt: Trick'r' Treat, azaz csokit vagy csalunk! A ház tulaja ilyenkor kénytelen cukorkát vagy csokit adni az ajtaja előtt állóknak, ugyanis ha nem teszik, akkor előfordulhat, hogy megdobálják a házát pl néhány rohadt paradicsommal. Ezen az estén töklámpások díszítik a házakat, az utcákat, némiképp különös hangulatot árasztva ezzel a területnek.

 

A Trick'r'Treat története Halloweenkor játszódik, az elején rögtön meg is nézhetjük hogy jár az, aki a hagyománnyal szembe megy, azaz nem foglalkozik az ősi tradícióval. Ezek után négy sztori következik. Az elsőben megismerhetjük a kissé véres lelkű iskolaigazgatót, a másodikban pedig a Piroska és a farkas népmeséből merítenek, a következőben pedig egy városi legendát (urban legend) mutatnak be és végül egy öreg, rosszindulatú fickó hányattatásait követhetjük figyelemmel. Nem mennék bele a részletekbe, mivel nagy valószínűség szerint lelőném a poént. Az egyes történetekben látható szereplők néhány másodpercre visszaköszönnek a film többi részében is

 

 

Michael Dougherty is beléphetett azon rendezők sorába, akinek megadatott az a lehetőség, hogy saját rövid alkotásából (Season's Greetings) készítsen egy normális hosszúságú filmet. Bryan Singer produceri felügyelete alatt hozta tető alá a produkciót még 2007-ben, de azóta se nagyon lehetett róla hallani, habár megjárt pár fesztivált, de a mozikba vagy a tékákba nem képviseltette magát. Igazán kár érte.

 

Hatalmas szórakozás volt a film, akadt benne néhány jelenet, mikor csöppet megijedtem, volt benne sok morbid humor, rengeteg cukorka és vér. 85 %-ot adok a filmre, utólag is beugrik néhány dolog az alkotásból, amelyeken még mindig mosolygok vagy azt mondom rá, hogy nagy ötlet lesz, egyébként az egész film jól, ügyesen felépített, csavaros alkotás. Minden horror egyik legfontosabb eleme a zene, hiszen az sokat ad a vérengzésekhez vagy ijesztegetésekhez, ha ez nem lenne, akkor kevésbé lenne élvezhető az adott mű. Jelen esetben ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az év (vagy 2007?) egyik legjobbjaként emlegethessük a filmet. Örültem volna, ha még hozzácsaptak volna egy-két sztorit, de nem panaszkodom, talán jobb is így, hogy ebben az esetben a kevesebb inkább több, mint fordítva.

 

imdb: 8,2
rottentomatoes: 5 kritika alapján 100 %

 

Címkék: horror iromány 85 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr461419191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bérgyilkos Bohóc 2009.10.01. 03:19:22

Nem tudom... Szeretem a horrort, de ez elég gyengének tűnik.
(Más.100 emberből 99 nem bírja megtanulni, hogy a toldalék pont nélkül, CSAK kötőjellel csatlakozik a dátumhoz. Tehát: október 31-én)

2009.10.01. 07:22:30

hm... nem tűnik azért olyan rossznak

desmond wallace · http://desmondwallace.freeblog.hu/ 2009.10.01. 13:41:16

Nagyon jó film. Sokat vártam az alkotástól, de sikerült átugrania a lécet. Nagyon okosan van felépítve az egész sztori. Horrorrajongóknak kötelező!
@koimbra: Látom azért nálad is feljebb kúszott a % egy kicsit.:)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.01. 13:58:34

@desmond wallace: Jah:) Aludtam rá egyet, a Piroskás rész ha eszembe jut még mindig mosolygok rajta:D
süti beállítások módosítása