Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Hasonmás (Surrogates)

2009.10.03. 16:29 koimbra 7 komment

 

Milyen jó lenne, ha saját magunk alakíthatnánk kinézetünket. A szerepjátékok sokaságában is a játékos kiválaszthatja azt a karaktert, aki számára leginkább megfelel és naponta több órán keresztül egy szabályokkal teli fantáziavilágban mozoghat, miközben megszűnik körülötte minden létezni, mire felpillant a játékból, máris azt veheti észre, hogy elfelejtett ebédelni, de talán még vacsorázni is és a szokásos kocsmába menetelből se lesz már semmi. Léteznek olyan csetszobák a neten, ahol a regisztráltak egy virtuális szobában irányíthatnak egy figurát, akivel inni, enni lehet az adott helyen vagy pezsgőt vihetsz a sarokban félénken pislogó személynek. Múltkor pedig láttam egy interjút a tévében egy olyan fickóval, aki azt mondta, hogy számára ez az élet, nem mozdul ki a lakásából, otthon dolgozik és mivel elég könnyű a meló, azt letudván utána a neten hasonló helyeken éli életét, teljesen veszélytelen, semmi baj nem érheti.

 

 

A Hasonmás egy olyan világot vázol fel nekünk, amiben már olyan szintre jutott a technikai fejlődés, hogy már a sarki boltban is úgynevezett szurrogátumokat kapni, aztán ezzel szabadon mozoghat, végezheti mindennapi teendőit, az operátornak csak otthon a négy fal magányában kényelmesen hátradőlve kell irányítania. Szép, új világ, mondhatnám, a bűnözés lecsökkent, a balesetekben pedig csak a robot rongálódik meg, ha gond merül fel akkor csak rendelni kell egy új „masinát”. Ezeket a szabályok szerint a tulaj köteles a saját képmására faragni, azaz úgy kell kinéznie, mint ő maga, de ezen túlmenően a többi nem számít, lehet kockahasú, modellalkatú, ha úgy tetszik. Nem kell a tükörben a pattanásokat számolni, sehol egy csúnyán festő anyajegy vagy borostás arc. De ha a diszkóban megismerkedsz egy lánnyal, honnan tudhatod, hogy az irányítója nem egy 200 kilós fickó vagy nem egy sárga fogú, aszott vén csoroszlya? A világ 98 %-a rendelkezik ilyen robottal. De hogy mégse éljen műanyag boldogságban a világ, vannak olyanok is, akik ellenzik ezen hasonmások használatát és elutasítják ezen dolgok használatát, számukra külön területeket (gettóknak is nevezhetnénk) jelölnek ki. Feltűnik egy fegyver is, amely nem csak a lelketlen robotemberekre veszélyes, hanem annak gazdájának is megsüti az agyát. Itt jön képbe a Bruce Willis és Radha Mitchell által alakított nyomozó, akik az ügyben vizsgálódni kezdenek.

 

 

A külalak tökéletesre sikerült,s a szereplők teszik a dolguk, úgy mozognak, mint a robotok a színészek sima arcbőre, csillogó szeme, merevsége mosolyt csalhat ez ember arcára, főleg mikor meglátjuk Bruce Willist, akin/amin jó pár évet fiatalítottak. Szintén dicséretes, hogy néhány operátort bemutattak, láthattuk mennyire elhagyták magukat a szurrogatumokat használó emberek, mennyire nem foglalkoznak már a külsejükkel. Egyedül a főhős, Willis emberi alakja néz ki még úgy ahogy elfogadhatóan. Hát igen, egyeseknek kiábrándító lenne, ha egy hájasan, sárga foggal, vörös szemekkel látnák kedvenc színészük, bár azért némi arcszőrzetet pakoltak rá. Mellesleg mikor a figura emberként mutatkozik, percek alatt hozzászokik ahhoz, hogy a hasonmása helyett önmagának kell utánajárni mindennek, esetlensége gyorsan elmúlik és kb. 10 perc múlva már össze is vérzi az ingét, megszoktuk már, mint ahogy azt is, hogy meg kell mentenie az emberiséget.

 

Jonathan Mostow korábban a Terminátor 3-at tette le az asztalra, ami sok ellenérzést szült, de legalább van némi tapasztalata robot ügyben, a rendező láthatóan csak azzal fog elfoglalva, hogy jól nézzen ki a műve, de a többivel már nem törődött. Szívesen megnéztem volna, hogyan élnek ezek az emberek, mikor lecsatlakoznak a gépről, jobb lett volna, ha nem egy-két másodpercre lettek volna láthatóak. A játékidő is túl rövid volt, szűk másfél óra, nem tudom, hogy Mostow csak gyorsan le akart tudni az egészet vagy ennyire volt elég a 80 milliós büdzsé. Bele lehetett volna merülni jobban ebbe a világban, jó pár kérdés ott lógott a levegőben, amit aztán kikerült a képből és ment tovább a produkció.

 

 

Úgy érzem nagy potenciál volt a Hasonmásban, de kiaknázatlanul hagyták. Valószínű volt a készítőknek jó néhány jónak tűnő ötletük, aztán mikor úgy éreztek meg van a kellő mennyiség és az erre eltöltött idő a többi már nem számított. Pedig ötölhettek-hatolhattak volna tovább nyugodtan. A krimiszál teljes mértékben unalmas, az akciójelenetek egy része is olyan semmilyen, Willis konténeres ugra-bugrája vagy Radha Mithcell autókon való szökkenései még pofásak, de ez nagyon kevés. A vgéső csavart viszont már csak egy ásítással lehet jutalmazni. 50 %-ot tudok adni Mostow társadalomkritika-szerű akció sci-fijére. Szép külső, de belül üres, teljesen olyan volt a film, mint egy szurrogátum.

 

imdb: 6,7

rottentomatoes: 39 %

 

Büdzsé: 80 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 19 millió dollár

Eddigi összbevétel: 27 millió dollár

 


Címkék: akció iromány sci fi képregényfilm surrogates 50 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr441425199

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hasonmás (Surrogates) 2010.08.23. 09:22:04

Alapsztori: A jövőben az emberek már nem mennek ki az utcára, maguk helyett robotokat irányítanak, azonban egy nyomozó kénytelen saját maga nekivágni, hogy kinyomozzon néhány gyanús gyilkosságot. Húzónév: Bruce Willis Műfaj: sci-fi Trailer itt Amire sz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rolee83 2009.10.03. 21:10:50

Nem nagy eresztés a film, akció szinte nincs is, többet vártam tőle...

sertésmájkrém 2009.10.04. 13:34:10

A jövőkép is elég gyenge sajnos.

borleszk (törölt) 2009.10.04. 14:37:02

elszabott öltöny rulez. igényesség hajrà :)

Spawn85 2009.10.04. 14:53:15

Jonahtan Mostow nevéhez a Terminátor 3-on kívül az U-571 is fűződik, ezt csak azért említem meg, mert az talán kicsit jobban sikerült neki.

A "Surrogates"-t még nem láttam, de tervben van a megnézése.

Krizzta · http://krizzta.blog.hu/ 2009.10.06. 15:11:15

most néztük meg, engem az is zavart, hogy az elején a "dokus" részben elhangzik az, hogy megszűnt a bűnözés...miért szűnne meg? néhány ember simán felbátorodna, ha nem neki kell személyesen megtenni ezt-azt. amúgy jól meg volt csinálva, de tényleg lehetett volna többet kihozni belőle

Crag 2009.10.10. 14:29:04

Többet vártam ettől a filmtől, ezt a jó őtletet kár, hogy ennyire eltolták, ebben sokkal több van mint amit összehoztak. Következetes és kiszámítható fordulatok, akció jelenetek halottak, szinte nincs. Sebaj talán a második rész jobb lesz, ha lesz.

MariannaK 2009.10.18. 21:37:26

jövőképnek rendben van, de szerintem is jóval többet ki lehetett volna hozni a történetből. kár érte
süti beállítások módosítása