Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Derülg égből fasírt (Cloudy With A Chance of Meatballs)

2009.10.07. 19:59 koimbra 4 komment

 

A legtöbb ember átesik egy olyan betegségen, mikor az orvosi előírás szerint csak valami sótlan, „unalmas” ételt ehet. Ilyenkor az illető el-elábrándozik, hogy milyen jó lenne egy sajtos hambi, de egy idő után már a zsíros kenyér gondolatától is összefut az ember szájában a nyál. Ám létezik egy sziget (a mese szerint), ami valahol az Atlanti A betűje alatt található, ahol az emberek a szardíniát kénytelenek enni, mivel a helyi halkonzervgyár bezárt, így a helyi lakosok kínjukban ezt a halfajtát ették. Ezért csak jól jön nekik, hogy egy okostojás szerkentyűje mindenféle kívánt étellel árasztja el a falucskát.

 

Immár ötödjére jelentkezik a Sony animációs filmmel és ugrálva, kurjongatva, vigyorogva dörgöli a Disney és a DreamWorks orra alá: „Mi is itt vagyunk ám a palettán”. A Vigyázz, kész, szörf, a Nagyon vadon 1-2 és a Rém rom még nem rengetett meg eget s földet, csak az látszott, hogy valakik ügyesen próbálkoznak és azon vannak, hogy animációs területen az ő nevük is számítson. A Derült égből fasírt alapanyaga Judi Barett és Ron Barett által készített mesekönyv volt, ami nem volt túl vastag, csupán csak 30 oldalas, szóval az animációt készítőknek egy ötletbörzén kellett kitalálni miképp hozhatnak össze ebből egész estés alkotást úgy, hogy ne bukjanak el.

 

 

A történetben a halfalvaiaknak tele van a töke már a szardíniás ételekből, az életük szürke és íztelen lett számukra. Flint áll a történet középpontjában, aki leginkább a Dexter laboratóriuma sorozat főhősére hasonlít, van fehér köpenye, mindig valami új találmányon agyal, ám nincs lüke nővére és kisebb a laboborja.. Azonban Flint korai alkotásai csöppet félresikerültek, ám egy szerkentyűjével új színt hoz a falusiak szürke hétköznapjaiba. A mohó polgármester épp leleplezni készül saját, zseniálisnak vélt ötletét, amivel erősíthetné a turistaforgalmat, mikor Flint gépezete az egekbe repül és hamburgerrel árasztja el a környéket. A város első embere ennek csak örvend, mivel ebben még több pénzt lát, a falusiak pedig végre ehetnek sülteket, édességeket, tükörtojást, mindent, ami szem s szájnak ingere. Flint a város ünnepelt hőse lesz, ám a szerkezet megbolondul és valahogy le kell állítani, mielőtt megtörténik a katasztrófa.

 

El lettek találva a karakterek, kedvelhetőek és viccesek, a sokak által kigúnyolt Flint vicces, az összevont szemöldökű, mázsás apuka is szerez jó néhány vidám percet, a számítógéppel való szerencsétlenkedése során sokaknak deja vu-je lehet, nekem is beugrott, mikor jóanyámnak kellett telefonon elmagyarázni ezt-azt, általam alapvetőnek tartott dolgokat kellett átfogalmaznom. Kiválóan el lett találva ez a jelenet. Van romantikus szál is, a kezdő tévériporter lány „egy nyelvet beszél” hősünkkel, természetes hát, hogy kialakul a vonzalom. A polgármester, ki folyton tömi a hasát lenne a negatív figura, egy idő után már inkább hasonlít a kisgömböcre, mint egy emberre. Poénfaktornak még ott van nekünk Flint majma, a túlbuzgó rendőr, a hallgatag, ám mégis túlképzett operatőr.

 

 

Rengeteg kaját vonultatnak fel a produkcióban, a néző pedig elgondolkodhat azon, vajon nem kellett-e volna több nachost vagy popcornt venni, esetleg nem járt volna-e jobban, ha egy fazék kaját becsempészett volna a moziba. Az égből potyogó kajamennyiség láttán szerintem nem csak nekem kordult meg a gyomrom. Az utolsó harmadban a film átvált hororr-és katasztrófafilmbe, persze szigorúan gyerekek által fogyasztható szinten történik mindenez. A felnőttebbeknek beugorhatnak az Alien filmek, a Honapután, a Twister vagy akár az Armageddon is. A Derült égből a fasírt korrekt szórakozás, csodás látványvilággal, 75 %-ot adok rá, a DreamWorks nem egy alkotását veri, de a Pixarhoz még nem nőtt fel. Olykor leül pár pillanatra a sztori és a végén nem ártott volna a klasszikus rém-és posztapokaliptikus filmek megidézésén túl némi izgalmat is belecsepegtetni.

 

imdb: 7,6

rottentomatoes: 85 %

 

Büdzsé: 100 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 82,2 millió dollár

Eddigi összbevétel: 87,6 millió dollár

 

Címkék: mese animáció iromány 75 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr741434675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jeremi Wisniowiecki 2009.10.07. 20:30:04

Dee Dee Dexter nővére és nem a húga :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.07. 20:36:37

@Jeremi Wisniowiecki: Tényleg:) Sajnos régen láttam már, kevés maradt meg, de az omlett du fromázsra (vagy hogy kell írni) még mindig emlékszem:D

Shyllard 2009.10.07. 21:12:30

@koimbra: az omlett du fromázs egy egyetemes poén :D

Am jó az iromány, ha megkapta tőled a 75%-ot akkor kezd már érdekelni, remélem nem pont holnap hagyják abba a vetítést a városi moziban (a nyomik a legtöbb filmet kb csak 2 hétig nyomatják, nagy ritkán 3 hétig :S)

Shyllard 2010.02.15. 20:14:09

Csak most sikerült megnéznem és nekem nagyon tetszett. Poénos volt meg minden, örültem végre egy jó mesének. Kicsit meg is éheztem :D
süti beállítások módosítása