Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Grindhouse - Terrorbolygó (Grindhouse - Planet Terror)

2009.10.11. 20:28 koimbra 20 komment

 

Quentin Tarantino és Robert Rodriguez nagy haverok, mint tudjuk, gyakran összejárnak dumálni, iszogatni. Egy ilyen találkozás alkalmával szóba kerültek a hetvenes évek, azon belül is a grindhouse műfaj, aminek mindketten hatalmas rajongói. És ha már ennyire kedvelik ezeket a produkciókat, akkor miért ne csinálhatnának ők ketten egy hasonló alkotást. Készítenek egy úgynevezett double feature-t, Tarantino és Rodriguez is letesz az asztalra egy-egy grindhouse filmet, amelyet egy jegy áráért vetítenek. A cél az volt, hogy megidézik a kor szellemét, nekik ez mindenképp jó móka lesz. „Juhú” – talán ez lehetett az első gondolata a két rendező rajongóinak, mikor kiderült, mivel is foglalatoskodik Tarantino és Rodriguez. De aztán bizonyára milliókban merülhetett fel a kérdés: De mi a halál az a grindhouse? Olcsó filmek voltak ezek, unalmas, röhejes párbeszédekkel, rossz képminőséggel, gagyi, harmatgyenge trükkökkel, béna, nevetséges akciójelenetekkel és iszonyat nagy hentelésekkel. Ezek a művek hemzsegtek a kliséktől, az igényességre nem vagy alig törekedtek, tömeggyártásban készültek az ilyen filmek, amelyek nevetségesnek hatottak, pedig a készítők halál komoly műnek szánták alkotásukat. Akkor úgy gondolták ez kell a népnek, a nézők mikor beültek egy előadásra tudták, hogy mi fog peregni a szemük előtt, tudták, hogy nem egy igényes filmre váltottak jegyet, pusztán a szórakozás kedvéért tekintették meg ezeket a műveket. Európába a Grindhouse már kettévágva érkezett meg, külön láthattuk a két rendező filmjét, nem tudom mennyire volt ez jó döntés, talán a Terrorbolygó után a Halálbiztos nem tűnt volna olyan unalmasnak, mivel megalapozta volna a hangulatot.

Robert Rodriguez nem sokat vacakolhatott a történet összehozásával, csúnya zombiszerű alakokat szabadított rá egy kisvárosra. A rendező becsületesen felmondja azt, amit tudni kell erről a műfajról, fogott egy vödröt és belemerítette a klisékkel teli hordóba. Kötelező jó csaj, aki ráadásul go-go táncos, szinte minden mondatában van valami káromkodás jellegű szó, a stand-up comedy-vel kapcsolatos jövőbeli elképzeléseit derékben (illetve inkább a lábát) töri ketté néhány zombi. A főhős rejtélyes múlttal rendelkezik, annyi sejthető, hogy elit harcos, nem csak a fegyverrel bánik kiválóan, de a kést is profin forgatja. Van itt őrült doki (Josh Brolin), keménynek tűnő, de jószívű seriff (Michael Biehn) és Bruce Willis, a kőarcú katona. Tarantino és Rodriguez közül az utóbbi valóban derekas munkát végzett, előbbi pedig a csajokkal szétpofáztatta az egész filmjét. A Terrorbolygóban a nők nem dumálnak hosszú percekig a semmiről, hanem fegyvert ragadnak és megtizedelik a csúnya zombik sorait, még a géppuskaláb is új értelmet nyer. Itt a nők vagy akcióznak vagy darabokra szaggatják őket.

Sokszor előfordult a grindhouse filmekben, hogy az iszonyat rossz képminőségen túl még a nézőnek azzal is számolnia kellett, hogy egy-egy tekercs elszakad, eltűnik, így 20-30 perc kimarad a filmből, ez leginkább annak tudható be, hogy az olcsó produkciókat igyekeztek minél többször leadni, ami pedig minőségromláshoz vezetett. Ugyanez látható a Terrorbolygóban a kép minősége hagy maga után kívánnivalót, de pont ez volt a lényeg. Sok helyen életlen a kép, remeg a kamera, a színekkel is csak a baj van, van mikor teljesen vörösbe vált át a film. Egy helyen pedig több perc is hiányzik. Egyik pillanatban még Cherry és El Wray a vízágyon szeretkezik, majd kiírják, hogy hiányzó tekercs, bocsmá' és mikor visszakerülünk a filmbe már azt látjuk, hogy lángol a ház, a túlélők időközben megszaporodtak, az ingatlan felé pedig zombik népes tábora támolyognak. Az addig eltelt idő alatt felmerült kérdés megválaszolására pedig hiába vár a néző, ugyanis a hiányzó percek tartalmazták volna ezt az információt. Zavaró? Áh, dehogy, inkább megmosolyogtató.

Irgalmatlanul jó szórakozás a Terrorbolygó, aki úgy ül le elé, hogy nem tájékozódott előtte, hogy mi t is fog nézni, az bizonyára csak egy igénytelen filmnek fogja titulálni a produkciót. A rendező csak tiszteleg a 70-es évek hasonló alkotásai előtt, másfél órás zombifilmet kreált, olcsónak és igénytelennek tűnő filmet készített, melyben egy perc üresjárat sincs és elég gyakran becsúsznak haláli egysoros poénok is. A szereplőgárda egy része a B kategóriából lett összeválogatva, akadnak a tékákból jól ismert arcok (Michael Biehn), de jöttek a tévé világában otthonosan mozgó színésznők (Rose McGowan, Marley Shelton) és még A kategóriásoknak is jutott hely (Bruce Willis, Josh Brolin). Nekem ez a film 100 %-os, vicces és mocskosul jó, hibátlan szórakozás. Sajnálatosan többé, vagy legalább egy ideig biztosan nem láthatunk hasonló remekeket, mivel a kasszáknál nem bizonyult életképesnek a dolog.

imdb: 7,6
rottentomatoes: 74 %

A Mediába 590-ért kapható.

Címkék: horror iromány grindhouse 100 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr451443019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b0lha 2009.10.11. 22:39:08

hat, amikor megneztem a filmet, en is csak annyit birtam mondani h: JUHÚÚÚÚÚÚÚ :D en tokeletesen ertettem a celjat a dolognak, es nem is voltak felesleges elvarasaim, es lam, tokeletesen azt is kaptam, amire gondoltam. agyatlan meszarlas, es csokolom. aki az iet nem elvezi, az 1 fingos viccen se tud nevetni, ergo 1 savanyu balfasz. bocs ha barkit is megbantottam :D

Gibson · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.11. 23:46:45

Bár én a fingós viccen nem tudok nevetni, de ez a film állat. :)
Imádom!
Tarantino filmje viszont idegesítő és unalmas..

freakin' · http://azutolsoakciohos.blog.hu 2009.10.12. 08:18:43

A fingós vicc kurvára nem poénos, de ez a film zseniális. Nekem Tarantino filmjével sincs semmi bajom, én azt is szeretem. Egyszerűen más műfaj, még a grindhouseon belül is. Az viszont igaz, hogy Rodriguez Planet terrora jobban sikerült, jobban átadta azt a 70es évekbeli hangulatot. Egyébként meg mit várunk egy Tarantino filmtől, még jó hogy tele van párbeszédekkel, hisz ahhoz(is)ért. :)

Repce Manó 2009.10.12. 10:46:51

@freakin': épp, hogy a 70-es évek hangulatát nem adta vissza, hiszen azok a klasszikus grindhouse filmek tényleg rosszak voltak és nem is volt bennük ennyi akciójelenet. Ezzel a filmmel épp az volt a probléma, hogy nem veszi komolyan magát, ellenben a tényleges grindhouse filmekkel, amik valóban rosszak. Így tényleg csak egy agyatlan mészárlás, ami ettől függetlenül nagyon is élvezhető, de inkább csak parodizálja azt a korszakot, amit egyébként be akart mutatni. Másrészt pedig a film tempója és a speciális effektek is arra törekedtek, hogy mozgalmas és látványos legyen, azon túl persze, hogy direkt szemcsés a kép. Tényleg jó film, de a legutolsó címke, amit adnék neki az a Grindhouse.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.12. 10:52:43

@Repce Manó: A régi filmek is arra törekedtek, hogy mozgalmasak legyenek, volt jó néhány ami csak hentelésből állt. Rodriguez filmjében viszont nem játszottak rosszul a színészek és a trükkök sem hatottak olyan gagyinak. Csak a képminőség volt rossz.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.12. 10:55:01

Egyébként azon gondolkodom, ha valóban ugyanolyan szarul csinálják meg őket, mint anno, azaz nem költenek rá 64 milliót, hanem csak 10et, akkor is ennyit ért volna el a mozikban a film?

Crag 2009.10.12. 12:42:15

Tarantino filmjeit nagyon szeretem! Kicsit zakant a faszi, de szerintem épp ettől csinál ilyen remekműveket mint a Grindhouse. Bátor és egyedi, ezt vagy szeretni lehet, vagy utálni. Van aki az unalmas sablonokra tervezett, lerágott filmeket kedveli, hát ez nem az.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.12. 13:19:27

@koimbra: A kevés pénz a tehetséges emberekre bír olyan hatással lenni, hogy a kreativitásra hat. Szvsz jót tett volna a filmnek, ha nincs rá elég pénz. Bár, a Planet terrort így is végigvinnyogtam. :)

gunsmoke (törölt) 2009.10.12. 13:28:17

Szerintem mindkét film nagyon jól sikerült. Nem értem, hogy sokan miért tartják rosszabbnak a Halálbiztost, mint a Terrorbolygót. Pedig ez a film is tele van filmes utalásokkal mind a 70-es évekbeli (Faster Pussycat..., Vanishing Point, Dirty Mary, Crazy Larry), mind Tarantino korábbi filmjeit (pl. Kill Bill) beleértve. Itt is megvan a rontott kép, igaz, hogy csak az első részben, de ez is szándékos (hisz a második fele egy külön történetnek is felfogható), eszméletlen autós üldözések és karambolok, cool zene, jó csajok és persze az elmaradhatatlan párbeszédek, mert ne higgye senki azt, hogy Tarantino akciófilm rendező (Rodriguez sokkal inkább), ő a párbeszédekben van otthon, hisz a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregény is párbeszédekkel van tele. Plusz a két film közötti kontraszt is megfelelő, ha egymás után nézi az ember, hisz a műfaj más-más sajátosságait akarta elmesélni a két rendező.

Asszem a Terrorbolygóval ellentétben a Halálbiztost nem elég egyszer megnézni, mert elsőre biztosan nem veszi észre az ember azt a rengeteg apró utalást, amelyet a 70-es évek Grindhouse filmjei megtestesítettek.

Ez persze semmit nem von le a Terrorbolygó érdemeiről, ami szerintem is 100%-os.

Alex Mahone 2009.10.12. 15:37:04

A két Grindhouse csak nekem nem jött be?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.12. 16:09:24

@Alex Mahone: Biztos akad ilyen is:) Nekem Tarantino része volt az, amin marhára untam magam, haverom mondogatta, hogy menjünk már ki.

tjunior 2009.10.12. 16:09:42

Ha nem is 100% a film, de egy 80at biztosan megérdemel tőlem.
Kellemesen értelmetlen, mocskos szórakozás.
A Halálbiztosnál meg megtörtént az ami előbb-utóbb minden mindenkivel előfordul, bizony Tarantino is átesett a ló túloldalára, egyszerűen unalmas lett, mégha etalon csajokkal is lett telepakolva. Arról nem beszélve, hogy ami 15 éve baromi eredeti volt (ponyvaregény), az mára majdhogy nem közhelyes lett, az igaz hogy még mindig Taratino írja a legjobb tarantínói szövegeket, de ez már közel sem akkora durranás mint régen. Ez van.

sertésmájkrém 2009.10.12. 17:23:03

Velem fordítva történt, a terrorbolygót untam nagyon, a halálbiztost meg élveztem.

freakin' · http://azutolsoakciohos.blog.hu 2009.10.12. 18:01:20

@tjunior: unalmas? szerintem aki igazán szereti Tarantinot az tudja, hogy a párbeszédekhez ért nagyon, nem az akcióhoz. Ha a párbeszéd meg unalmas, akkor Tarantino alapból nem a te rendeződ, mert a Deathproofban van belőle bőven, pont mint a többi Tarantino filmben. Közhelyes lenne? Hja, el is felejtettem, manapság az agyatlan akció a trendi nulla értelmes párbeszéddel. A szöveg pont ugyanakkora durranás, mint régen, csak ma már másra gerjed a fiatalság, sajnos.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.12. 18:09:15

@freakin': Az biztos, hogy Tarantino nem az én rendezőm:) Nekem egyedül a Kill Bill jött be tőle, a Becstelen brigantykat még nem láttam. A Halálbiztost biztos nem nézném meg még egyszer.

freakin' · http://azutolsoakciohos.blog.hu 2009.10.12. 18:25:31

Nekem meg a Kill Bill nem tetszett annyira, dehát ízlések és pofonok, jó ez így :)

tjunior 2009.10.13. 08:57:01

@freakin': Ne add már itt a filmkritikust.
Írtam, hogy Taratinot nem kedvelem?Nem.
A Ponyvaregény etalon film, a Kill Bill dettó. Ettől még a Halálbiztos nem jó film, és pont attól nem jó mint amiért ez előző munkái jók. Ezt a trendi hülyeséget meg nem is értem, hogy jött ide, hacsak ezzel meg nem akartad mondani nagyon a tutit.
Tarantino egy zseni, csak éppen ugyanaz lett a problémája mint a többi zseninek pl. Spielberg, nem tud megújúlni,beleragadt a saját maga által kitalált panelekbe, Tarantinónál ez a szövegek, amik még mindig jók, de közel sem üt akkorát mint régen. Vagy tudnál olyan dumákat mondani a Halálbiztosból mint pl. a Ponyvaregényből tucatszám lehetne idézni "Löbikmek", meg ilyenek.

freakin' · http://azutolsoakciohos.blog.hu 2009.10.13. 11:28:40

@tjunior: nem igazán tudom, mit olvastál ki a hozzászólásomból, közel sem adom a filmkritikust, csak egyszerű véleményt írtam. Azt meg még úgysem írtam, hogy nem kedveled, nem tudhatom, nem vagyok te. De komolyan, mit vártál egy Tarantino filmtől? Világmegváltást, agyatlan akciót, mégis mit? Azt meg nem igazán értem, hogy mért mondod, hogy nem tud megújulni. Ha egyszer ilyen párbeszédeket ír, had ne csináljon már egy Uwe Boll szintű faszságot. A párbeszédek ugyanolyan színvonalúak, mint régen, és ezt nevezik stílusnak. Ne akard már megváltoztatni a rendezőt. Ha untad, a te bajod. Erre mondtam, ha mást vársz tőle, Tarantino nem a te rendeződ. Ponyvaregénnyel meg ne példálozz, sajnos egy kezem meg tudom számolni, hány hozzá hasonló film készült, amiből tucatjával lehet idézni.

freakin' · http://azutolsoakciohos.blog.hu 2009.10.13. 11:30:44

Követni meg végképp nem tudlak. Ponyvaregény, Kill Bill jó a párbeszédek miatt, de a Deathproof már nem? Ez így elég vicces.

tjunior 2009.10.13. 15:21:34

@freakin':
Leírtam miért nem jó a Halálbiztos, legalábbis szerintem, szövegértelmezésbeli problémákon nem tudok segíteni. Most nincs kedvem megvilágítani jobban, amúgy is partalan ez a vita.
Annyit még megjegyeznék. Miért is nem lehet az én rendezőm Tarantinó? Mert nem tetszett a Halálbiztos?hmmm...
Amúgy jó rendezőnek tartom, de David Fincher, Christopher Nolan és Clint Eastwood nálam jobb, nem kell rögtön Uwe Bollozni meg agyatlan akciófilmezni.
süti beállítások módosítása