Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Villámtolvaj - Percy Jackson és az olimposziak

2010.02.26. 22:15 koimbra 5 komment

A görög istenek élnek és az Empire State Building tetejéről egy lifttel lehet eljutni az Olümposzra. Néha kicsit unatkoznak, együtt hálnak egy földi halandóval, nászuk gyümölcse pedig egy gyermek, aki általában nem is tud arról, hogy ki fia-borja, nem tudja, hogy anyja/apja egy nektárt vedelő és ambróziát kajáló istenség. Akadt egy-kettő, akiből nagy hős lett, ott volt például Héráklész, Akhilleusz, Perszeusz, ám manapság már nem akadnak ily legendás alakok.

Szóval az isteneket Zeusz, Poszeidón és Hádész vezeti, hatalmukat apjuk, Kronosz legyőzésével szerezték, azóta pedig azóta egymással rivalizálnak -adja elő gyorstalpalóként Khiron, a kentaur (Pierce Brosnan). Zeusz villámát eltulajdonítja valaki, aki erre megmondja szeretett fivérének, Poszeidónnak, hogy a ő fiát gyanúsítja ezzel a galád tettel. Hogy miért gondol Percy Jacksonra, aki általában víz alatt üldögélve gondolkodva szereti tölteni szabadidejét? Csak. Ő az és kész, Zeusz fejébe vette. Ha nem kerül elő a villáma, akkor olyan háború lesz, ami a Föld arculatát is kissé megváltoztatja. Hősünk hamarosan szembesül azzal, hogy a tenger istenének a gyermeke, hirtelen magasabb fordulatszámon kezd pörögni az élete, megtámadja egy fúria, majd jön egy másik bestia, minotaurusz képében. Percynek persze fogalma sincs a villám hollétéről, inkább fogja magát, lelép a félisten táborból és az Alvilág felé veszi az útját, az édesanyját szeretné visszakapni

Először is túl kell jutni néhány furcsaságon. Percy nem síránkozik anyja elvesztésén, mintha ez csak egy mindennapos dolog lenne.Az istenségek pedig nem túlzottan ellenzik a háború kitörését, ha Zeusz azt mondja, akkor az lesz, bambulnak a nagy semmibe. De ha a felnőttebbek (a tiniknek tuti bejön) félrenéznek néhány alkalommal, akkor egy egész pofás fantasy kerekedik ki az egészből. Jönnek a különféle teremtmények, szörnyek, ott van Uma Thurman Medúzája, aki szép szoborparkkal rendelkezik vagy ott van Las Vegas, ahol egy bizonyos helyen könnyedén leragadhat az ember, köszönhetően némi lótuszsziromnak, itt pedig a vendég Lady Gaga Poker Face számára lazulhat.


Chris Colombus anno már sikeresen elindított egy népszerű könyvsorozaton alapuló fantasy franchise-t, ki más lett volna alkalmasabb arra, hogy Rick Riordian szintén kedvelt gyerekkönyv szériájából az első felvonást vászonra vigye. A különbség annyi, hogy se sebhely, se szemüveg, de mindenki őt istápolja, pedig rohangál körülötte még temérdek csodabogár meg félisten. Csak úgy tódul az ember képébe a sok sablon meg , ám megtűzdelték jó pár poénnal (a Hollywood felirat mellett található a lejárat a pokolba, fantasztikus).


Lúzer – mondogatja magának többször, de csak megszokásból, közben pedig különféle válogatott tettet hajt végre. Halad előre szépen az útján, az elébe gördülő akadályokat/teremtményeket pedig legyűri. Percy nem túlzottan lepődik meg, pedig több eset is akad, mikor le kéne esnie az állának. Ezt a forgatókönyv számlájára írhatjuk, bizonyára nem maradt elég idő arra, hogy a főhős rácsodálkozzon néhány érdekességre. Hősünket az Alexandra Daddario által megformált Annabeth, Athéné-ivadéka is kíséri útján, róla se sok derül ki, tudjuk, hogy kemény, meg hogy egymaga legyűrné az egész (vagy fél) félisten tábort, profi lányka, bár egy kis színészképző ráfért volna, meg némi plusz smink, mert néha (nekem) elég puffadtnak tűnt a feje. Brandon T. Jackson Percy testőrét formálja meg, a kötelező, vicceseket mondó, néger figura. A sztárok, ismertebb színészek csak díszként, nézőcsalogatóként vannak jelen, sajnos Zeusz (Sean Bean) vagy éppen a rocker kinézetű Sátán (Steve Coogan) sem kap többet két-három percnél, kibontakozni nem is igen tudnak, talán csak Perszefoné (Rosario Dawson) tudott valamelyest domborítani.

Nem olvastam Rick Riordian regényét, úgy gondolom sok dolgot kihagytak, belefért volna még néhány tucat lap bemutatása a könyvből vagy egynémely szereplő karakterét jobban ki kellett volna dolgozni. Mintha kicsit sietősre vették volna a tempót, gyaníthatóan produceri döntés állhat a háttérben, bár lehet, hogy döcögősebb lett volna a Villámtolvaj. Két órára leköti az embert, feszültségmentes, kiszámítható, de könnyed szórakozás és kicsit gyerekes. Folytatása két év múlva várható, a bevételektől függ minden.

imdb: 6,2
rottentomatoes: 50 %

Büdzsé: 95 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 61 millió dollár
Eddigi összbevétel: 129 millió dollár
 

Címkék: fantasy iromány 60 % percy jackson

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr1001793523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spawn85 2010.02.27. 10:42:20

Nekem elsőre kissé fura volt, hogy az egész ókori görög mitológia átkerült a jelenbe és Amerikába, de végül is az istenek odamennek, ahova akarnak. :)

Azt sem értettem, hogy egy ellopott villám miatt miért is kell egyből háborúzni feltétlenül. De tényleg, ezen néhány apróságtól eltekintve jól el lehet rajta szórakozni. Bár én kicsit talán több akciót vártam. A látvány azonban okés, és néhány poén is tényleg nagyon jó lett. (A Hollywood felirat --> Pokol bejárata telitálalálat :) )

chdstr · http://mozigekko.blog.hu/ 2010.02.27. 20:02:46

nagyon szórakoztató kis filmet dobtak össze:)

VVega · https://debugme.eu/ 2010.02.28. 12:32:46

Stílustalan újrahasznosítása minden egyes klisének, amit valaha láttál hasonló tinifilmekben. Borzalmas.

FantasyGirl 2010.03.11. 17:48:32

Nekem kifejezetten tetszett

caseyjones 2015.02.08. 14:15:36

Én olvastam a könyvet, szerintem fantasztikus. A film se rossz, annak ellenére, hogy a könyvből nagyon sok kimaradt.
süti beállítások módosítása