Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Színészek, akik a tőlük megszokotton kívül más műfajban is kipróbálták magukat

2010.09.02. 22:31 koimbra 14 komment

Ahogy a cím is "sugallja" néhány olyan színészről esik szó az alábbiakban, aki egy adott műfajt részesített leginkább előnyben, majd hirtelen egy másik terepen is kipróbálta magát. Csupán 10 emberről olvashattok, rajtuk kívül akad még néhány, akiről belefért volna vagy lehetett volna írni róla.

Arnold Schwarzenegger az akciófilmjeiről volt ismert, a közönség ebben kedvelte meg, a Kommandó, a Terminátor és a Vörös zsaru utánsenki nem gondolta volna, hogy egyszer majd vígjátékban is feltűnik. Ám 1988-ban bemutatták az Ikreket, amelyben az osztrák tölgy volt a főszereplő, mellette pedig Danny De Vito vitte a prímet. A produkció sikeres lett, bár több kritikus szerint Schwarzi elég egyhangúan játszott. Majd 6 évre rá még egy vígjáték érkezett tőle, a Junior azonban már nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Amerikában csak 36 millió dollárt termelt a 60 milliós alkotás. Később a Hull a pelyhessel próbálkozott, de ezt is csak a külföldi bevételek mentettek még a buktától. 

Sylvester Stallone Arnie nagy konkurense volt és ő is kísérletet tett arra, hogy a vígjáték műfajában is megállja a helyét, igaz nem akkor, mint kollégája, hanem 1991-ben és az 1967-os Oscar címe hallgató francia vígjáték feldolgozásának a főszerepét játszotta el. Hiába lett poéndús alkotás, a közönség nem áramlott a filmre. Egy évre rá érkezett az Állj, vagy lő a mamám, amely szintén elég gyengén muzsikált, csak 28 millió dollárt sikerült összekaparnia Amerikában (plusz 42-őt a nemzetközi fronton) így Stallone inkább visszatért az akciófilmek világába és 93-ban már karrierje egyik legnagyobb sikerét érte el a Függő játszámával. Érdemes megemlíteni a Cop Land krimit, ahol drámai oldalát is megcsillogtatta, sőt szokásos gázsijáról is lemondott, ráadásul még felszedett néhány kilót a szerep kedvéért, a kritikusok éltették. A sztárgárda ellenére csak 44 milliót hozott a film, még szerencse, hogy Stallone-hoz hasonlóképpen a többiek sem kaptak milliókat a filmért és csak 15 millióból készítették a filmet.

 

Jim Carrey az Ace Venturával robbant be a köztudatba, A maszkkal pedig gyakorlatilag a sztárok között találta magát. A gumiarcú színészről senki nem tudta elképzelni, hogy komolyabb műfajra vált. Illetve azért páran mégis akadtak, Peter Weir bízott benne és abba is belement, hogy megvárja, míg Carrey végez a Hanta Boy-jal. A gumiarcú színész lemondott gázsija egy részéről, 20 millió helyett csak 12 milliót kapott, de sikerült elérnie, hogy beleszóljon a forgatókönyvbe, ezért olykor összezörrent a rendezővel. Mindenesetre a filmmel szépen kaszáltak, Carrey kiérdemelt egy Golden-Globe jelölést. A színész pedig bátran bevállalt az Ember a Holdon egyik főszerepét, bár a rendező, Milos Forman nem tudta eldönteni, hogy őt vagy Edward Nortont válassza, így a stúdióra hagyta a választást, akik a jóval profitképesebb Carreyt szerződtették. Még egy Golden-Globe jelölést érdemelt ki a színész, a film azonban bukta volt. Carrey két évre rá ismét egy drámában volt látható, a Frank Darabont dirigálásában készült Mi lenne ha? azonban szintén elhasalt a kasszáknál, 2004-ben az Egy makulátlan elme örök ragyogásában volt látható, amely pont annyiból készül, mint Carrey szokásos fizetése, 20 millió dollárból (tehát a színész csak töredékét kapta a gázsijának). A kritikák odavoltak a drámáért és mivel nem költöttek a produkcióra iszonyat sokat, így némi profitot is láthattak a készítők (34 millió amerikai bevét, összbevétel 72 millió dollár). Mellesleg az imdb-n a 60. legjobb film. Érdekesség, hogy Carrey előtt Nicolas Cage volt esélyes a szerepre. Érdemes még megemlíteni, hogy ezek után krimiben is kipróbálta magát emberünk, a 23-as számban játszott.

 

Nicolas Cage-re egyáltalán nem volt jellemző, hogy akciófilmekben játsszon, elvolt a kisebb költségvetésű vígjátékokban, drámákban, ráadásul a Las Vegas, végállomás Oscarja után nem is hitte volna senki, hogy egyszer majd fegyvert ragad. Ám jött Jerry Bruckheimer, aki már akkor se volt szívbajos  és lazán leszerződtette A sziklára, majd egy évre rá a Con Airben rúgta szét egy rakás elítélt fenekét. Cage-nek nagyon bejött a műfaj, főleg, hogy hatalmas sikert ért el ezekkel, így az Ál/Arc-ra is igent mondott. Ezeket a produkciókat szokták emlegetni, ha a 90-es évek legjobb akcióiról van szó. Utóbbi főszerepeire egyébként Arnold Schwarzeneggert és Sylvester Stallone-t próbálták megnyerni. A Con Air után ismét Bruckheimerrel dolgozott együtt Tolvajtempóban, amely szintén sikeres lett, a producer és a színész ezután összehoztak pár kasszasikert, bár legutóbbi munkájuk, A varázslótanonc az év buktája lett Észak-Amerikában, de A nemzet aranya harmadik részével bizonyára kiköszörülik a csorbát.

 

Eddie Murphy számos vígjátékoz és akcióhoz adta a nevét, ám az utóbbi időben eléggé lejjebb adta. Humortalan, nem éppen szórakoztató alkotásokhoz adja a nevét. Mondjuk úgy, hogy az utóbbi időszakban csupán egy kiemelkedő alkotáshoz adta a nevét, a Dreamgirls musical-drámához, amellyel végre sikert ért el a kasszáknál, a színészt Oscarra és Golden Globe-ra jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriában. Utóbbit meg is nyerte és azt szokták mondani, hogy azért nem ő vitte el az Oscart, mert időközben kijött a Norbit. Murphy nem vette a lapot, hogy talán jobb lenne, ha a drámákban próbálkozna ahelyett, hogy továbbra is a vígjátékokat részesíti előnyben.

 

Bill Murray előszeretettel szerződött le vígjátékokra, vicces karaktereket keltett életre, a Szellemirtók egyik központi figuráját ő testesítette meg, játszott az Isten nem ver Bobbal, a Szellemes karácsonyban és az Idétlen időkig alkotásokban. Ám Murray hirtelen váltott és manapság már inkább a drámákban vállal szerepet.  A Tenenbaum, a háziátok, no meg a Kávé és cigaretta komolyabb hangvételű alkotások után az Elveszett jelentésben tündökölt, amiért Oscarra jelölték. Ezt követte az Édes vízi élet, majd ismét együtt dolgozott Wes Andersonnal Utazás Darjeelingbe filmen és a A fantasztikus Róka úr stop-motion animáción. Közben leforgatta a Hervadó virágok drámát is. Ám nem feledkezik meg a könnyedebb filmekről sem, elég csak a ZseniKém és a Zombieland mellékszerepeire gondolni, a Garfieldet pedig felejtsük el.

 

A rapperből színésszé avanzsált Will Smith a Bad Boys és a Függetlenség napjával kezdte meg útját a világhírnév felé. Terroristákra vadászott, űrlényekkel küzdött és a galád politikusokkal is meggyúlt a baja. Aztán hirtelen két dráma főszerepét is elvállalta, mindenki legnagyobb megrökönyödésére, hisz nem ezt szoktuk meg tőle. A Bagger Vance legendájában Morgan Freemant akarták látni, de őt nem érdekelte, így jött a képbe Smith (Matt Damon helyett pedig Robert Redfordot győzködték. A 80 milliós költségvetés nem jött vissza, világszerte 40 milliót se gyűjtött össze. 2001-ben a Muhammad Ali életéről szóló filmmel jelentkezett, azonban a költségvetés elharapózott, 107 millió dollárt tapsoltak el a produkcióra és csak 87-et hozott a mozikban, de legalább hozott egy Oscar-jelölést Smithnek. Nem adta fel, be akarta bizonyítani, hogy nem csak akcióban, sci-fiben, vígjátékban számít igazi ásznak, A boldogság nyomában már kasszasikerré vált és Smith kiérdemelt ismét egy Oscar nominációt. A Hancock és a Legenda vagyok után azonban ismét drámázni támadt kedve, szólt Gabriele Muccino-nak, A boldogság nyomában rendezőjének és leforgatták a Hét életet, amellyel nem ismételték meg előző sikerüket, de az összbevétel elég korrekt összeg lett (168 millió).

 

Sandra Bullock neve hallatán leginkább a vígjátékok jutnak eszünkbe, pedig játszott krimiben és akciófilmben is. Ám úgy alakult, hogy inkább a humoros romantikus filmek miatt emlékszünk rá. 2005-ben játszott az Ütközések drámában, bár itt még csak egy apró mellékszerepet játszott és ekkor még nem hittük volna, hogy egy hasonló műfajú filmje lesz élete legnagyobb sikere. A szív bajnokait tavaly mutatták be, a kritikák elismerően nyilatkoztak róla és többen mondták, hogy jobb lenne, ha a jövőben inkább a drámákat részesítené előnyben. A színésznőt megtalálta a Golden Globe és az Oscar is.

 

Adam Sandler ontja a vígjátékokat, nagy sikereket könyvelhet el, jó néhány száz millió dollár felett termelő produkcióban játszott ebben a műfajban. Aztán jött a Kótyagos szerelem, amelyet Paul Thomas Anderson dirigált és Sandler ezúttal nem szórta a jobb-rosszabb poénokat, ráadásul egy Golden Globe jelölést is kapott, a bevétel azonban meg sem közelítette Sandler korábbi műveinek a szintjét, össz-vissz 24 millió dollárt termelt. Ezután ismét a megszokott területen mozgott a komikus, majd bevállalta a Spangol – Magamat sem értem dramedyt, aminek kedvéért a Collateral - A halál záloga egyik főszerepét mondta vissza (Jamie Foxx örülhetett), a 80 milliós film összesen 55 milliót termelt. A színész tovább próbálkozott, az Üres város már színtiszta dráma volt, amire először nemet mondott, de egy hónap múlva meggondolta magát. A költségeket alacsonyan tartották, 20 milliós büdzséből készült az alkotás, ám erre sem áramlott a nép igazán, 22 milliót hozott.

 

Tom Hanks-t is vígjátéki szerepkörben szerethettük meg, nevethettünk az Ami sok, az sokk, az Egyik kopó, másik eb és a Segítség felnőttem filmeken, majd kiderült, hogy a színész bátran bevállalt egy drámát. Kevesen hitték, de Hanks megállta a helyét, a Philadelhiában, pedig Jonathan Demme először még Daniel Day-Lewist akarta a szerepre, csak az elutasítás után jöhetett szóba Hanks. A rendező ezek után azt szerette volna egy viccesebb fickó játszaná az ügyvédet és Bill Murray vagy Robin Williams neve forgott a projekt körül, ám aztán Denzel Washington kopogtatott az ajtón és jelezte, hogy érdekelné a dolog. Hankst mindenki kedvelte drámai színészként, egy évre rá a Forrest Gumppal jelentkezett, ahol szintén egy Oscar ütötte a markát, Bill Murray, John Travolta és Chevy Chase bánkódhatott, hogy visszautasították a felkérést. Mindkét film hatalmas siker volt, utóbbinak tervezték a folytatását, de a regényíró nem adta a jogokat, ő részesedett volna a Forrest Gump profitjából, ám stúdió szerint a 677 milliós bevételt elérő film nem termelt nyereséget. Hanks a Forrest Gump után  ráállt a komolyabb filmekre , többek között játszott a Számkivetett, A kárhozat útja és a Halálsoron produkciókban.

 

Dwayne Johnsontól mindenki azt várta, hogy ő viszi tovább Stallone és Scwharzenegger örökségét, ő lesz a következő akcióhős. Az Amazonas kincsében Schwarzi is feltűnik két pillanatra, elsétált a Szikla mellett és odaveti neki, hogy „Jó szórakozást”, ezzel gyakorlatilag átadta a stafétabotot (legalábbis így értelmezték a jelenetet). Johnson becsülettel szét is kapott egy egész amerikai focicsapatot majd a dzsungel mélyén ténykedett, aztán egy évre rá az Emelt fővel jelentkezett, ahol egy kisvárosban tett rendet. A Szóljatok a köpcösnek folytatásában, a Csak lazánban már mutogatta, hogy a humort is igen kedveli, majd 2005-ben a rém gyenge Doomban akciózott. Ezután inkább a családi filmeket részesítette előnyben, játszott pl. a Gyerekjátékban, A Boszorkány-hegyben és a Skórpiókirálynál még senki nem sejtette, hogy testhez simuló  ruhában tündérként fog bohóckodni (Fogtündér). Szerencsére úgy látszik, hogy azért az akciót sem hanyagolja, a Halálos iram ötödik részében Vin Dieselékre fog vadászni, idén pedig a Fasterben lövöldözik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr802267425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2010.09.02. 23:33:51

"Arnold Schwarzenegger az akciófilmjeiről volt ismert, a közönség ebben kedvelte meg, a Rambo..."
Észre se vettem, és átkerültem egy párhuzamos univerzumba?:D

Carry azért a Truman Showban is elég nagyot alakít és az sem kimondottan vígjáték.

Dejdő 2010.09.02. 23:40:32

Na akkor Arnold!!!:) Nekem az Ikrek és a Hull a pelyhes tetszett de a Junior már annyira nem! Arnoldnak a 80 nap alatt...marhaságot sem kellett volna bevállalnia,mert ott elég gáz volt! Ovizsarut nem volt itt említve, de az csak 1 mondat miatt jó film:) amikor a kisgyerek feláll és azt mondja: "A fiúknak fütyijük van a lányoknak meg puncijuk":)D! Mr.Fagy is elég szépen leamortizálta,mármint a szerep!
Sly!!!! Nálam Ő az IGAZI AKCIÓSZTÁR!!! Imádom,tökmindegy mit csinált :) Imádom az Oscart!!! az Állj vagy ló a Mamám tényleg gyenge lett de nekem bejött:) Nekem inkább ott a Felpörgetve és Kémkölykök 3D alatt csinált filmek nem jönnek be,de nagyon nem! A nagy trükk meglepően jó volt:) És idén visszatért !!!
Jim Carrey rajta nőttem fel, az Ő vígjátékai mindig jó kedvet csináltak! a drámai szerepei is jók! De sajna öregszik és már nem tud olyan jó filmeket csinálni:(
Nick Cage nálam minden idők 3 legnagyobb akciófilmjének a sztárja! A nemzet aranya is szórakoztató meg a drámai szerepei is jók, de amit mostanában csinál hogy minden szart bevállal ez gáz!
Eddie bácsit kedvelem de nekem a régi filmeji jöttek be pl.Amerikába jöttem, Beverly Hills-i zsaru ja és volt egy rohadt jó akciófilmje a Két túsz között azt imádtam:) de az iylen Norbit baromságokkal kínozni lehet!!!Utolsó jó filmje az Életfogytig volt 1999-ben!
Bill Murray csak a Szellemírtókban szerettem igazán és amit a Zombielandben cameozott:)
Will Smith szintén nagy kedvenc és szerintem nagyon jó drámai színész még pár év és csak ilyeneket vállal remélem!
De még egy BAd Boys 3 azért jöjjön:)
Sandra neve egyellő volt a cuki romantikus vígjátékokkal és persze a Féktelenülben a bénaságával:) Tőle mindet szívesen nézek!
Adam sandlerért nem rajongok igazán, nem jön be a humora,néha nem rossz (Apafej) de amúgy.....A-A!!!
Tom Hanks a legnagyobb drámai színész és elég érdekes lett volna ha az Ő által megformált szerepeket valaki más alakítja! Sajna tőle sem láttunk már egy ideje tényleg kiemelkedő alakítását!
The Rock" PFFF ott cseszte el a karrierjét hoyg most végre újra akciózik és most mégis bevállalja az Utazás a Föld középpontja felé folytatását!!
ENNYI!!!

heroldoftheda 2010.09.03. 00:58:41

Arnold a Rambo-ban és A bosszú börtönében? Ezek a filmjei mikor készültek?:D Mielőtt nekilátott, vagy miután befejezte az Ütközetben eltűnt című opuszának második felvonását?:D

mr nemo 2010.09.03. 07:51:45

Nem kötözködök, de a DJ nem rugby csapatot kapott szét, hanem amerikai foci csapatot, vagy egyszerűen csak focicsapatot. Ha jól emlékszem, a D-line-t, a védelmet.

Ez két különálló sport.

AS, mint Rambo és Bosszú börtönében :-)) Nem is tudtam, hogy az Utolsó Akcióhősnek volt folytatása :-) Amely film szintén leszerepelt, de nekem kifejezetten tetszett, különösen a temetéses jelenet.

A nép fia 2010.09.03. 07:52:29

Tök jó is lenne a cikk, ha nem volna tele tárgyi tévedésekkel. Már a második sorban: koimbra, öreg harcos, Arnold mióta Rambo...?

Pedig már rég vártam egy ilyen vagy hasonló írást, nem csak mindig a filmkritika, hírek és előzetesek.

LZoltan 2010.09.03. 08:47:19

A Rambos-Bosszú börtönében, tévedést többen írták már, így csak egy igazi kérdésem maradt ami ezzel kapcsolatos:
"A Tenenbaum, a háziátok, no meg a Kávé és cigaretta komolyabb hangvételű alkotások után..."
Látta a szerző ezeket a filmeket? Vagy az irónia és a szarkazmus nem lehet humor forrása, csak a fingás-hasra esés-hányás trió?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.09.03. 10:03:05

Előre vettem Stallonét, majd Schwarzit, aztán összekavarodott a két bekezdés, de este még átírtam. A rendszer meg nem mentette, kár.

@LZoltan: Murray korábbi műveihez képest ezek nem komolyabb darabok? Wes Anderson és Jim Jarmusch inkább a drámaibb irányban ténykednek, szerintem. De egyébként nem láttam őket.

A nép fia 2010.09.03. 10:24:33

Nekem a Stallone-s Oscar kifejezetten tetszett, bármikor meg tudom nézni, és hihetetlenül vicces!

Jim Carreytől sem a 23-as szám, sem a Makulátlan elme örök ragyogása nem tetszik, viszont a Truman Show nagyon is jó matiné-dráma.

Tom Hanks-től még mindig a Legénybúcsú a kedvencem. Hiába, de a Másnaposok a nyomába sem érhet. Ilyen témában csak Tom filmje!

Eddie Murphy már elásta magát. Amilyen filmeket hoz az utóbbi 10 évben - leszámítva a Dreamgirls-t - az egy kalap izét nem érnek. 15-20-25 éve ő volt az egyik legjobb fekete komikus: Vámpír Brooklyban (emlékeztek a lelkés monológjára?), Amerikába jöttem, A dzsentlemanus... Még a Dr. Dolittle első része elment, a második már kevésbé. Mostanában meg egy rakás lókupec.

Szegény Dwayne meg rossz irányba indult el. Volt pár jó, és tényleg vicces filmje (Gyerekjáték, Get Smart), de sajnos ott is tévedhet (Boszorkány-hegy, Fogtündér). Kár, hogy nem lett Arnie igazi örököse. A tehetsége meg lenne hozzá.

Will Smith ezerarcú, és az akciókon (Bad Boys), vígjátékokon (Hitch, MIB) kívül a drámákban is nagyszerű alakítást nyújt (Hét élet). A fia is nagyon tehetséges.

Bill Murray-től egy filmet szeretek, az Idétlen időkig című romkomot. Minden más filmjében egyszerűen irritál.

balukaaaa the master · http://kekz.blog.hu/ 2010.09.03. 17:34:05

Will Smith a szart is arannyá változtatja, de szerintem a legjobban az idióta szerepelnek állnak neki. Pl a Fresh Prince of Bel-Air:
www.youtube.com/watch?v=SUpmNgrqHPg

Dwayne meg inkább ilyen filmekben kéne hogy játszon:
www.youtube.com/watch?v=vtp14ikRvxo

Lefetyke 2010.09.03. 20:00:49

Stallone leírásából én azért nagyon hiányolom a Rockyt. A saját forgatókönyve, amiért ráadásul Oscar-díjat kapott (ezt a bravúrt azóta tudtommal csak Ben Affleck és Matt Damon tudták összehozni a Good Will Huntinggal). És ízig-vérig drámai szerep. Ahogy az utolsó rész, a Rocky Balboa is.

Egyébként jó lista.

Elanor_ 2010.09.03. 20:53:39

vajon kit tartanak mostanság sokoldalúbbnak: Arniet, aki ugyan inkább akcióhősnek volt az igazi, de aztán még a politikusosdi is ment neki, vagy Slyt, aki elég jól kinőtt a csupán akciósztár imidzsből.

jó cikk!

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.09.04. 12:11:30

@Elanor_: Schwarzeneggert, róla az a kép alakult ki, hogy nem csak akcióhős, de rendkívül tájékozott is, a kollégáit is meglepte. Még Belushi mondta, hogy a Vörös zsaru forgatásán kiokította a pénzügyekről meg az ingatlanbizniszről.

Globetrotter2014 2010.09.06. 18:30:19

Na ja, Svarci azért előtte rekorder testépítő, most pedig amerika legbefolyásosabb nem bennszóülött polikusa. California önmagában is a világ 10. legnagyobb gazdasága!
süti beállítások módosítása