Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Jonah Hex (2010)

2010.10.20. 21:30 FayeFaye 22 komment

 

A Jonah Hex misztikus-kosztümös-cowboyos film legjobb része az idő-tömörítés: akinek az volt az első reakciója a film végén, hogy ezt a két órát már soha nem kapja vissza az életéből, annak kellemes meglepetést fog okozni, hogy csupán 80 perccel került közelebb az elkerülhetetlen véghez, és ahhoz, hogy egy mogorva cowboy kiássa a sírból, csak hogy még egyszer meghalhasson.

A film nem sokkal az amerikai polgárháború után játszódik. Még a főcím előtt megtudjuk, hogy Jonah Hex (Josh Brolin) a déliek oldalán harcolt, de megtagadta a parancsnoka, Quentin Turnbull (John Malkovich) egy utasítását és eközben megölte a fiát. Turnbull bosszúból a szeme láttára felgyújtja Hex feleségét és fiát, és megbillogozza Hexet, aki később egy felhevített baltával végez magán korrektív plasztikai műtétet. Hex bosszúra vágyik, de Turnbull meghal egy tűzben, így fejvadásznak áll, hogy így üldözze a gonoszt. Míg egy nap meg nem keresik az elnök emberei, hogy segítsen nekik megállítani egy terroristát, aki  fel akarja bomlasztani a fiatal Egyesült Államokat, és nem más mint – nagylevegő – Quentin Turnbull!

A film többszörösen hátrányos helyzetből indul, először is egy olyan képregényen alapszik, amiről szinte senki sem hallott – habár a Wikipedia alapján a filmnek a címen kívül semmi köze a 70-es évekbeli képregényhez. A produkció évekig húzódott, és egy rendezőváltáson is átesett, a Cranket jegyző Mark Neveldine és Brian Taylortól az eddig csak rajzfilmeken dolgozó Jimmy Hayward (Horton Hears a Who) vette át az irányítást, akit látszólag maga alá temetett a páros ADHD-s stílusa. Ezután jól megvágták, hogy PG-13 lehessen, és a végére nem maradt semmi, csak metálos zenére véletlenszerűen felvillanó jelenetek sorozata. Az egészben az a szomorú, hogy volt egy pont, amikor papíron ez egy jó film lehetett, mert sikerült olyan remek színészeket megnyerniük hozzá, mint Brolin – akit az isten is cowboynak teremtett, Michael Fassbender (Burke) – akire már nagyon ráférne egy jó akciófilm és Malkovich – na jó, ő bevállalt egyet a pénz miatt.

Ami igazán bizarr, hogy a filmben egyaránt találhatók természetfeletti és steampunk elemek, mint a kézi tekerős géppuskával felszerelt ló vagy dinamit pisztoly, de semmi sem sugallja azt, hogy a bemutatott példáktól eltekintve ez egy stampunk/természetfeletti alternatív univerzum lenne. Hex egy rövid időre fel tudja éleszteni a halottakat, amire semmilyen magyarázatot nem kapunk, látszólag senkit nem lep meg és semmilyen dramaturgiai funkciója nincs, kivéve, hogy ebből származnak a film egyedüli vicces jelenetei. Az egyik az, hogy Hex megöl valakit, és újraéleszti, csakhogy még egyszer megölhesse. A másik, hogy kiássa és feléleszti egy régi haverját, akit Jeffrey Dean Morgan játszik, akivel az ügynöke valamilyen kegyetlen viccet űzhet, mert mindig halottakat alakít (Grey’s Anatomy, Supernatural, P.S. I Love You, Watchmen...). Ettől eltekintve a film egyedülállóan humortalan. Hex misztikus képességei a film invenciói, ki tudja miért. Egyáltalán nem illeszkednek a történetbe, és olyan szürreális jeleneteket eredményeznek, mint a végső harc Hex és Turnbull között, amiben a valóságban zajló verekedés videoklipszerűen össze lett vágva egy spiritulás, vörös iszappal borított kőbányában zajló verekedéssel, ami csak Hex fejében történik. Fél tucat karakter tűnik fel egy-egy céltalan jelentben, mint Lance Reddick (The Wire, Fringe) Hex Q-szerű fegyverkovácsa, vagy Megan Fox aranyszívű kurvája, akinek az összes feladata, hogy jól mutasson fűzőben, amit maximálisan teljesít is. És vannak sugallt történeti szálak, mint Hex barátsága az indiánokkal – akik időnként kiszedik belőle a golyókat – ami egy fontos elem lehet a képregényben, de a filmben csak egy döcögős megoldás, hogy a főszereplő eljusson A pontból a B pontba. A végső hatás olyan, mintha egy robbanás után valaki összeszedegette volna egy Jonah Hex trilógia megmaradt celluloid darabkáit és összergasztotta őket egy kronológiainak tűnő sorrendben.

A film kritikailag és pénzügyileg is hatalmasat bukott, az IMDb-n 4,5 ponton áll, a Rotten Tomatoes-on 13%-ot kapott, nem csoda, hogy hozzánk már csak DVD-n érkezik.

Címkék: iromány jonah hex

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr852386183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dejdő 2010.10.20. 21:46:35

Nagyon vártuk sokan ezt a filmet , de talán az előzetes már sokak kedvét elvette, picit nekem is, de reménykedtem még, kár volt! Az értékelés alapján ismét csökkent a vágyam hogy ez egy fasza kis film lesz, és be is igazolódott! Sajnos! Teljesen kiherélték ezt a filmet nem csak a PG 13, hanem a rossz rendező választás és a játékidő is botrány,talán ha nem vágják meg ennyire kerekebb lett volna story vagyis magyarázatot kaphattunk volna a fenn említett kérdésekre! Nálam egy jó kis popcorn mozinak tűnt itthon, de ettől kiokádtam a popcornt! szóval a 80 perc, a 300 Ft popcornra és szintén 300 pénz colára felesleges volt.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.10.20. 21:47:40

Nem tetszett a film, sajnos sok hülyeség van benne, az atmoszféra megteremtésével nem igazán fáradozott a rendező. Jobb lett volna másra bízni, nem hiába küldték rá az utóforgatások alatt Francis Lawrence-t, aki szerintem a hajón lévő akciót készíthette, hisz ez volt az egyedüli jobban festő lövöldözés.
Hogy az Elnök miért pont Hexet akarja a főgonosz levadászására? Jó, azért, mert már egyszer elkapta, de ez olyan vérszegény volt.
A Warnernek inkább a DC szuperhőseire kellene koncentrálnia, nem a tizedvonalbeli képregényekre, mint pl. a Losersre (ami szerintem korrekt lett) és a Hex.

Brekicc 2010.10.21. 00:00:43

Akkor lehet hogy inkább újra előveszem a 3:10 to Yuma-t. Az klasszikus lett, pedig megbukott a mozipénztáraknál. Megjegyzem, sztem méltatlanul, mert megunhatatlan a műfajában.

Rolee83 2010.10.21. 05:19:35

Pedig az előzetes alapján bejövős! Szerintem nézős lesz!

Alex Mahone 2010.10.21. 07:33:15

Bizakodtam én is, sajnos nem kellett volna, ordas nagy szar lett a film, a második feléből pedig nem látni semmit, kész vicc...

A nép fia 2010.10.21. 07:47:03

Épp most készülök megnézni. Elvesztegetett idő volna?
Pár óra múlva megmondom! :-)

mr nemo 2010.10.21. 09:32:27

Hatalmas csalódás, akár a Wild Wild West folytatása is lehetne... egy gagyi valami, akkora tévedés lett a film, mint a Solomon Kane.
Óriási lehetőség lehetne ezekben, ha nem a Szent PG-13 lebegne mindenki szeme előtt, és az sem ártana, ha ezek tényleg adaptációk lennének. Mert már kezd nagyon idegesíteni, hogy egy regény vagy film "feldolgozás" kimerül az azonos címben meg néhány karakter nevében. Érthetetlen, főleg annak tükrében, hogy a TV-s sorozatok minősége évről-évre javul.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.10.21. 09:36:32

@mr nemo: Szerintem a Wild Wild West nem volt rossz, vicces és látványos.

@Brekicc: Engem a 3:10 Yumában több dolog is idegesített, ugyanakkor szerintem nem lehet egy lapon említeni a Jonah Hex-szel. Az egy komolyabb western, ez pedig egy misztikusnak szánt szórakoztató képregényadaptáció lett volna.

busoka 2010.10.21. 09:48:51

hogy valami pozitívum is legyen (bár a filmet nem szándékozom megnézni), a Mastodon nagyon jó kis zenét röffentett hozzá :)

A nép fia 2010.10.21. 13:55:25

A lényeg, amiért már érdemes megnézni: Megan kisasszony irtó dögös benne.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.10.21. 14:01:24

@A nép fia: Na ja, talán soha nem nézett ki ilyen jól:) De ettől még nem lesz jó a film.

Egyébként Hex milyen könnyen megválik dinamitos fegyverétől, nem?

FayeFaye 2010.10.21. 14:12:43

@koimbra: ez engem is zavart - mondjuk nem annyira, mint az elasztikus bor cafat, amit gagyin a szajara ragasztottak - de ez nem teljesen fair, mert ez egy bevett filmes szokas, mint az, hogy nem neznek hatra a robbanasra, mindig eldobaljak a kiurult fegyvereiket.

Spawn85 2010.10.21. 14:21:10

Én is úgy éreztem, hogy kicsit összecsapták ezt. Meg néhány jelenettel úgy voltam, hogy talán sötétebb, mint kellene. (És mielőtt valaki megkérdezi, nem CAM-os verziót néztem.)
Talán tényleg egy másik rendezővel...de utólag már könnyű okoskodni.

Megan Fox viszont tényleg jól nézett ki a filmben. :)

shiver23 2010.10.21. 14:26:07

Nem tudom hogy került ez a film moziba odakint... Messziről bűzlik róla az only DVD stílus. nulla látvány, nulla történet, nulla színészek....

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.10.21. 14:30:33

@shiver23: Utólag már a stúdió is fogta a fejét. Utóforgatásra küldték a filmet és újraforgattattak vele egy-két jelenetet, a Legenda vagyok rendezőjét, Francis Lawrence-t küldték Hayward nyakára, hogy nézze mit csinál. Mondom, szerintem a film végi hajón való lövöldözést ő csinálta.

tjunior 2010.10.21. 17:22:26

Kár érte valóban. Alapból szerintem jó kis történet, teljesen egyetértve az íróval, Brolint az isten is western hősnek teremtette.
Kevés ilyen összecsapott filmet láttam, egyszerűen minden logika nélküli jelenetek sora. Brolint már írtam, ő kimagaslik még ebből a káoszból is, Megan Fox hozza a biodíszletet, Malkovic meg belexart az egészbe, látszik rajta.
Ami még különösen zavart ezek a frappánsnak és tökösnek szánt tőmondatok. pl. Tudsz lőni? Éste?
Egyszer elmegy, még 2-3szor is, de egy idő után már rohadt idegesítő hogy ebből állnak a párbeszédek. A szinkron idomult a filmhez, nem szoktam bántani a magyar szinkront mert tudnak ha akarnak, de ez nagyon gyenge lett, ugyanúgy összecsapva mint a film.
A kedvenc mondanom "Indítsátok be a motorokat!" Mindez egy gőzhajó elindulásakor az 1870es években, viszont ezen jód derültem, igaz hogy közben a fejemet is fogtam, de na, nem lehet minden tökéletes.
Pozitívumként, mire megunnád már vége is.

Brekicc 2010.10.22. 06:37:02

@koimbra: Nemtudom. A Western vígjáték kombóból nagyon kevés az ami jó lett. Leginkább, az éppen elmegy szintet érik el.

Wild Wild West sztem hihetetlenül erőltetett, gagyi és rossz volt. A féltestű főgonoszt nem tudom hogy gondolták. Nem voltak elég jól kidolgozva a karakterek benne, az egészen csak az látszott hogy pörgették bele a zsozsót ezerrel, hogy minnél több embert becsődítsenek a moziba.

A börtönvonatban mik idegesítettek? Nem kötözködés miatt kérdezem, csak érdekelne.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.10.22. 11:15:54

@Brekicc: Crowe-ról egy percig nem tudtam elhinni, hogy vezér, ráadásul a bandájában akadt még pár ember, aki simán tudta volna irányítani a csapatot, tehát nem kellett volna kiszabadítani se.
A kedvencem a hemzsegő indiános terület, hö, voltak vagy ketten a rézbőrűek:D
Azt se vettem be, hogy a végére Crowe megváltozott. Miért? Lelövi a bandáját és felszáll a vonatara, na ne.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.10.22. 15:16:36

@Brekicc: A féltestű főgonosz jelesül egy erős utalás a Volt egyszer egy vadnyugatra. Alapműveltség nélkül tényleg nehéz megérteni sokmindent...

Brekicc 2010.10.25. 19:03:48

@efes: Hát rólad is sokat elmond hogy egyből átmész személyeskedésbe.

Brekicc 2010.10.25. 19:11:43

@koimbra: Én Crowe-ról el tudtam hinni hogy bandafőnök, és pont azért mert csöndes volt, és kegyetlen, meg gyors. Meg az egész Crowe karakter arra lett felépítve, hogy ő ki akart ebből már régen szállni, amikor az elején a pultos csajnak is mondja hogy szökjön el vele, az meg kineveti. Evanst is azért kedvelte meg, mert tisztességes volt, habár egyik napról a másikra tengődött a családjával, míg Crowe -nak rengeteg pénze volt, de nem tette már boldoggá ez az élet. A végén ugye Crowe azért szánta meg Evanst, mert látta hogy végig tisztességes emberként élt, & a fia mégsem nézett fel rá, ezért akart neki segíteni. Sztem jó befejezés volt hogy lelőtte a bandáját amiért kivégezték Evanst, mert ezzel állást foglalt amellett hogy jó akar lenni.
süti beállítások módosítása