Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Tolvajok városa (The Town)

2010.12.04. 21:00 koimbra 18 komment

 

„Megtanultam a leckét.” - ez a mondat Ben Affleck száján csúszott ki nem is oly rég, hozzátéve, hogy nem az effektek meg a hatalmas költségvetés a lényeg, hanem a történet. Egy film esetében a sztori számít, a többi más csupán mellékes és ezért is döntött úgy, hogy a Superman filmet visszautasítja. Gondolhatnánk, hogy e szerint Afflecknek megjött az esze, ez a jobbik eset, a rosszabbik meg az, hogy így próbálja fényezni magát és a következő rendezésénél meg széttárjuk a karjainkat és feltesszük a kérdést, hogy miképp is volt azzal a történet szöveggel? A színész a Hideg nyomon krimi kedvéért ült be először a rendezői székbe (volt még két rövidfilm), alkotása ugyan nem termelt a kasszáknál nagyobb összegeket, de a szőrös szívű kritikusok dicsérték a művét. Affleck ezt követően vett egy 180 fokos fordulatot és sokat próbált nyomozók helyett sokat próbált bűnözőket választott központi karaktereknek.

Doug (Affleck), Jem (Jeremy Renner), Desmond (Owen Burke) és Gloansy (Slaine) jól összeszokott csapat, aminek Doug az agya, a mozgatórugója, Jem pedig a keménységet, az erőt képviseli. Rablásaiknál minden lépést megterveznek, percre pontosan dolgoznak és esélyt sem hagynak a dühös FBI-nak, hogy akár egy apró, nyomravezető jelet is hagyjanak kilétükre vonatkozóan. Egy alkalommal azonban a kirámolt bank egyik ijedt főnökét is magukkal viszik, akit aztán sértetlenül elengednek. Doug a biztonság kedvéért követni kezdi a hölgyet, azt szeretné kideríteni, hogy esetleg megfigyelt-e valami olyasmit, ami lebuktathatná az összeszokott csapaot. Ám úgy alakul, hogy a követés randiba csap át.

A cselekmény Charlestown-ban játszódik, ez a hely volt a rablók kedvenc törzshelye, legalábbis a 90-es évek közepéig az volt. A filmből kiderül, hogy akit beszippant az alvilág, onnan bizony nem szabadul egykönnyen. Csak úgy lehet kilépni, ha hullazsákba kerülsz. Vagy egy társad röpít golyót beléd vagy a rendőrök szednek le. Esetleg a helyi virágárusnak álcázott keresztapa tesz hidegre, ha esetleg másképpen alakulnának az események, mint ahogy azt ő elképzeli. Van még egy megoldás, a börtön, ami inkább csak megedzi az embert.

Affleck nem éppen egy vidám filmet készített és itt nincs is helye viccelődésnek (akárcsak előző rendezésében, a Hideg nyomon thrillerben). A túlélés érdekében az embernek eggyé kell válnia az árnyékokkal és a kapott parancsokat minden kérdés nélkül végre kell hajtani és az FBI-nak még véletlenül sem szabad elköpni semmit. A rendező azonban megpróbálja megmutatni, hogy néha a szegény bűnözőnek is lehetnek jobb napjai és a főhős két végrehajtott rablás között romantikázik. Sajnos hiába játszik szimpatikusan Rebecca Hall pont ezek a jelenetek talán, amelyek nem igazán működnek. Hősünk ugyanis nem igazán egyenrangú partnere,  a kémia azonban működik ketejük között.  Nem égbekiáltó probléma, de talán jobban jártunk volna, ha Affleck kibírja, hogy ne magára ossza a főszerepet. Szerepével kapcsolatban akad néhány kérdőjel, jó lett volna megmagyarázni, hogy egy ilyen közegben és egy ilyen múlttal miképp maradt benne némi jó, miért nem vált ő is elvetemült bűnözővé, akit csakis a rabolt pénz hajt és a következő meló érdekel. Bár elképzelhető, hogy ezek magyarázata talán a vágószoba padlójára került, Affleck első nekifutásra 4 órásra vágta a filmet, majd 2 óra 50 percesre csökkentette, ezt követően nyerte csak el a végleges hosszát (valamivel több, mint két órás).

A mellékszereplő gárda mellett csöppet eltörpül alakítása, Renner nagyszerűen formálja meg a ráosztott rossz fiú szerepét, akit ha az egyik haverja balhéba invitál csak annyit kérdez: „Mivel megyünk?”. Talán a legjobb figura a virágboltosé, Pete Postlethwaite nagyszerűen játssza, karakterét lehet gyűlölni, ugyanakkor félelmet is kelt, nem húzna újat vele senki. Jon Hamm alakítja a nyomozó osztag vezetőjét azonban nem ejtették a fejére, tudja, hogy kik állnak a rablások mögött, de rákényszerül, hogy kivárjon.

Affleck érzi, hogy mikor jön el az ideje, hogy a feszültségmutató mozgásba lendüljön, bár sokszor olyan érzése lehet a nézőnek, hogy inkább más filmekből másol (a nagyszerű Szemtől szemben ugorhat be elsőre), de ezt legalább jól csinálja. A rablásoknál, illetve az akciójeleneteknél nem rángatja a kamerát, teljes mértékben lehet látni, hogy mi történik és nem kell erőlködni, hogy követni tudjuk a cselekményt.

A Tolvajok városával Affleck bebizonyította, hogy nem csak szerencséje volt a Hideg nyomon kapcsán, tényleg tud rendezni és valóban megtanulta a leckét. A két óra nem ad okot a nézőnek az ásítozásra, a romantikus szálra és saját magára jobban figyelhetett volna. 75 %-ot adnék a krimi-thrillerre.

imdb: 8,0
rottentomatoes: 94 %

Büdzsé: 37 millió dollár
Amerikai bevétel: 91,5 millió dollár
Eddigi összbevétel: 142,8 millió dollár


szólj hozzá: Tolvajok városa előzetes

Címkék: krimi thriller iromány könyvből film the town 75 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr662493279

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tolvajok városa (The Town) 2010.12.08. 09:53:02

Alapsztori: Egy rabló beleszeret egy korábban kirabolt bank alkalmazottjába, a rendőrség és az FBI pedig a nyomában van, miközben ő újabb dobásokon töri a fejét.Húzónév: Ben Affleck, Rebecca Hall, Jon Hamm, Jeremy Renner, Blake Lively, Pete Postlethwai...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shyllard 2010.12.04. 21:15:02

Affleck játéka tényleg nem volt valami kitűnő, jobban járt volna ha ezt a szerepet is az öccse kapja meg, többek között azért is, mert Damon-nal annyira jó párost tud alkotni, h én spec a végéig sem értettem meg, h mégis miért barátok Renner-rel (mert ugye az önfeláldozásával egy ideig nem is volt tisztában) Amúgy a film maga jó, remélem fog még rendezni Affleck, a tetőpont nem egyszer jutatta az eszembe a Kutyaszorítóbant :)

unrealnoise · http://unrealnoise.blog.hu/ 2010.12.04. 21:53:57

pont a minak néztem meg, simán 4,5/5. reális, meg minden, romatnikus szálba belekötni nem tudom miért kell, az élet ilyen, néha produkál érdekes dolgokat.
Affleck játékával semmi gond, az ő figurája egy visszafogott valaki, nem egy beteg mániákus seggfej, így az alakítása nem is lehet olyan emlékezetes.

Meg milyen már az is, hogy ilyen közegben miért nem lesz belőle is "geci állat". Nyilván azért, mert mások vagyunk, valakinek a töke tele lesz egy idő után az egésszel, a szemtől szemben-ben is még egy utolsó meló volt ugye.

De amúgy nagyjából egyetértünk, csak nekem jobban bejött. Végre egy eredeti mozi, logikai bakik nélkül. Nem könyvfeldolgozás, nem folytatás, nem feldolgozás. Affleck még sokra viheti, elég fiatal még hozzá.

freddyD 2010.12.05. 09:09:40

Nálam meg 10 pontos. Tele van kitűnő jelenetekkel.

Akit érdekel, anno csináltam egy video reviewt
otherworld.hu/index.php?page=articledisplay&article_id=7539

15 perc hírnév 2010.12.05. 10:46:10

Remélem nem lesz olyan, hatásvadász szar mint a Hideg nyomon.

I3eni 2010.12.05. 11:37:58

Én is minap néztem meg a filmet nagyon jó volt. A szerelmi szálat tényleg nem kell ragozini, mert sokan saját bőrükön tapasztalják h milyen hülyeségeket is tudunk csinálni ha megtetszik egy csaj. Pont faterral néztük meg a filmet, mert szeretjük az ilyen bűnügyi filmeket akciókkal megfűszerezve és sokszor elhangzik egy kérdés.... "Mi most melyik oldalnak szurkolunk ?" :) és jogos a kérdés. Mindig a jónak szurkolunk, és ilyenkor még is annak, aki bankot rabol, néha becsúszik még egy kis ember ölés is, de még is szurkolunk neki. Emlékszem a Pánik szobára is. Ha valaki emlékszik a végére, akkor is h tudtuk sajnálni a négert, mert elkapták, holott elve akárhogy is (jó ember vagy nem jó ember) de betört a házba. Itt pedig bankrablás/ember ölés, reális szemmel nézve lopják a pénzünket a bankból és még is nekik szurkolunk : ) fura.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2010.12.05. 12:55:28

Szerintem szuper film. A romantikus szál tökéletesen van adagolva, nem estek át a ló túloldalára. Összetett, kemény és reális.
A Hideg nyomon meg hatásvadász lenne? Ráadásul még sz@r is? Érdekes ízlésed van.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2010.12.05. 12:58:28

@unrealnoise:
Egyetértek veled, de a Tolvajok városa egy regényadaptáció. Chuck Hogan írta 2004-ben.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.12.05. 13:25:57

@unrealnoise: Szerintem egy ilyen közegben elkerülhetetlen, hogy valaki ne váljon keményebbé. Az apja börtönben, anyja halott, a keresztapa egy szemét állat, jó barátja pedig egy kemény gengszter. Ezért is mondtam, hogy szerintem azért lett volna még mit bemutatni a srácról, szerintem a vágószobában maradt néhány olyan jelenet, amiben jobban megismerjük.
@Swarm: A Hideg nyomon szvsz nagyon remek thriller-krimi lett.
Bár utána olvastam el a többi Lehane regényt és azt kell mondanom, hogy nem Casey Afflecknek volt való a szerep.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2010.12.05. 14:04:55

@koimbra:
A Hideg nyomon szerintem is kiváló krimi. Ezért is furcsa számomra, hogy valaki hatásvadásznak titulálja.

Itt pedig Affleck azért elég kemény arc. Persze lehet, hogy nem úgy mint kéne SPOILER, de a végén a két szemétládát úgy lepuffantja mint annak a rendje! SPOILER VÉGE. Szóval elég kemény ő, csak meg akar változni.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.12.05. 14:24:35

@Swarm: Azután válik ilyenné, hogy szemtanúja lesz, ahogy megölik haverjait. Meg eléggé gyűlöli a két lepuffantott arcot és gyakorlatilag nincs is más választása.

15 perc hírnév 2010.12.05. 14:27:20

@Swarm: Miért nem hatásvadász? Az rohadt életszerű hogy valaki egy halott kislány miatt, akit nem is látott soha, depressziós lesz, meg elbaszódik az élete. Hatásvadász baromság.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2010.12.05. 15:28:10

@koimbra:
Azért így hidegvérrel lelőni valakit akkor sem piti dolog. Meg film közben is kiderül, hogy ő sem volt éppen egy angyal. Igaz azt nem látjuk miként drogozott meg nőzött stb.

15 perc hírnév: Az, hogy valami nem életszerű, nem jelenti azt, hogy hatásvadász is. Tény, hogy vannak érdekes döntések, és karakterek a filmben, ettől függetlenül szerintem kiválóan van kivitelezve. Neked nem tetszett, hát ez van.

nikodémus 2010.12.05. 17:28:16

@15 perc hírnév: Látom, semmit sem értettél meg a Hideg nyomon-ból. És igen, teljesen életszerű, hogy valaki amunkája során felmerült ügybe bevonódik érzelmileg, annyira, hogy alapvetően megváltozik az élete. Főleg, ha épp fiatal, együtt él valakivel és esetleg babát is terveznek.

unrealnoise · http://unrealnoise.blog.hu/ 2010.12.05. 17:34:16

@Swarm:
pff, ezt jó tudni, kár hogy elkerülte a figyelmem. :/
az a baj, a regényfeldolgozásokkal, hogy htá tudjátok. el akarom őket olvasni, ezért nem néztem meg még a hideg nyomon-t sem, mert Lehane amúgy is az egyik kedvenc írom ugye. De ha már megírták a sztorit ugye a film előtt, akkor valamelyik élmény nem lesz az igazi, így is úgyis csalódás lesz a vége az egyiknek. Ezért nem néztem meg még a Vihar-szigetet sem, a könyvért pedig nagyon oda vagyok.

unrealnoise · http://unrealnoise.blog.hu/ 2010.12.05. 17:37:57

@koimbra: jaja, nagyon kiv lennék milyen jelenetek is maradtak ki, remélem a dvd meg bd kiadásokon rajta lesz jópár pernyi anyag.

amúgy jaja, Affleck azért elég kemény is tud lenni ugye ha akar (mármint ebben a filmben ugye), szóval végülis ő egy olyan arc nagyjából, mint De Niro a szemtől szemben-ben. mindkét tag tudott kibaszott kemény lenni, de azért az eszüket és a fejüket nem veszitették el, és ezért is emelkedtek ki a többiek közül. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.12.06. 09:41:22

Én is megnéztem, és tetszett nagyon a film, még a 4 órás verzióra is kíváncsi lennék, csak szünettel persze. :D
nem gondoltam volna, hogy Affleck így ki van dolgozva?!
milyen kockahasa van már,mikor eddz az elején!
Vagy dublőr volt?!

nikodémus 2010.12.12. 17:17:52

Na, végül megnéztem. Jó. A Heat-párhuzam részben sántít, hiszen itt nem két szemben álló emberről (és világról) van szó, Afflecket igazából a saját bandája és szeretett városa érdekli, a rendőrök nem. De jó film, tetszett, Affleck rendezzen még.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2010.12.22. 19:23:42

Remek film. Nekem nem volt bajom Ben játékával sem. Ott lesz az évvégi TOP 10-es listámon.
süti beállítások módosítása