Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A Karib tenger kalózai – Ismeretlen vizeken (Pirates of the Caribbean – On Stranger Tides, 2011)

2011.05.19. 21:00 FayeFaye 31 komment

Az alcímet fordíthatnánk úgy is, hogy „zavarosabb vizeken”, és valószínűleg közelebb járnánk a valósághoz. Hacsak nem ez lesz valaki első Kalózok filmje, akkor ezeknek a vizeknek egy molekulája sem lesz ismeretlen. A Disney persze tudja, hogy tutira megy, és már a premier előtt bejelentették az ötödik részt, amely ötlet annyira vonzó, mint egy három napos vízihulla.

Gore Verbinski, Kiera Knightley és Orlando Bloom, az első filmek rendezője és sztárjai jó érzékkel dezeráltak, míg Depp kapitányhoz méltóan megmaradt a fedélzeten. Rejtélyes, hogy a valaha az érdekes indie szerepválasztásiról híres színészt mi vette rá, hogy negyedszer is visszatérjen a filmtörténelem legkiválóbb vidámparki adaptációjába, talán Tim Burton egyedül már nem képes táplálni a szemfesték függőségét. Nem hittem volna, hogy valaha is ezt mondom, de hiányoltam Kiera Knightleyt! Jack Sparrow kapitány kétség kívül az elmúlt évtized egyik legemlékezetesebb karaktere, de a hibbant, dülüngélő szélhámos csak kis adagokban elviselhető. 2003-ban zseniális volt, ma már csak idegesítő. Sajnos Will és Elisabeth távozásával Jack Sparrow főhőssé lépett elő, ami egyszerűen nem működik. Hiába tűnt Will Turner reménytelenül vanília karakternek Sparrow mellett, hiába volt minden tini lány a rosszfiúba szerelmes, a történetnek szüksége van egy tisztaszívű, egyenes hősre, akiről tudjuk, mi a célja, aki átkalauzolja a nézőt a történeten, és akinek fenntartás nélkül lehet szurkolni. Jack Sparrow kapitányra egyik sem jellemző. A készítők érezhették a szerelmi szál hiányát is, ami az eredeti történet motorja volt, mert két romantikus érdekkel is igyekeztek azt pótolni. Az egyik a misszionárius és a sellő – halál komolyan –, akik annyira nevetségesen erőltetett non-karakterek, hogy nem tudtak volna elég hamar megfulladni.

A másik egy belengetett érzelmi kapcsolat Sparrow kapitány és Penélope Cruz karaktere között, de három film után már nehéz bevenni, hogy Jack komolyabb érzelmeket tápláljon bárki iránt saját magán kívül. Ms Cruz pedig valószínűleg az anyanyelvében tartja a színészi képességeit, mert az egyébként tehetséges művésznő itt egy két lábon járó fűzőt alakít. A régi gárdából itt van még Geoffrey Rush Barbossa kapitány szerepében, aki szokás szerint a legjobb arc az egész filmben. Kár, hogy ő is egy teljesen felesleges karakter, hiszen ugyanazt a szerepet tölti be, mint az Ian ’Cocksucker’ McShane alakította Feketeszakáll. Emellett van még egy csomó spanyol és sellő, akiknek semmi jelentősége, csak a CGI kvótát töltik ki. Ja, és mindenki a Ifjúság forrását keresi, de ez sem túl lényeges.

Rob Marshall rendező a Chicago c. filmmel vált híressé, és alapvetően egy musical rendező, tehát elvileg van érzéke a minimális történetre épített, csillogó-villogó, sok szereplős, over the top produkciókhoz. Sajnos az Ismeretlen vizeken magával hozta a felpüffedt franchise minden hibáját: túl sok szereplő, túl sok csavar, túl sok agyon-koreografált akrobatikus menekülés. És nincs olyan jelenet, amit ne láttunk volna már legalább háromszor, a kocsmai verekedéstől a dzsungelben rohangálásig. Csak mellékesen, ha már dzsungel, Hollywood most már igazán találhatna egy másik szigetet Hawaii helyett – mondjuk azt, amit Jerry Bruckheimer vehet majd magának az Ismeretlen vizeken bevételéből –, mert már úgy érzem személyesen ismerek minden pálmafát azon az átkozott szigeten. Az újdonság, hogy mindezt most 3D-ben kapjuk, ami azt jelenti, hogy sok a kiugró kard meg a mély szakadék, és az éjszakai jelenetek olyan sötétek, hogy alig látszik valami. És nem lehet feliratozni, úgyhogy ezt is csak magyar szinkronnal láthatjuk, ami sokat levont az élvezeti értékéből. 30%

IMDb: 8,1

Rotten Tomatoes: 41%

 

Címkék: iromány a karib tenger kalózai ismeretlen vizeken

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr922911442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Regggie 2011.05.19. 21:19:10

Én inkább eredeti nyelven csekkolom holnap, 2D-ben..igazán nyomathatnának 3D-s előadást is origi hanggal, de sajna nem lesz :(

Blake007 2011.05.19. 21:20:39

Maximálisan egyetértek a kritikával, ma néztem a filmet, de pénzkidobás volt.

Dean6 2011.05.19. 21:26:10

Én nem vagyok nagy rajongója a trilógiának,reménykedtem ez jobb lesz... :(

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.19. 21:34:56

nem olvasom el, szombaton megyek megnézni, majd utána, meg írok is róla, hogy nekem hogy tetszett.

A nép fia 2011.05.19. 22:36:39

Őszintén mondom, hogy ennél többet nem is vártam a filmtől.

robbie90 2011.05.19. 23:05:47

Én viszont sajnos jóval többet vártam tőle. Az előző részeket imádtam, de ez a közelükbe sem ért. Túl sok csavar ebben? Hol? Mikor? Bárcsak lett volna, de így a sztori egy nagy nulla volt. Látványban is csúnyám alul maradt a többi részhez képest. Az akciónak szánt jelenetekről meg ne is beszéljünk. Csalódás volt a film, és mint fan csak reménykedni tudok, hogy következő rész jobb lesz.
5/10

A nép fia 2011.05.19. 23:11:30

@robbie90: Jaj, csak ne legyen következő rész! :-S

Shyllard 2011.05.19. 23:51:51

Eddigi három fasza volt, viszont ennél már az első fél órában ki akartam menni a teremből... Egyszerűen unalmas volt, semmi újjat nem mutatott, akció alig-alig található benne és sehol sincs benne az az igazi feeling, ami az eddigi részekre oly jellemző volt. Feketeszakállt hiába alakítja egy remek színész, a karakter olyan szarul van megírva, hogy a rettegett Davy Jones-nak a köpéséhez sem ér fel... Jahés ez már nem kalózfilm, a vége volt egyedül jó, nemtom h azért-e, mert tudtam, h végre otthagyhatom ezt a szart, vagy azért, mert ott kicsit elkapták az előző részek hangulatát. És komolyan, az eddigi szereplőgárdából csak 4-et tudtak visszahozni és abból az egyik az egy CGI-majom?!?! Sutbavághatjuk az eddigi részeket, mert ebből a filmből Jack-en, Barbossa-án és Gipps-en kívül mindent kiöltek, amiért valaha is lehetett szeretni ezt a sorozatot. Jajj és, hogy idézzek egyet: "-Hozzátok azt!
-Neve is van! Sziréna!" Kicsin múlott, h ne csörtessek ki a moziból életemben először. Ezmég a HP7 pt1 táncosjelenetét is überelte...

Rolee83 2011.05.20. 00:00:34

Hát szomorúan olvastam a kritikát! Vártam a filmet, meg is fogom nézni moziban, de ez így szarul hangzik! Az első rész a legjobb! A második kicsit gyengébb, nem tetszett, hogy elvágták a végét! A harmadik viszont már eléggé gyenge volt, erőltetett, túl bonyolított!! Most akkor ez még a harmadiknál is rosszabb??!!

FayeFaye 2011.05.20. 00:02:22

@Shyllard: a sello neve volt a film egyetlen igazan vicces mondata, ugyhogy ezt nem lottem volna le masoknak.

kimgfork 2011.05.20. 00:02:50

Mea culpa egyikotoket se ismerlek , de mindkettotoket olvasom mert jok vagytok de most es eddig is - kicsit mar parszor kib*ata a biztositekot, hogy nem tudom ki kirol masol lsd. filmbuzi.hu -
neha ugy tunik mintha egy vervonal lennetek...
amugy a filmet nem lattam de mar egy 4 es szam egy film cime utan minimum rettegesel tolt el :)
jok vagytok amugy,a sok olvashato mellekzongem ellenere
udv
egy filmes infomaniakus

Sonda 2011.05.20. 00:27:57

@Regggie: Az eredeti nyelv mostantól, abszolút elveszik a Magyar mozikból, már a Cinema city a király és ők meg khmm.. legszivesebben nem is magyarul meg nem is angolul adnák.. :)
A Mom kár hogy már nem tartja magát, max az arénában van 1-2 eredeti előadás, pont ott ahova külföldi alig jár...

ON: Én szombatra terveztem h megnézzem, de most egy kicsit megijedtem lehet nem dobok ki rá inkább pénzt és itthon 2d ben angolul, majdegyszer megnézem...

FayeFaye 2011.05.20. 01:00:30

@kimgfork: miert vesztegetne barmelyikonk is az idejet azzal, hogy egymast masoljuk mikor mindenki szorakozasbol irja ezeket a blogokat es semmilyen haszna nem szarmazik belole?!

@Sonda: a legtobb expat Budan el es a Momba jar.

Shyllard 2011.05.20. 06:47:25

@FayeFaye: ohh, bocsi kissé fáradt voltam már, pedig figyelni szoktam az ilyenre :S

tjunior 2011.05.20. 08:26:41

Én már az első részt se értettem mi az olyan nagy felhajtás körülötte, egy kellemes látványos kalandfilm volt, semmi több. A folytatásokra meg tényleg a zűrzavar a legjobb jelző, a 3. már nézhetetlen, persze ezt is megnézi az ember mert event movie, aztán kifele a moziból meg elgondolkozik, hogy hogy az úristenbe vettek rá ilyenre megint, pedig legalább már tucatszor átvertek már ilyen "csodás" folytatásokkal.

FayeFaye 2011.05.20. 08:48:38

@Shyllard: Mindegy, nem te leszel az utolso, egyebkent is kint van az IMDbn. Priceless. Tenyleg az egyetlen pillanat, amikor az egesz mozi felnevetett.:D Azt hittem bena forditas, de nem, ezt valaki tok komolyan gondolta.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.20. 08:53:55

nah, látom jól megbeszélitek a filmet, mire én eljutok és megnézem...
:S

Regggie 2011.05.20. 09:17:54

@Sonda: Tartok tőle, hogy igazad van..nagy kár érte. Én amit tudok, azt eredetiben nézem. Az Arénában lesz ma eredeti nyelvű előadás, igaz, 2D-s..de még inkább ez, mint 3D-ben szinkronnal. Mondjuk elég szomorú, hogy nem képesek 3D-ben is kiírni 1-2 előadást origi hanggal. Az Avatarból pl. még volt anno. Nem tetszik ez a tendencia.
Sorry az OFF-ért!

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.05.20. 09:25:33

Én még nem néztem meg. Az előzőrészek egyáltalán nem tetszettek. Most, hogy rendezőváltás volt, lehet, hogy ezzel bepróbálkozok.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2011.05.20. 09:45:08

@FayeFaye: attól még lehet félrefordítás - ha jól tudom, a siren angolul egyszerre jelent hableányt/szirént, és szirénát. A filmben Syrena-nak hívják, így esélyes a szószerinti (félre)fordítás XD
(amúgy a Syrena anyakönyvezhető név, a szirén jelentésben... - bár ezen néhány hülye angolszász névadás után már meg sem lepődtem..XD)

A nép fia 2011.05.20. 14:19:32

@Sparrow: A neved nem ebből a filmből kölcsönözted?

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.05.20. 15:07:31

@A nép fia: Nem.:D
A Nevemet a kedvenc filmem, A 23 - mas szám főhősétől, Walter Sparrowtól kölcsönöztem.:D

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.05.21. 09:44:29

Nekem ez olyan volt, mint egy megfűszerezett papírdarab. Az íze elviselhető, de ha belegondolsz, hogy mit eszel , akkor a hányás kerülget. Összeségében nem volt rossz, inkább felesleges, és engem különösen idegesített az, hogy saját magát, és az elődjeit ismételgeti a film.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.05.22. 14:34:46

Hosszú idő óta először ültem teltházas vetítésen. Még a Fast Five-on is volt néhány szék üresen, itt viszont nem láttam. A film egyébként közepesnél nem jobb. Ma meg is néztem, hogy ugyanazok írták-e, mint A nemzet aranya 2-őt. Hát igen...olyan érzésem volt, hogy az abból kimaradt ötleteket hasznosították fel. Már Nicolas Cage is több évtizedes-évszázados rejtélyt oldott meg könnyedén, itt is hasonló volt. Kell két kehely, mi sem természetesebb, megkeressük. Kell egy sellő - jó rendben, elkapunk egyet. Jé hát itt is vagyunk a forrásnál, ami körül hirtelen nagy lett a zsúfoltság:) Mintha hirtelen mindenki tudta volna, hogy ide kell jönni. Barbossa kapitánynak meg mindig volt pár tucat embere, érdekes.
Johnny Depp sem volt olyan, mint az előző részekben. Cruz azért hozta, amit kell, feltűnt, hogy sokszor csak az arcát mutatják, teljes alakját nem nagyon (terhes volt a forgatás alatt, így oldották meg). Még talán Sziréna oldotta meg legjobban a feladatát, de csoda, hogy nem röhögték el magukat, mikor kiejtették a nevét:D
Egy erőltetett folytatás volt, érződött rajta, hogy muszájból csinálták. Talán biztosítani akarták a producerek, ha elmennek bevásárolni akkor a kenyér után akár még egy aranyláncra is fussa:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.05.23. 08:28:48

ne eljutottam oda, hogy megnézzem, és el is olvastam az írást.

nem egészen világos, hogy mi az, hogy nincs itt a két töltelék, és így főszereplővé lépett elő Sparrow?!?!

Mindig is ő volt a főszereplő, a többi csak őt szolgálta ki, illetve Barbossa Kapitány, hogy legyen neki ellentétje szintén fontos volt, meg is maradt.

Ez a film, szerintem, Johnnyi jutalomjátéka, ahol övé az egyszemélyes show.

A film maga jobb lett, mint a 2-3, ami ugye egy film, csak financiális okokból lett kettő...

Feketeszakállt még vagy 2-3 filmben is megnéztem volna, nagyon nagy, sőt ha lenne vele Spin-off annak nagyon örülnék, hogy szerezte a hajóját, a legénységét, mit csinált a Gyönggyel pontosan, honnan ismerik egymást Jack-kel, szóval benne lenne még potenciál.
Sztem jobb karakter, meg színész is jobb volt, mint a Davey Jones volt.

A sellők, meg penelopé szintén hanyagolható lenne.

Valami igaz Kalózosnak Feketeszakáll, Barbossa, meg Jack egymás mellett, ellen, folyamatos tengeri csaták, lövöldözések nah az nagyon jó lenne.

FayeFaye 2011.05.23. 11:14:52

@doggfather: Az elso filmben - es igazabol csak errol szeretek beszelni, mert a masodik kettot azonnal felejtos volt - a fohos Will Turner volt, Captain Jack az excentrikus sidekick, a flavour aki a viccet hozza. Ugy, mint ahogy a Rozsaszin Parducban eredetileg David Niven volt a foszereplo, es Cluzot volt a comic relief, de olyan nepszeru lett, hogy a kovetkezo filmeket mar ra epitettek. Nem tudom vilagosabban elmondani, mint lehet, hogy a gulyas az eros pistatol jo, de magamaban akkor sem lehet megenni.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.05.23. 12:35:24

Én a sorozat rajongójaként nagyon jól szórakoztam :) Nem számítottam egy hatalmas fordulatokkal teli, új ötletekkel és bonyolult történettel rendelkező alkotásra, hanem csak egy kellemesen szórakoztató kalandfilmre, és amit elvártam tőle, azt hozta. 7/10

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.05.23. 13:05:50

@Dr.Jones: Én is egy jó szórakozásra vágytam, de ezt a "nagy rejtélyt oldjuk meg két óra alatt " dolgot már nehezen nyelem le. A nemzet aranya 3-ban vajon mi lesz így?

madárijesztő 2011.06.01. 09:30:51

Rohadtul erőltetett volt, Sparrow sem volt olyan, mint azelőtt. Nem kicsit unalmas már, hogy szinte könnyedén eljutnak egy misztikus helyre, amit addig mindenki keresett.
Hiányoltam a tengeri csatákat, 250 millióból nem tudtak egyet csinálni? A zombik meg röhejesek voltak.

nikodémus 2011.06.10. 07:32:28

Üdvözölhető, hogy a gigantománia eltűnt, de helyette faék egyszerűségű, ám zavaros kaland van, átélhetetlen szituációk és csapnivaló színészi játék.

Teljesen felesleges.
süti beállítások módosítása