Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Förtelmes főnökök (Horrible Bosses)

2011.08.01. 21:59 koimbra 9 komment

 

Rengetegen senyvednek a főnökeik miatt, sokan az asztalukon tornyosuló, fogyni nem akaró meló miatt mutatnak be képzeletben a „szeretett” feljebbvalójuknak, néhányan a kegyetlen zsarnokságot nem bírják elviselni. Számos alkalommal képzelhették el a keményen dolgozó emberek, ahogy a nagyfejes kegyelemért liheg, miközben kezeik satuként zárul rá nyakukra, de még egyéb nyalánkságok is megfordulhattak fejeikben. A Förtelmes főnökökben három jó barátnak telik be a sokadik pohár és elhatározzák, hogy hidegre teszik feljebbvalójukat.

Nick Hendricks (Jason Bateman) évek óta hagyja, hogy csicskáztassák, nyelőcsöve kitágult, mivel bármit képes lenyelni a főnökétől (Kevin Spacey). Elsőként ér be a munkahelyére, utolsóként távozik és közben szó nélkül tűr. Szeme előtt az előléptetés lebeg, ezért hajt, ezért hagyja, hogy szarozzanak vele. Dale Arbus (Charlie Day) fogorvosi asszisztensként tengeti életét, legnagyobb problémája, hogy munkaadója egy nimfomán, aki a nap 24 órájában csak a szexre gondol és azt szeretné, ha Arbus belemeríteni kanalát a majonezébe. Ám ő erre nem hajlandó, mivel rettentően szerelmes menyasszonyába. Kurt Buckman (Jason Sudeikis) még szeretné a munkáját annál a cégnél, ahol dogozik, ám főnöke infarktusa után annak elviselhetetlen, inkompetens fia veszi át az irányítást, aki csak arra tud gondolni, hogy megszerezze a napi kokainadagjára a pénzt, a többi le van tojva.

 

A kilépés az egyik menekülési lehetőség a terrortól, a felmondás viszont nem lehetséges, tombol a válság, nehéz melót találni, ráadásul Arbusnak volt régen egy esete, de az senkit nem érdekel, hogy éjszaka vizelt a játszótéren, mindenkinek a szegény kisgyerekek ugranak be elsőre. Így marad a további kínkeserves gyötrelem, de mikor már egyikük se bírja tovább jön a nagy elhatározás: ki kell nyírni a főnököket. A bérgyilkos neten való keresése nem válik be, ezért veszik útjukat egy rossz hírű kocsma felé, ahol Anyabaszó (Jamie Foxx) fizetett tanácsaival gazdagodván maguk lépnek a tettek mezejére.

A három szerencsétlen munkavállalót játszó színész közül Day lóg ki, néha idegesítő, de a készítők javára írható, hogy szerencsére nem utáltatják meg, hanem kap néhány humoros jelenetet. Sudeikis karaktere elkoptatott, lejárt, talán kissé gyerekes csajozási módszerrel próbál hódítani a gyerekek körében. Ezzel némiképp az Elhajlási engedély ugorhat be, ahol „hőseink” a netről leszedett szövegekkel akarják becserkészni a gyengébb nem tagjait. Spacey gond nélkül hozza a pszicho főnököt, Aniston kellemes meglepetés, végre nem az eddig megszokott karaktert hozza és valószínűleg senki nem gondolta volna, hogy egyszer majd valamikor arra fog felszólítani valakit, hogy dugja meg, de keményen ám. Szexuális poénok tömkelegét szolgáltatja, csöppet sem erőltetve. Farrellt sem láthattuk eddig kissé pocakos, folyamatosan nagy, őrülettel teli szemekkel néző, kopaszodó figuraként. Azt azonban nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezeket a karaktereket akkor is el tudták volna játszani, ha álmukból keltik fel őket.

 

Seth Gordon a Négy karácsony után megemberelte magát és élvezhető vígjátékot készített. Pedig általában a gyilkosság, az összeesküvés, az autós üldözés és a zsarolás egyvelege inkább egy izgalmas thrillert ígérhetett volna. Ebbe sikerült rasszista vagy éppen szexuális poénokat belecsempészni, amelyeket ezúttal sikerült fogyasztható formában találni, azaz lehet rajtuk nevetni. Egy-két jogszabály is kifigurázásra kerül, Day „szexuális bűnöző”, míg a széttetovált keménylegény Anyabaszó bűnéről szintén lerántják a leplet. A rendező végig tartja a szintet, ami éppenséggel elég magas és folyamatosan okot ad arra, hogy minimum mosoly üljön a néző arcán. A végkifejlet sem megjósolható, talán csak a vége felé, de addig fogalmunk sincs, hogy mihez kezd a derék trió. 80 %-ot kiosztanék rá, de azért lenne egy kérdésem. Buckman, Hendricks és Arbus mikor alszik?

imdb: 7,5
rottentomatoes: 69 %

Büdzsé: 35 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 96,2 millió dollár
Eddigi összbevétel: 110 millió dollár

Címkék: iromány vígjáték 80 % horrible bosses

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr983118316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2011.08.01. 22:33:32

A filmet eddig is tartottam valamire, a vicces (majonéz+kanál ütött rendesen) kritika utána pedig ez csak tovább nőtt.

NZ79 2011.08.02. 01:22:16

Nagyon jó! Nekem jobban bejött mint az agyonajnározott Másnaposok...hasonlóság,hogy mindkét film egy-egy kollektív problémára/élményre épít..ki nem volt még másnapos?? Kinek nem volt még rossz főnöke??? Vagy rossz tanára..az is érkezik hamarosan.(MInd a Bad Teacher, mind a Főnökök 100 millió felé robognak amerikában..utóbbinak valszeg meg is lesz:)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.08.02. 10:27:02

Kíváncsi vagyok, hogy mikor aludtak a főszereplők. Bateman karaktere már hatkor benn van a munkahelyen, utolsónak megy el és még sörözésre is futja a haverjaival este. Sosem tűnik álmosnak.

ForgerON · http://filmdroid.blog.hu 2011.08.02. 18:25:02

Ekkorát bakiztak volna, vagy ilyen "apró" részlettel nem is foglalkoztak, mint az alvás?

A nép fia 2011.08.02. 20:19:09

Szeretném majd megnézni mindenképp, sajnos most nincs időm moziba menni. De a kritika szerint is jó. Köszi az írást! :)

COLT 2011.08.02. 20:50:51

@A nép fia: Az egy fokkal jobb, nekem jelen állás szerint lóvém nincs rá + egy egész napot baszok el rá:D

l.gabi 2011.08.22. 08:01:23

Annyira nem volt borzasztó, mint előre sejtettem. Közepesen élvezhető volt, a végéig nem sajnáltam a kifizetett összeget.
A film élményét viszont erősen lerontotta a végére bevágott bakigyűjtemény. Ha az nincs, nálam is 75 százalék körülre jött. Az a jelenetsorozat a végén émelyítő hatással volt rám és menekülőre fogtam a dolgot.
Egyébként sok jó jelenetet belecsempésztek, alaposan átgondolták mit lehet belőle kihozni és amit lehet azt ki is hoztak belőle.

l.gabi 2011.08.22. 08:03:07

J. Aniston nekem csalódás volt. Az mindenképpen jó, hogy nem a szokásos karaktert alakította, de többet vártam belőle. Még nő létemre is szívesen volna láttam belőle többet, vagy legalább kapott volna nagyobb teret...

Mese92 2012.01.04. 15:33:50

Nekem nagyon bejött, sokszor újra nézős vígjáték :)
süti beállítások módosítása