Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Cápás filmek

2011.09.01. 21:30 koimbra 3 komment

Pénteken mutatják be Amerikában a Cápák éjszakája 3D (Shark Night 3D) horrort és a közel jövőben még két mozifilm érkezik, amelyekben hasonló lényekkel gyűlik meg a baja a főszereplőknek (plusz a SyFy és Asylum szerű nyalánkságok). Az egyikben Halle Berry áll a középpontban, a másik pedig a Bait lesz, ahol egy áruházat önt el az óceán vize, amivel együtt vérszomjas cápa is érkezik és terrorizálni kezdi a bennragadt vásárlókat. Szóval itt a remek alkalom, hogy böngésszünk, szétnézzünk a cápás filmek között.

Steven Spielberg első komoly sikere a Cápa volt, a közönség a kritikusokkal karöltve zengett ódákat a félelmetes és izgalmas produkcióról. A Roy Scheider által játszott rendőrfőnök és a Richard Dreyfuss által megformált tengerbiológus néz szembe a fenyegető veszedelemmel. Több folytatást is megélt (a harmadik 3D-s volt) és a 78-as Piranha  Spielberg művének a paródiája lett volna.


Renny Harlin utolsó korrekt bevételt elérő filmje a Háborgó mélység (Deep Blue Sea) volt, még 1999-ben. Egy tengeri kutatólaborban a kísérletek során gyorsabb és intelligensebb cápákat hoznak létre. Ahogy lenni szokott jön némi katasztrófa, egy kis esőzés és a "cukiságok" máris a fedélzeten tartózkodó embereket próbáljak elfogyasztani. Saffron Burrowst hiába próbálták úgymond sztárrá tenni, nem sikerült. A hullajelöltek között volt még Thomas Jane, LL Cool J és Samuel L. Jackson is.

 

Megtörtént eseten alapult a Nyílt vízen (Open Water), amelyben egy házaspár befizet egy nyaralásra, de a sors úgy hozza, hogy magukra maradnak az óceánban. Először még megpróbálnak pozitívan hozzáállni, reménykednek, hogy hamarosan valaki értük jön, de aztán felbukkannak a cápák. Fél millió dollárból készült a film, 54 millió dollárt hozott a mozikban, 2 évre rá befutott a folytatás.

 

1984-ben mutatták be a Monster Shark horrort, az olasz film Florida partjainál játszódik, ahol egy katonai kísérlet végeredménye elszabadul és nagy örömmel ritkítja az úszókat és turistákat. Egy csapat tudósra hárul a feladat, hogy megakadályozzák a szörnyet tombolásában, ugyanakkor dolgukat nehezíti, hogy a katonaság folyamatosan útjukba akad, mivel nem szeretnék, ha kitudódna, hogy ők a felelősek a lény pusztításáért.

 

Újabb olasz alkotás, ezúttal Enzo G. Castellari üldt a rendezői székben. Mivel erősen hasonlított Spielberg Cápájára az Universal bíróság elé vitte az ügyet és elérte, hogy a Great White címre hallgató horrort vegyék le Észak-Amerikában a mozik műsoráról és még VHS-en se adják ki, sőt a televíziók sem vetíthettek le. A főbb szerepekben James Franciscus és Vic Morrow amerikai színészek voltak láthatóak. Előzetes erre érhető el.

Ha Stephen Baldwin játszik egy filmben az jót nem jelenthet, régebben még voltak jó pillanatai. A Shark in Venice-ben (ahogy a cím is sugallja) Velencében zajlik a cselekmény, ahova Baldwin azért érkezik, hogy megtalálja rejtélyesen eltűnt édesapját, de aztán szépen belekeveredik a Medici család rég elveszett kincse utáni hajszába, amiben a maffia is alaposan érdekelt. A csatornákban méretes cápák lesnek az óvatlan emberekre, nekik tök mindegy, hogy a jó vagy a rossz oldalon az adott személy.


Méretes cápa? Ugyan, olyanok már voltak, a Megalodon a legnagyobb és a legvérengzőbb óceáni ragadozó volt. Ám kiderül, hogy mégsem haltak ki, ugyanis a Colossus torony egyik fúrója szépen áthalad a tengerfenéken, ahol egy ősóceánra tárul fel. A torony egyik fejese egy csapat lép be ebbe a világba, ahol nagy meglepetésükre a Megalodon vigyorog rájuk.


Az Asylum trashgyár köhögte ki magából a Mega Shark Versus Giant Octopus horrort, méghozzá 3D-ben szerették volna leforgatni, de erre már nem volt keretük. Lorenzo Lamas és Deborah Gibson szaladgálhatott a filmben és próbálták túlélni a hatalmas cápát és szintén termetes óriáspolipot. Készült folytatás is, amiben a Megacápa Crockosaurusszal amortizálhatták a vidéket és egymást és egyben a nézők agysejtjeit.

Az egykor szebb napokat látott Lou Diamond Phillips és Kristy Swanson szerződtek le a Vörös vízre, de ha valaki esetleg úgy gondolta volna, hogy talán nem B kategória, akkor Coolio neve hallatán már biztosan be tudja lőni a szintet. Swanson és Phillips karaktere a Louisana folyónál gázlelőhelyet keresnek, azonban két bűnöző bukkan fel a környéken, ráadásképp egy cápa is errefelé portyázik. Előzetes erre.

És ha már az elején emlegettem a Cápák éjszakáját:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr93195564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.09.02. 07:47:34

A nyílt vízen nem is annyira cápás film, bár vannak benne cápák.

Az számomra sokkal több, mint egy cápás film.

Buchek8 2011.09.02. 13:01:37

A Háborgó mélység nagy kedvenc :)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.09.03. 12:11:14

a nálunk is DVD-n megjelent Zátony kimaradt, igaz az elég gyenge is:) Ja és a Sharktopus is megér egy misét:)
süti beállítások módosítása