Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Börtönregény (Get the Gringo)

2012.06.22. 20:38 koimbra 8 komment


A kritikát Mini Me küldte, köszönet érte!

bortonregeny.jpg

Mel Gibson visszatért. Legalábbis ezt fogják mondani. Számomra el sem tűnt, csak szünetet tartott. A Börtönregény egy olyan film, ami nem fogja meghódítani bevételi listákat, azonban méltán számíthat elismerő kritikai szavakra. Kis költségvetésű, szórakoztató, modern „Visszavágó” újragondolás, mexikói köntösben.

A film nagy részének terepéül egy mexikói „börtönfalu” szolgál. A latin-amerikai börtönöket többnyire a hírekből ismerő emberként, érdeklődéssel figyeltem milyen meglepő és korrekt környezetrajzot kapunk a filmtől. A börtönhierarchia felépítése, a benti bizniszelés működése, a kiskirályok és udvartartásuk ábrázolása hihető és teljesen elfogadható a laikus néző számára. Nem beszélve a jól érzékeltetett korrupcióról, amely nem csak az intézmény falain belül működőképes, hanem megfertőzte már a különböző rendfenntartó és nyomozati szerveket is.

getthegringo1.jpg

 

Driver (Gibson) egy balul elsült rablás után éppen a határ felé száguld, nyomában az állami bűnüldöző és határőr szervekkel, amikor rosszul megválasztott szögben végrehajtott határátlépése következtében a mexikói „kollégák” ölében landol, némi készpénz és egy halott bűntárs kíséretében. A szervek a természetesen számukra is vonzó anyagi javak megszerzése érdekében, rendkívül gyors bejutási lehetőséget biztosítanak hősünknek egy mexikói kóterbe. Azonban itt nem igazán kedvelik a gringókat. Tehát Driver-nek szövetségesre van szüksége, hogy előre nem tervezett sittes tartózkodását, minél rövidebb életűre fogja. A segítséget egy 10 éves mexikói kissrác személyében találja meg, aki azonban rendkívül fontos szerepet játszik a helyi nagyfőnök, Javi életében is.

Gibson jól hozza a karaktert, hiszen nem először kell „Porteresre” vennie a figurát. Ismét ott van az arcán az a pimasz mosoly és pofátlan tekintet, amelyre a legtöbb filmrajongó már nagyon régóta várt. A laza, szemtelen, poénos, de kőkemény főhős, aki a humorral sem áll hadilábon. (A Clint Eastwood poén az egész film egyik legjobb jelenete.) A kiskölyök ugyancsak felveszi a versenyt hősünkkel lazaságában, ám a szigorú édesanya féltő gondoskodásának köszönhetően mégis megmarad egy szerencsétlen körülmények között élő vagány kissrácnak és nem válik a hely tinigengszter királyává. A mexikói színészek főként statisztálnak a filmhez és hozzák a megszokott börtönfigurákat, a kisfiú és édesanyja karaktereinek kivételével, akiket mélyebben is megismerhetünk és motivációjukba is betekintést nyerünk. Ők adják a fűszert Gibson zseniális játékához. Peter Stormare minimális jelenése nagyon jól eltalált, az ő szerepét talán szívesen néznénk még tovább kicsit kibontva.

 

getthegringo.jpg

 

A rendező az első filmes Adrian Grunberg, nem ismeretlen a korábbi Gibson filmek stáblistáiról és érezhetően sokat tanult a színész-rendező mellett, sőt biztosra vehetjük, hogy jelen esetben számos tanácsot is kapott a társíró-főszereplőjétől. Gibsonnak pedig jelenléte és súlya van a filmben. Laza, kemény, éles eszű, helyenként brutális és humoros ugyanakkor érzékeny és társaságra vágyó. Jutalomjáték ez Melnek és jutalom nekünk, hogy láthatjuk amint a jól ismert pofátlanul csibészes mosolya újra a régi időket idézi.

imdb: 7,3
rottentomatoes: 81 %

Címkék: akció iromány get the gringo

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr774605465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.06.22. 20:48:22

Kár, hogy Gibson leépítette magát. A sötétség határán nem volt valami jó és nekem speciel a hódos dráma sem tetszett igazán. Ez viszont eléggé bejött, kár, hogy nem a 90-es években készítette, akkor tuti sikert aratott volna.
Röhej, hogy Mexikót egy korrupt társaságnak titulálják benne. No meg asszem ilyen sittet még senki sem látott:) Volt egy kis Menekülés New Yorkból beütése. Gibson bizonyítja, hogy még mindig halálos fegyver, bár nem az öklével oszt igazságot, inkább eszes fickó. Én megadnék rá 75 %-ot:)

mamasita 2012.06.23. 13:45:37

most láttam,nagyon bejött,és a zene sajnálom h itt nm lett említve,mert az is nagyon ott van,még akkor is ha mexikóban játszódó filmhez nyilván jutalomjáték jó zenéket találni

NZ79 2012.06.24. 10:53:20

Talán még a Machete 2-ben vállalt szerep lendíthet még karrierjén...bár a régi pozicíóját sajnos biztosan elvesztette.

Söci 2012.06.25. 09:21:10

kurva jó lett ez a film, visszatér az eredeti akciófilm alapokhoz, amikből mostanában nagy hiány van

vagány, én is örültem, hogy végre nem valami epikus történelmi faszságban játszik, ahol hősnek van beállítva, hanem egy kisstílű senki,aki merev arccal és jó dumákkal osztja ki az ütéseket

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.06.25. 14:53:10

ha a mexikói börtönöket csak hírből/hírekből ismered honnan tudod, hogy korrektül festik le??? ;)

Söci 2012.06.25. 15:29:52

@doggfather: én voltam, most szabadultam gringo

nagyon hiteles a film !

tequilát csempésztünk, de megbuktunk
süti beállítások módosítása