Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A kínai kapcsolat

2012.08.30. 10:00 FayeFaye 3 komment

china.jpg

Mint minden másban, az ázsiai piacok a filmgyártásban is egyre nagyobb szerepet játszanak, és Hollywoodnak szem előtt kell tartania, hogy ne sértse meg a kínaiak érzékenységét. Ez olyan változtatásokhoz vezet, mint legutóbb a Total Recall remake-ben a helyszín, ami eredetileg New Asia lett volna, de inkább átnevezték a semleges "colony"-ra. A leglátványosabb kínaiatlanításon a Red Dawn esett át: a film bemutatója éveket késett, mert a történet szerint Kína megszállja az Egyesült Államokat és csak egy csapat tini tud szembeszállni a vörös veszedelemmel. De aztán rájöhettek, hogy így elég nehéz lesz a filmet eladni Kínában, így utólag digitálisan minden az országra utaló jelet Észak-Koreára változtattak, szereplők hangjától a feliratokig. Észak-Koreának hiába van az egy főre eső legnagyobb hadserege a világon, a filmpiacuk elenyésző, velük jobban megéri packázni. Az MIB 3-ból a kínai cenzorok vágtak ki jeleneteket, amelyekről úgy érezték, rossz fényben tűnteti fel a kínaiakat, de Hollywood a jövőben egyre inkább fog öncenzúrát alkalmazni ilyen esetekben. Míg valahonnan elvesznek, valahol hozzáraknak: a Looperhez pl. több jelenetet is forgatnak Kínában, amit állítólag csak ott fognak bemutatni, nemzetközileg egy rövidebb verziót fogunk kapni, míg a film jövőjében Kína az egyetlen szuperhatalom. Kisebb szerepekben pedig ismert kínai színészek is fel fognak tűnni a Looper, a Cloud Atlas és az Iron Man 3 filmekben is.

Ezen utóbbi kedvezményeknek azonban nagyobb jelentősége is van, minthogy több nézőt csábítsanak be a mozikba az ismerős arcok és helyszínek allűrjével. Kína nagyon szigorúan szabályozza, hány külföldi filmet enged bemutatni minden évben. Ez kb. 34, de ezek közül csak néhány lehet nagy blockbuster. Ezt a stúdiók úgy igyekeznek kijátszani, hogy kínai koprodukcióban készítenek filmeket, mint a fent említett három, ami nem csak kínai befektetést jelent, hanem hazai státuszt és kivételt a külföldi filmekre vonatkozó megszorítások alól, pl. hosszabb promóciós időszakot és nagyobb részesedést a bevételekből. A kínai vezetés azonban megelégelte, hogy Hollywood úgy próbálja kihasználni a kedvezményeket, hogy közben csak szimbolikus gesztusokat tesz a koprudokcióra. Shane Black, az Iron Man 3 rendezője pl. azt mondta a Comic Con-on, hogy sem ő sem a főszereplők nem fognak Kínába utazni, majd a second unit felvesz néhány képet amíg ő otthon fekszik a medencéje partján. A cinikus megjegyzés eljuthatott a Rádió, Film és Televízió Állami Felügyeletéhez, mert a héten bejelentették, hogy ezentúl a koprodukciós státuszért folyamodó filmeknek sokkal szigorúbban meg kell felelnie a követelményeknek: legalább a költségvetés egyharmada kínai kell hogy legyen, főszereplőknek kínaiaknak kell lenniük és legalább a film egy részét Kínában kell forgatni.


Kérdés, hogyha ezt komolyan veszik a kínai cenzorok, mennyiben fogja megváltoztatni a hollywoodi filmek jellegét, és jó vagy rossz irányba. Ha belegondolunk, az amerikai filmesek évtizedeken keresztül csak az otthoni közönségüket tartották szem előtt, és természetesnek vették, hogy az egész világ olyan témájú filmeket néz, amiknek Amerikán kívül szinte sehol nincs értelme, mint a Halloween, Hálaadás, Prom Night, Baseball, Spring Break, és "ha megmented Manhattent, megmented a világot". Ha rákényszerülnek a valódi koprodukcióra talán végre kiszélesítik a látókörüet a saját kultúrájukon túlra, bár ez rajtunk európaiakon nem feltétlenül segít, lehet hogy majd egy másik teljesen idegen kultúra jelrendszerét kell megtanulnunk, mint ahogy megtanultuk, milyen klikkek vannak az amerikai középiskolákban. Másrészt pedig ha a kínaiak nagyobb szerepet játszanak amerikai produkciók finanszírozásában, talán a terjesztésben is szerephez jutnak, ami azt jelentheti, hogy több eredeti ázsiai film jut el a nyugati mozikba.

Címkék: cikk miújság

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr54740212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Badsco 2012.08.30. 16:27:15

Érdekes felvetés. Én amondó vagyok, hogy csináljanak nyugodtan Kínának egy másik változatot a filmekből, csak nehogy az legyen a végén, hogy "költséghatékonysági" szempontokat figyelembe véve már eleve a szigorú kínai cenzor szerint vágják meg az Európába szánt változatokat. Na az lenne igazán kellemetlen.

Elanor_ 2012.08.30. 19:27:42

Kína iszonyat nagy felvevőpiac, a kultúrák pedig egyre közelednek egymáshoz, a témák globalizálódnak, teljesen jogos, h arra a piacra is utaznak. Viszont csak a pénzért csinálni... fene a gusztusukat.

Armida · http://armida.freeblog.hu/ 2012.08.31. 09:28:57

Az USA gazdaságilag Kína kezében van (a hatalmas hitelekre gondolok) és úgy tűnik a jó kapcsolatfenntartás érdekében Hollywoodnak is engednie kell, így nem csoda, hogy egyre több gesztust kell tenniük.
süti beállítások módosítása