Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Az Aranypolgár (Citizen Kane -1941) - filmkritika

2007.11.05. 17:36 koimbra 1 komment

"Rózsabimbó...élve vagy halva"

 

 

 

Drótkerítéssel körülvett hely. A hatalmas területen, amit körbezár, a ködben egy kastély áll. Talán Csipkerózsika vagy egyéb mesebeli lények lakják? Nem! A kastély egyik szobájában egy haldokló, utolsó szava: „Rózsabimbó”, kezéből kiejti a havas házat tartalmazó üveggömb...Meghalt. Ezután híradó képeket látunk, narrátor beszél Charles Foster Kane életéről. Ő volt ugyanis az az ember, aki meghalt. A rövid híradós összevágás után a jelenlevők beszélgetnek, kellene még valami ebbe az alkotásba. Ki kell deríteni mi volt az a Rózsabimbó. A nyomozással pedig kirajzolódik elénk ki is volt Kane.

 

Szegény családtól vásároljaa meg egy nagy vagyonú ember ( hogy ki , az nem derül ki ) nevében egy megbízott. Ő neveli és Kane elsajátítja azt, amit az üzleti életről tudni kell. Felnőven újságot alapít, nemes célok vezérlik. Tekintélye, pénze, támogatottsága nőttön nő, aminek hatására ő maga is megváltozik, a kitűzött eszmék eldeformálódnak. Így halála előtt elveszít mindent: a vagyona megcsappan, az emberek elfordulnak tőle.

A rózsabimbó jelentése utáni kutatás közben különböző emberek szemszögéből tárul elénk Kane élete:a gyámjáé, menedzseréé, barátjáé, második feleségéé és a híradó összeállítása. Valószínű, hogy sok benne a hazugság,ferdítés, kiszínezés-

 

Orson Welles nevéhez kötődik a Világok harca rádió változata, ami annak idején pánikot okozott, mivel a hallgatók valóban azt hitték, hogy Földer megtámadták az Ufók. A rádiós sikerek miatt dolgozhatott filmekben , ahol is a kritika kedvelte, leginkább Európában, a mozis pénztáraknál viszont nem aratott zajos sikereket.Az amerikai kritikusok nem tetszett az Aranypolgár , nem szerették a nem szerették az excentrikus kompozíciókat, a szédítő kameramozgást, azt viszont kiemelték, hogy színházi és rádiós emebreket szerepeltetett ebben az alkotásban. A film bemutatásakor már nagy visszhangja volt a filmnek, ugyanis William Randolph Hears és egy színésznő viszonyát mutatja be nem túlzottan burkoltan, így a mágnás el szerette volna érni, hogy a filmet tiltsák be.

 

Az Aranypolgár végül igazi klasszikus lett, az imdb-n pedig a 25. legjobb filmként tartják számon.

 

A mai gyors vágásokkal, CGI-vel megtűzdelt világban néha jól esik megnézni egy régi filmet.

 

A film végén pedig a néző hátradőlve magában összerakhatja a mozaik darabkákat, megalkothatja Kane világát, el -illetve hozzáadhat egyes elemeket.

 

Én már tudom, mi az a rózsabimbó...nézzétek meg Ti is, ha kíváncsiak vagytok.

Címkék: iromány 100 % klassziku

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr44219370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agape 2008.07.20. 21:06:13

Én nagy áhítattal nekiültem megnézni, a suliban is tanultunk róla, meg hát illik az ilyen klasszikusokat megnézni, de rám nem volt nagy hatással. Ettől függetlenül alapmű, ne is hallgasson senki rám...
süti beállítások módosítása