Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A TV -avagy miért is nem kapcsolom be

2007.11.06. 17:49 koimbra 4 komment


Kezdetben vala a semmi. Meg kellett nyomni egy gombot, hogy nézhessük az adást. És láttuk, hogy ez jó. Egy darabig....

Emlékszem még: hétfőn nem volt adás, volt vagy összesen két csatorna, este torna( ami mindenkinek kell) és a TV maci, negyedévenként Szeszélyes évszakok. Aztán csütörtökönként Szomszédok, péntek meg Dallas. Ennyi.

Most meg: kismillió csatorna, millió néznivaló. Csak az egész egy nagy katyvasz, próbálják beetetni a nézőt, mit nézzen, mert az neki jó.

Na nézzük, hogy miért is nem nézem a tévét. Milyen adásokra is bonthatjuk fel a kínálatot? Vannak a nyereményjátékok: tehát telefonálj jól megemelt telefondíjért be, talán kapcsolnak, talán nyersz is. Ezeket nézni idegesítő, a matt hülye telefonálóktól összekarmolom magam.

A show-műsoroktól a falra mászok. Ki kicsodát hogy csalt meg, kivel kúrt félre, kivel akar összejönni, kivel szakítana és aztán kivel akar összejönni, mekkorát hazudott stb stb. Okádék. Oké, jó, érdekli a népet a balhé, meg a pletyka, legyen min csámcsogni holnap a suliban, az oviban, a laktanyában a pusztán, de ez ami ott megy nevetséges. Emberek elmennek a tévébe, hogy megmondják a párjuknak, hogy épp tegnap kivel töltötték az estéjüket Nevetséges. Ezért jár pénz? Valaki mondja meg, mert én is kitalálok mindjárt valamit.

Valahogy ez olyan, mintha berángattak volna pár csövest az utcáról, adtak nekik egy kis levest, megnyírták őket és mondták nekik mit kéne előadniuk, aztán mennek vissza az utcára, leszőrösödnek, a kutya se ismeri fel őket többet. Vagy egy nevesincs falu színjátszó körét elhozzák a stúdióba, rájuk se talál senki soha.

A csak itt, csak most, csak nálunk őszintén vall most... „show” is nulla. Őszintén, aha , persze, kicsit hozzáadva, kicsit kiszinezve, de őszintén.Szégyelljék magukat. Ráadásul a Liptai Claudia meg a Szulák Andrea úgy nem valóak műsorvezetőnek ( meg még jópáran), mint én fizikusnak. Plusz szegények úgy elvannak hízva...(bocsmá')

Poénra vágynál? Röhögnél egy jót? Tévé előtt? Gálvölgyi alap kötelező néznivaló volt még 15 éve, mára olcsó kis harmatgyenge poénokkal nyomul. Irigy hónaljmirigy? 8 antiszínész  a képernyőn, akiknek már ki tudja mikor volt utoljára egy normális dalferdítésük. Győzike? Broáf...

A sorozatok a következő, erről majd írok egyszer bővebben, ezt kihagyom, terjedelmes lenne.

A filmek. Egy filmőrült nézi a műsorújságot, meglát egy jó filmet, nézné és mi történik? Reklááááám. Felfogom, megértem, hogy kell a zsé a stúdióknak, de azért van egy határ, ne reklámot nézzek már film helyett!! Ne legyen 10 perces , ami éjfélkor direkt nem jön jól. A másik a címválasztás. Ez is röhej. Leadnának egy eddig nem túl ismert, még nem forgalmazott filmet és adnak neki címet, mondjuk egy ismert filmcímével turbózzák fel a nagy semmit. Ha forgószeles film legyen Twister , ha hegymászós rablós film akkor legyen Cliffhanger 2 és így tovább. Mintha hallottam volna Armageddon 2-ről is.

Aztán még rájön a tetejére az újraszinkronizálás.A jó kis megszokott szövegeket, szinkronhagnokat úgy el...cseszik, hogy „öröm” nézni. Eddie Murphy mikor ejnye bejnyézett a Beverly-hillsi zsaruban? Egy bazd meg már a világvége, hogy félnek tőle? A Bad Boys hatalmas szinkronját miért kell egy huszadrangúval helyettesíteni? Szörnyű. De mondhatnám akár a Bud Spencer - Terence Hill filmeket is, amik alapfilmek és kiváló szinkronjuk volt és ezt is el kellett cseszni úgy látszik.Vagy mondhatnám a régi 30-40 évvel ezelőtti alkotásokat is...A kivágott jelenetek idegesítenek. A sziklából 30 percet vágtak ki pl, mi maradt a filmből? Bruce Willis se moshat már be egy egészségeset az Utolsó cserkészben? A vígjátékokban kihagyják a legjobb vicceket. Vagy az az érzés, mikor nézel egy általad jónak titulált filmet és többször érzed a hiányt magadban, hogy itt valami hiányzik és aztán leesik, kihagyták ezt meg azt. Fáj? Nekem igen. Tehát aki filmőrült, az meneküljön a tévé elől.

Szóval, mint kezdtem vala a semmi. És ami most van az már valami?

Sok tévézombi, nézzétek csak!!


Címkék: tv elmélkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr17220492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SpyWeb 2008.01.10. 19:55:34

Üdv!
Teljesen egyetértek a leírtakkal. Még néhány dologgal azért közbepofáznék én is:) Kezdeném ott, hogy show műsorok. Ezek egyrészt idegesítőek a hozzá nem értő műsorvezetőktől, a kommersz történetektől - amiknek a 90%a kamu! - a stúdió díszlettől, a feltapsolóktól (ha megfigyelsz egy Balázs-showt például, rengetegszer lehet hallani, hogy az erőltetett tapsot mindig egy ember kezdi el, majd egy bolond százat csinál alapon követi őt a néző tömeg klakkja). És vissza térve arra a bizonyos 90%os kamu dologra: nem egy embert ismerek, aki szerepelt ezekben a műsorokban, és mindegyikük egy kitalált történettel került be. Le is írok egy esetet, ami az öcsémmel történt: öcsém és barátai elég jól ismert figurák Szolnokon. Néhány éve egyik délután csörgött a telefonja, és a Balázs-show egyik hölgy munkatársa volt a vonal másik végén. Azt mondta, hogy egy közös ismerősük adta meg a telefonszámát, és hogy szeretné behívni a műsorba. Az öcsém eléggé elő tudja magát adni :), és megkérdezte tőle, hogy mégis mit kellene mondani, vagy milyen sztorit kellene vinni. A nőci azt mondta, hogy azzal ne foglalkozzon, majd kitalálnak valamit. Majd betesznek valami csajt mellé, és összehoznak egy történetet. Erre öcsém mondta neki, hogy oké, elmegy, de mennyi pénzt dobnak ki neki ezért? Azt mondta a csaj, hogy 20.000.- plusz útiköltség. Erre öcsém, hogy 40ért elmegy, plusz egy vacsora Pesten. A csajszi ebbe nem ment bele, szó szót követett, végül öcsém közölte, hogy mindegy mennyit fizetnének neki, nem menne el leégetni magát egy ilyen szennybe, és csak húzta a csajt. Erre a csajszi MEGFEGYEGETTE, hogy ha nem megy el a műsorba, akkor ráküldi egy szolnoki ismerősét, és majd ők rábírják öcsémet, hogy szerepeljen a showban. Ezen öcsém felettébb jót nevetett, és próbálta kihúzni a csajból, hogy hogy hívják ezt az ismerősét, de azt végülis nem közölte vele. Egyszóval így működnek ezek a dolgok a mai magyar kereskedelmi adókon.
A következő dolog, hogy kik vezethetnek ma műsort ezeken az adókon. Kéremszépen, háttér. Ki kicsodának az ismerőse, szeretője, fia, lánya. De persze, ez nem csak a médiában működik így, sajnos. Nem beszélve arról, hogy a pesti tájszólás (mert igen, AZ IS tájszólás) számít az etalonnak, és eleve csak olyan személy kaphat műsorvezetői állást, aki született pesti, és az egyéb tájszólások még nyomokban sem fedezhetők fel a beszédében. Egyetlen kivétel van: a vidékkel kapcsolatos műsorok. Ott lehet "tájszólni".
A szórakoztató műsorokról. Sajnos jópár éve nem lehet látni egy olyan műsort se, amin igazán nagyokat lehetne nevetni. Emlékeztek a régi szeszélyes évszakokra? Vagy Hofi bácsi műsoraira? Vagy a Markos-Nádas-Boncz műsorokra? A szilveszteri adásokra? Hol vannak ezek ma már? Van helyette idétlen Heti-hetesünk, aminek a lényege mindent és mindenkit leugatni. Van Bagi-Nacsánk, ami jó-jó, de a nyomába se ér a régi nagy parodistáknak. Van Gálvölgyink, aki egyre csak csúszik le a szakadékba, és már teljesen elvesztette a humor tartalmát. Van Irigy-hónalj mirigyünk, amihez kommentet se fűznék... Meg aztán, sajnos a mai tendencia az, hogy a humor minden formáját nélkülöző kis "művészkék" úgy próbálják megnevettetni a népet, hogy káromkodnak. Nincs egy humoros műsor, ahol ne faszosznának, esetleg ne gusztustalankodnának. És a cenzúrához szokott néző kínjában és zavarában nevet rajtuk. De meddig? Vagy tényleg azt hiszik, hogy a vicceiken nevetnek? Valami elromlott, teccikérteni?!
A filmekről. Egy kereskedelmi csatorna úgy állítja össze a negyed-fél-egész éves műsorát, hogy csomagokat vesz külföldről. Ezekben a csomagokban vannak különböző kategóriájú filmek, sorozatok. Értsd: a rossz nézettségűektől a sikerfilmekig. A csatorna ezeket úgy teszi műsorra, ahogy akarja. Általában a hétköznapokra a kommersz filmeket teszik be, kevesebb reklám blokkal. Hétvégére jönnek a nagyobb osztályzatú filmek, már több reklámmal. És végül az ünnepnapokon bedobják a nagyágyúkat, rengeteg reklámmal. Egy televizió adó minimum negyed évre előre megtervezi a műsortematikáját. Most külön nem térnék ki a speciális esetekre, amikor például egy sorozat, vagy show műsor megbukik, és változtatnak az ütemterven, vagy ha a konkurencia nézettségét akarják csökkenteni.
Az egész lényege a reklám. Hiszen a szabadon fogható adók abból tartják fent magukat. Az pedig, hogy a címválasztással (ami tényleg elég vicces szokott lenni:) ) csábítják a nézőt, szerintem eléggé evidens.
Újra szinkronizálás: ennek két oka lehet. Az egyik, hogy mint már említettem, a csatornák csomagokat vesznek. A legtöbb esetben már eleve tarltalmazza a szinkront a licensz, de van, hogy nem. Mi ilyenkor a teendő? Vegyük meg külön a jogokat a régi szinkronra? A fenét, vannak saját szinkron színészeink, saját munkatársaink, alkalmazottaink, nosza, csináljunk sebtében egy új szinkront, jó lesz az. Vagy ha jó nem is, de olcsó...
A másik ok az új szinkronra, amit például újabb kiadású DVDken is észre vehetünk, hogy régen nem volt 5.1. Csak sztereó volt, a régebbi filmeknél, tv műsoroknál pedig csak monó. Viszont a DVD szinte megköveteli az 5.1es hangot. Ehhez viszont vagy az eredeti hangot próbálják meg lekeverni, ami vagy sikerül, vagy nem (általában nem:D), vagy pedig csinálnak egy új szinkront - sokszor az eredeti színészekkel - és minden csilli-villi. Addig, amíg keserűen észre nem vesszük a filmet nézve, hogy hopsz, régen nem ez volt a szöveg. Hopsz, régen ebben a filmben nem ez volt a magyar hangja Bruce Willisnek, és még sorolhatnám.
A cenzúra. A magyar média sosem a szókimondásról volt híres. Mindent próbálnak szebbé tenni. Egyrészt a besorolás miatt (18as karika), másrészt mert prűdök vagyunk. A magyar egy prűd nép. Mindig is az volt, és az is marad. Ez talán nem is baj, bár, ha azt nézzük, hogy ugyanakkor az összes emberi nyelv közül nekünk van a leggazdagabb vulgáris szókészletünk, ez eléggé álszentség, de ez van. R-go, ha Eddie Murphyt káromkodni akarjuk hallani, akkor nézzük meg a filmeket DVDn, eredeti hanggal, feliratozva (a feliratra valahogy nem él ez a prűdség:DD).
És hogy miért vágnak ki jeleneteket a csatornák? Egyrészt, hogy tarthassák a 12es karikát, de leginkább azért, hogy a rengeteg reklám blokk kényelmesen illeszkedjen a műsormenetbe. Jól írtad te is, Szikla, Utolsó cserkész, A gyűrűk ura ésatöbbi ésatöbbi, ezek sikerfilmek. R-go nagy nézettségre lehet számítani, r-go sok reklámot tesznek bele, van hogy 15 percenként jön egy blokk. Így egy 110 perces film lefoglalna akár 200 percet is. Hogy oldják meg? Nem az aranyat tojó reklámszámot csökkentik, hanem egyszerűen kivágnak bizonyos jeleneteket.
Rengeteg negatívumot lehetne még írni a mai kereskedelmi adókról, pozitívumot viszont nem sokat találnánk. Lehetne írni a híradókról, ahol csak a negatív hír a hír, a valóság-showkról, a kvíz műsorokról etc etc. Viszont én most lezárom ezzel: ha mindenáron TVt akartok nézni, válasszatok olyan csatornát, ami nem a bulvár mocskot szórja rátok, hanem értéket közvetít. Például a National Geographic, a Discovery csatornái, a Viasat tematikus csatornái és még elvétve néhány más adó.
-SpyWeb-

tori bácsi 2008.01.10. 21:43:10

Spyweb:
A mi szellemes mi nem témához szerintem hozzátartozik, hogy azért az ingerküszöbünk sem ott van már, mint amikor Markos - Nádas kazettát hallgattunk. Akkor jó volt, most már el sem mosolyítom magam rajta.

SpockCooper · http://spockcooper.blog.hu 2008.01.10. 22:18:55

Néha azért vannak jó filmek kb éjfél felé és azokat mindig elfelejtem felvenni. A Gálvölgyi show siralmas, majdnem írtam egy bejegyzést róla csak nem illik a blogomra. A BBC meg a Sky news jók ha angolul tanul valaki. Jó sorozatokat is lehet találni, ha valaki odafigyel. Tévét én is nagyon ritkán nézek, inkább választok egy dvd lemezt, ha nézni akarok valamit.

SpyWeb 2008.01.10. 22:49:42

tori bácsi: pontosan, az akkor volt aktuális humor, viszont amikor ezek a nagy humoristák eltűntek, nem jött az utánpótlás. Vagyis, jött volna, csak sajnos az adók a kommersz, csinált-sztárokat kezdték el favorizálni. Hogy ennek mi lehet az oka? Csak találgatni lehetne. Gondolom, a pénz, és a kapcsolatok.
süti beállítások módosítása