Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Karib-tenger kalózai: A világ végén (Pirates of the Caribbean: At World's End) -kritika

2007.11.08. 17:33 koimbra Szólj hozzá!




2003-ban , az első rész bemutatása előtt nem sokan adtak volna szerintem egy lyukas rézgarast se arra, hogy a film hatalmas siker lesz. A kalózós mozik nem igazán döngettek kasszákat addig, sőt a Carolco stúdió épp egy ilyen film miatt (Cutthroat Island) jelentett csődöt. A Karib-tenger kalózai mégis hatalmas siker lett, dvd-n pedig még nagyobb rajongótábora alakult ki, tehát Jerry Bruckheimer producer ismét elégedetten számolhatta a milliókat a bankszámláján, az elemzők pedig hosszan kutatták, hogy mi is lehetett az, ami ezt a filmet sikerré tette. Természetesen ezek után bejelentették a folytatást, sőt, egyből két részt forgattak, mivel a sikerben biztosak voltak.Tavaly mutatták be a második részt, a harmadikat pedig idén. A történet dagad , csak úgy , mint a producerek zsebe.
A díszes társaság , a kis kalózcsapat Barbossa kapitány segítségével elindul, hogy visszahozzák Jack Sparrow -t az élők közé, ehhez a világ végére kell eljutniuk. Majd a kalóztanács összejövetele után kis tengeri ütközetre indulnak. Körülbelül ennyivel össze is foglalható a történet. De azért akad itt minden, mi az első két részben is volt: szövetkeznek vagy éppen elárulják egymást,  poénokat sütnek el, kardok csattannak egymásnak és így tovább. Díszletek és az effektekre nem lehet panasz, sőt kifejezetten jó, de ez mostanság természetes és senki nem fog felkiáltani, hogy hűű a mindenit. Vizuális orgia.
Szereplőkre nem lehet panasz, némelyikük tengernyi smink alatt játszik. Johnny Depp hozza a figurát megszokott módon, most kissé megzakkant, olykor önmagával beszélget, van hogy egyszerre többen is jelen van belőle a vásznon, csak hogy lássuk őrültebb lett. Kiera Knightly tűzről pattant ismét és odaszól simán ha valami nem tetszik. Orlando Bloom háttérbe szorul, azonban elmondható róla, hogy igencsak szerencsés. Hisz mögötte van két olyan hatalmas sikerű trilóga ( a másik a Gyűrűk ura) , amivel beírta magát a filmtörténelembe. Chow-Yun Fat az egyik kalózkirály szerepében tűnik fel, ha más lett volna helyette, fel se tűnne, nyílván kellett még egy ismert név a plakátra. Keith Richards, a Rolling Stones tagja, pedig Sparrow apjaként feszít pár jelenetben Profin összerakott film, az utolsó fél óra tengeri csata az örvényben pedig igazán mozgalmas.
300 millió dollár !! Ennyit költöttek a filmre. Volt rá pénz nem vitás, a kérdés csak az, hogy mi került ennyibe? Láthattunk már fele ennyi pénzből hasonló filmet. Hiába, csak Hollywoodban tudják így szórni a pénzt. Aggódniuk nem kellett. Viszont ez a legdrágább film, ami valaha is készült, Rekordok könyvébe bekerül . Mégis...valami hiányzik. Nálam az első rész a nézhető kategóriába sorolható, a folytatása pedig hangyányit gyöngébb. A harmadik is ezen a szinten mozog. Hiányzik a hangulat! Hiába a sok szép effekt, tengeri csata, poénok , tengeri szörnyek ha egyszer a hangulat hiányzik és sokszor emelem a kezem a szám elé, az ásítás miatt. És folytatás? Garantált.
 Ha a készítők abbahagyják a dollármilliók számolgatását és a dicsfény is kissé megfakul tuti, hogy elgondolkoznak valami folytatás szerűségen. Lehet hogy egyszerűen csak elkészítik az előzményt. Így majd ismét láthatunk egy kalandfantasyparódia jelleggű történetet. Sokaknak ez öröm, nekem ezek után nem annyira.

Értékelés:50 %

Büdzsé:
300 millió dollár
Amerikai bevétel : 309 millió dollár
Összbevétel: 960 millió dollár


Rendező: Gore Verbinski


Johnny Depp (Jack Sparrow)
Orlando Bloom (Will Turner)
Keira Knightley (Elizabeth Swann)
Geoffrey Rush (Barbossa kapitány)
Bill Nighy (Davy Jones)
Chow Yun-Fat (Sao Feng kapitány)
Tom Hollander (Cutler Beckett)
Stellan Skarsgard (Bill Turner)
Kevin McNally (Joshamee Gibbs)
Jack Davenport (James Norrington)| 

Címkék: fantasy iromány kaland karib tenger kalózai franchise sequel 50 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr43222609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása