Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Beowulf -Legendák lovagja (Beowulf) -kritika

2007.12.13. 22:21 koimbra 2 komment


Beowulf az óangol nyelv legrégebben fennmaradt műve. Az eposz tartalma természetfeletti lényekkel vívott csaták elbeszélése.

A címszereplő mozis pályafutása nem túl nagy. 1999-ben született egy film Christopher Lambert-tel a főszerepben, ami szerintem nem volt rossz (üssetek!), és 2005-ben még egy Beowulf és Grendel címmel.

A dánföldi vikingek nem nyugodtak. A királyság közelében él Grendel, aki egy „szép” méretes, torz lény. Különös ismertetőjele, hogy nem szereti a vigadalmat a környéken, így tiszteletét is teszi egy ilyen mulatságon, aminek a vége pár halott és némi vacsorára való Grendelnek. A bárdok persze megéneklik, hogy Hrothgar király szívesen látná a szörnyet holtan és még arany is jutna bőven a hősnek. A gaut-ok is feltünnek a színen, Beowulf vezetésével. Hősünk pedig hozza a tőle elvártakat, pucéran gyűri le a szörnyet, majd nekiindul, hogy az anyjával is leszámoljon. Azonban a démon egyeszséget ajánl, örök dicsőséget kínál , cserébe csak szeretkezniük kell...

Nagy valószínűséggel a legendát megváltoztatták és hozzáadták saját ötleteiket, a hős nem vándorol kicsinált szörnyeket hagyván maga mögött, hanem egy helyre koncentrál a történet. Ezen érzésem szerint igen kevesen fognak feháborodni. A forgatókönyvet Neil Gaiman-nek és Roger Avery-nek köszönhetjük. Neil Gaiman-t inkább a fantasy olvasók ismerhetik, az ő művéből készült a Csillagpor is. Roger Avery-nek pedig többek között a Ponyvaregényt és a Silent Hill-t köszönhetjük.

Robert Zemeckis a kicsire nem adunk elvet követi. Filmjei előállítási költségei 100 millió dollár alatt nem igen vannak. Producerként pedig horror filmekhez adja a nevét, amelyek a szokásos 10-20 millió $ helyett 30-40-be kóstálnak. Szóval van pénz...De most igazán ingoványos talajra tévedt.  Az igazi színészekre hasonlító szereplőket bemutató animációs film előfutára talán a Final Fantasy volt, ami akkorát bukott, mint az ólajtó. Tavaly Zemeckis hasonlót alkotott, csak mesében (Polar Expressz) és habár nem nyitott túl ígéretesen végül sikerült betermelnie az előállítási költségeit(köszönhetően a karácsonyi témának). De rendező úr nem pihent meg és belevágott a Beowulfba. Néha elámulhat a néző, hisz olyan, mintha élőszereplős filmet látna. Bár a hatás nem teljes, a figurák szeme élettelennek hat itt-ott és a lovas jeleneteknél is kilóg a „lóláb”. Érződik azonban, hogy a technikai részekre nagy figyelmet fordítottak, habár ezt igazán csak 3-D-ben élvezhetnénk igazán (Magyarországon jelenleg egy helyen láthatjuk így a filmet) és Grendel is ismerős , mintha Gollam köszönne viszont ránk, csak épp úgy néz ki, mintha egy troll megkajálta és visszaköpte volna.

Vajon ezzel a mozival elindult valami? Talán 10-20 év múlva eljutunk arra a szintre is, hogy olcsóbb lesz a színészeket megalkotni, mint leszerződtetni, így feleslegessé válhatnak.
Tehát a látványvilág lenyűgöző, magas színvonalú, a zene pedig hatalmas, élvezetes, 100 %-ban ehhez az alkotáshoz illő.

A filmbeli karaktereknek pedig igazi színészek kölcsönöztek hangot és kinézetet. Anthony Hopkins Hrothgar királyt „alakítja”. Hangját elég könnyen felismeri bármely olyan ember, aki feliratosan szereti a filmeket nézni. Angelina Jolie a szörnyanyu, már a film bemutatása előtt a filmbeli képeivel volt teli az internet, mit mondhatnék, elég jól megalkották. Beowulf hangját és kinézetét Ray Winstone adta. Itt kockahasúként mintázták meg, de szerintem Winstone maga soha nem járt még konditerem közelében.  A mellékszereplők hangját is olyan ismert színészek adják, mint pl. John Malkovich, Robin Wright Penn , Alison Lohman

Ajánlom mindenkinek aki egy pofás magas fokú szakértelemmel elkészített animációs, horror elemekkel tűzdelt filmre kíváncsi.

Értékelés: 79 %

Büdzsé: 150 M $ és 70 M $ -ról szólnak a hírek.
Eddigi amerikai bevétel: 77 M $
Eddigi összbevétel: 168 M $

Itt egy kép Ray Wintsone-ról és a filmbeli másáról.







Ray Winstone (Beowulf hangja)
Angelina Jolie (Grendel édesanyjának hangja)
Crispin Glover (Grendel hangja)
Sir Anthony Hopkins (Hrothgar király hangja)
Robin Wright Penn (Wealthow királynő hangja)
John Malkovich (Unferth hangja)
Alison Lohman (Ursula hangja)
Brendan Gleeson (Wiglaf hangja)
Címkék: animáció akció fantasy iromány könyvből film 80 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr94263254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atesz 2007.12.18. 11:16:28

Budapesten láttam , ilyen Imax szerű valamiben, vagy hogy mondják, de hatalmas nagy élmény volt. A film jó, de így nagyonagyon élveztem.

Prüntyőke 2007.12.18. 11:26:55

Egész jó kis film,bár a felét nem láttam,mert a kezem a szemem előtt volt:DDDszal kérjü vissza a jegy árának felét:DDD
süti beállítások módosítása