Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Goya kísértetei (Goya's Ghosts)

2007.12.21. 13:43 koimbra Szólj hozzá!

1792, Spanyolország. Goya elismert, híres festő. Akinek van pénze nála festeti meg a portréját: a papok, bíborosok vagy akár a királynő. Ekkoriban történik, hogy az inkvizíció bekeményít, hisz az elmúlt években csak 8 embert küldtek máglyára.

 

Goya egyik modellje , Ines-t (Natalie Portman) is beidézik, később megkínozzák, aki a nyomás hatására bevall mindent, amit az inkvizíció szeretne. Apja, a gazdag kereskedő Lorenzo atyán bizonyítja be, ha valakit megkínoznak az bevall mindent. Sajnos ez sem segít, a lány a börtönben marad. Telnek az évek, Napolon pedig betör Spanyolországba is, az inkvizíciót felszámolja, a raboknak szabadságot ad, az egyházi személyek pedig bíróság elé kerülnek. Kiszabadul Ines is, akinek a börtönévei alatt gyereke született. Lorenzo atya pedig átáll a másik térfélre., Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatára hivatkozva tartóztatja le és küldi halálba egykori kollégáit.

 

A történetet magát Goya szemszögéből láthatjuk, a körülötte lévő személyekről rajta keresztül kapunk pontosabb képet.

 

 

 

Javier Bardem alakítja Lorenzo atyát, aki kezdetben az inkvizítorokhoz tartozik, később beleszeret Ines-be és a néhány együtt töltött imádkozás után a lány gyereket szül, amit később persze tagad és a lányt elmegyógyintézetbe küldi szabadulása után, az időközben felnőtt lányt pedig elküldené távolra.

 

Goyát Stellan Skarsgard játssza, aki ugyan a történet központi figurája , a dolgokat befolyásolni nem tudja. Számára talán még jól is jön a hirtelen bekövetkező francia támadás, hisz az újonnan megfestett porté bemutatásakor a királynő láthatóan nem örül.

 

 

 

Milos Forman „festette” mozivászonra az alkotását. A rendező neve hallatán a néző már a film előtt tudhatja mire számíthat, nagyszerű alakítások, remek történet,jól felépített film- a színvonal garantált.Most sincs ez másképp. Forman Saul Zaentz producerrel dolgozott együtt a filmen. Nem ez az első munkájuk , a Száll a kakukk fészkére még most is zseniális alkotásnak számít (5 Oscar) és az Amadeust is jó kritikai visszhang övezte. Forman már 50 éve tervezte, hogy filmet akar készíteni a spanyol inkvizícióról, így feltételezhetjük, hogy hiteles is a film és nincs elferdítve.

Natalie Portman rajongói pedig a színésznőt dupla szerepben láthatják.

 

Az viszont biztos, hogy az inkvizíció nem szőrözött, aki gyanús volt az vagy elmenekült vagy kivégezték.

 

 

 

 

 

Amerikai bevétel: 1 M $

 

Összbevétel: 7,6 M $

 

 

 

 

 
Szereplők:
Javier Bardem (Lorenzo barát)
Natalie Portman (Inés/Alicia)
Stellan Skarsgard (Goya)
Randy Quaid (IV. Károly király)
Michael Lonsdale (Gregorio atya)
Blanca Portillo (Mária Lujza királynő)

 

 

Címkék: iromány dráma

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr95271402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása