Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A máltai sólyom (The Maltese Falcon -1941)

2008.01.03. 20:33 koimbra Szólj hozzá!

-Nehéz! Miből van?

-Hát...abból az anyagból, amikből az álmok”

 

Egy nő érkezik a Spade & Archer magánnyomozó irodába. Elmesél  egy történetet és megbízást ad meg egy nagyobb összeget előlegnek. Archer vállalja el az ügyet és a nő által leírt férfi nyomába ered. Este van, pisztoly emelkedik, Archer-t lelövik, ugyanerre a sorsra jut a követett személy is.

 

Spade pedig nyomozni kezd az ügyben Mindenki egy bizonyos sólymot keres,származási helye Málta és drágakövekkel van díszítve. A rendőrség ügyefogyott, szűklátókörű és a fő gyanúsított Spade lesz. Pár nem túl szimpatikus egyén is belép a képbe.

 

 

 

A máltai sólymot az egyik legjobb film-noir darabként tartják számon: antihős, aki iszik és dohányzik no meg keménykalapot hord, femme fatale nő, aki a történetet titkon mozgatja, dohányfüstös helyiségek és a képi világ.

 

Ma már szinte elképzelhetetlen , hogy egy főszereplő kalappal a fején füstös helyiségbe térjen be és nagy szivarral, cigivel a szájában mosolyogjon az ember képébe.

 

 

 

A rendező John Huston rögtön az első rendezésével beírta magát a filmtörténelembe! Bizony sokan szeretnének így hirtelen berobbanni a mozi világába. Bogarttal a későbbiek folyamán is dolgoztak együtt. Sikerült olyan filmet „összehoznia” amiben nincs semmi felesleges, nincs benne unalmas rész , a nézőnek is figyelnie kell, ha nem akar lemaradni semmiről ,mondjuk egy adatról, egy beszólásról.

 

 

 

Humphrey Bogart formálja meg a főszereplőt, a szerepet mintha ráöntötték volna. Egyedül kell nyomoznia, megbízni nem tud senkiben,egyedüli segítője a titkárnője, aki néha ellátja jótanácsokkal.

 

Bogart cinikus beszólásait jó páran próbálták már utánozni, több-kevesebb sikerrel. Ő már a filmtörténet egyik hatalmas kultfigurája. Ha valaki a film noir-t emlegeti a legtöbb embernek Humprey Bogart jut eszébe.De nem csak ő nyújt kiváló alakítást, hanem az összes többi színész is. A szinkron pedig nem rontja el a filmélményt( szerencsére régi szinkronnal sikerült megnéznem).

 

 

 

Ha a nagy szaklapok , kritikusok Top100-as listát készítenek a legjobb filmekről A máltai sólyom biztos ott lesz a felsoroltak között. Ezt a művet az Amerikai Filmintézet beválasztotta minden idők száz legjobbja közé és az imdb-n is a 66. legjobb filmként tartják számon.

 

 

 

A mai korban, ahol már minden egykori klasszikust és kasszasikert újraforgatnak biztos, hogy előbb-utóbb „szerencsénk” lesz egy feldolgozáshoz, de akkor az lesz ám az igazi gaztett!


 


 

 

Spoiler: A film végén elgondolkozhatunk, hogy vajon a sólyom létezett e egyáltalán? Vajon csak egy legenda, egy mendemonda , amit a kincskeresők elterelésére szántak?

 

Ahogy ezen morfondíroztam eszembe jutott a Ronin film (Robert DeNiro) , amiben egy táskát hajkurásztak végig. A film végén pedig nem mutatják meg a táska tartalmát, de vajon miért nem? Mert nem is volt benne semmi.

 

 

Címkék: krimi klasszikus iromány film noir 100 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr41283722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása