Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Hideg nyomon (Gone Baby Gone)

2008.01.15. 12:54 koimbra 5 komment

 

 

Ben Affleck karrierje erősen hullámzik. A szörfösök valószínű nem örülnének ennek az egyenetlen rendszernek, ha mondjuk Affleck múltját összehasonlítanánk a hullámok nagyságával.

 

Affleck valószínűleg osztott-szorzott, visszagondolt karrierje kezdetére és úgy döntött, hogy forgatókönyvet ír megint. Végülis ezért már kapott Oscar-t. De ha már megírta meg is rendezte, nehogy valami hülye kezei közé kerüljön. Dennis Lehane bestsellerét adaptálta és sikerült is egy jobb színészgárdát összetrombitálni. Clint Eastwood is megfilmesítette már az író egyik művét, a Titokzatos folyót.

 

Egy kislány eltűnik, az ügyön rajta van a rendőrség egész állománya. Biztos, ami biztos az aggódó rokonság felbérel még két magándetektívet is, Patick Kenziet (Casey Affleck) és Angie Gennarot (Michelle Monaghan). Társaságuk is akad két nyomozó személyében (Ed Harris és John Ashton).

...és elindulnak, hideg nyomon. Kenzie jobban ismeri a környéket, így jobban el tud igazodni a drogosoktól és pedofiloktól hemzsegő környéken. A kislány felkutatása végül nem várt fejleménnyel zárul, itt ennél a pontnál úgy érezzük, hogy vége a filmnek, már tárnánk szét a kezünk, hogy most akkor elaludtunk (ami kizárt) vagy kivágták a film felét?! De semmi ilyesmi. Eltűnik egy másik gyerek is, a magánnyomozó már nem lepődik meg, hogy senki sem fordul hozzá. De tartogat a Sors és a forgatókönyv még egy két fordulatot a számára.

 

Azt hiszem, ez hiányzott már. Kellett egy nyomozgatós film is, ami nem olyan, mint a Helyszínelők (mondjuk) egy new york-i epizódja, ahol 40 perc alatt a nyomozók könnyen eljutnak A pontból B pontba. Kellett egy olyan film, amiben a néző is gondolkodik, összerakja a mozaik darabkákat és gondolkodhat ki lehet az, aki kavarja azt a bizonyost.(Nekem már a 20. percre volt gyanúsítottam, el is találtam, csak hát az események más fordulatot is vettek.)

 

Casey Affleck Ben öccse, tehát amolyan családi vállalkozás ez. Nem rossz döntés, hiszen ha még nincs otthon a rendezésben valaki, akkor talán jobb is, ha valami ismerőssel kezd hozzá. De mégis néha ott motoszkál ez emberben, hogy ez a cingár magánszimat, akiről még csak az sem sugárzik, hogy valami trükkös figura lenne, hogyan ismerheti a környéken a keményfiúkat, miért állnak vele szóba egyáltalán?!

Michelle Monaghan olyan semmilyen, jellegtelen, csak egy árnyék szerepét tölti be, aki a.....mögött, mellett van, de azért pár mondathoz ő is hozzájut. Ed Harrisnek és Morgan Freemannek mindenki örül, ha a filmjeiben tudhatja őket. Nem is kérnek túl nagy összeget azért, hogy jelenlétükkel emeljék a színvonalat, a néző is örülhet, jelen esetben meg a rendező maga is elnyomhat egy hangos „juhúú”-t.

 

Eastwood vagy Affleck Melyik alkotás lett a jobb? Eastwoodnak nem esik nehezére kirázni egy ilyet az ingujjából, Affleck meg ilyen téren kezdő. Szóval maradjunk a döntetlenben és várjuk a következő Lehane könyvéből készült filmet, ami Martin Scorcese rendezésében készül majd Leonardo DiCaprio főszereplésével.

 

 

Értékelés: 80 %

 

Büdzsé: 19 M $

 

Amerikai bevétel: 20,3 M $

Eddigi összbevétel: 26,2 M $

 

 

Szereplők:

Casey Affleck (Patrick Kenzie)

Michelle Monaghan (Angie Gennaro)

Morgan Freeman (Capt. Jack Doyle)

Ed Harris (Det. Remy Bressant)

John Ashton (Det. Nick Poole)

Amy Ryan (Helene McCready)

 

 

A film címét, a Gone Baby Gone-t, az egyik néger szereplő ki is mondja a filmben, miközben Casey Affleckhez beszél.

 

Tegnap A másik én kapcsán pár szót már írtam a morális dolgokról és gondoltam majd ezt tovább viszem ebbe a kritikába is. A máltai sólyom filmet is nemrég láttam, pár hasonló dolgot, illetve annak hiányáról is írtam volna pár dolgot, de akkor néhány netre kikerült kritikához nagyon hasonlított volna, így ezeket kihagytam. :)

 

 

Címkék: krimi iromány dráma könyvből film 80 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr14298260

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: // webb // 2008.01.15. 23:03:53

Bezártak egy iskolát YouTube-os fenyegetés miatt

Trackback: // webb // 2008.01.15. 23:03:03

Bezártak egy iskolát YouTube-os fenyegetés miatt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dömdödöm 2008.01.15. 19:14:15

Két napja láttam, Casey Affleck kezéből már csak egy cigi hiányzott,meg egy csöppet még gyúrnia kellett volna szerepére. Így valahogy kicsit hihetetlen volt a szerepében. De a film maga frankó.

Miecs 2008.02.17. 14:21:41

most néztem meg... nem tom, tetszett de annyira nem nyűgözött le.. többet nem is tudok mondani róla, talán még annyit h a történet érdekes...

poprocks 2008.03.05. 23:23:56

Imádom a krimket, és sajna kevés készül belőle. A film nagyon tetszett, de Casey Affleck valahogy nagyon nem illik a képbe!

Francis W. Scott · http://franciswscott.eu 2008.09.16. 20:34:25

Dennis Lehane a kedvenc íróim egyike, a Kenzie-Gennaro sorozat meg nagyon-nagyon súlyos! Kíváncsi vagyok már a filmre, csak két dolog szúrt szemet: Bubba Rogowski és Angie Gennaro karaktere. Az elsőt egy sokkal, de sokkal félelmetesebb vadállatnak képzelem el, mint aki játssza (mellesleg Bubba mindig hosszú ballonkabátban van, ami alatt jól el lehet rejteni egy egész fegyverarzenált). A másik (A.G.) pedig ugyanolyan fontos szereplő, mint Patrick, és Michelle Monaghan arca illene is rá, csak a semleges, háttérbe szorult játéka nem. Na majd ha láttam, írok róla valamit.

nikodémus 2010.11.12. 08:44:04

Nagyon erős film, fontos üzenettel. Ezek után kíváncsi vagyok Affleck következő rendezésére.
süti beállítások módosítása