Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Amerikai gengszter (American Gangster)

2008.01.17. 14:00 koimbra 11 komment

Gengszterek sofőrje

 

Nem volt könnyű, göröngyös út vezetett a megvalósításig, de mikor összeállt a csapat, megvolt a pénz és a stúdió rábólintott, már minden haladt szépen előre. Több rendező is szóba került a projekt kapcsán, Brian DePalma, Antoine Fuqua és Peter Berg. A produkcióhoz leszerződtették Denzel Washingtont és Benicio Del Toro-t. Ők jártak a legjobban ezzel az egésszel, hiszen miután nem kezdtek neki a forgatásnak Washington 20 millió dollárt kapott (aztán megint 20-at, miután mégiscsak nekiugrottak a filmnek)

 

A filmet mindenki dicséri, még itthon is a magyar blogok többsége (már jóval megjelenés előtt) pozitíva nyilatkozott a filmről. Kell egy ellenvélemény is, szerintem ez a film nem jó.

 

Frank Lucas (Denzel Washington) a környék főgengszterének sofőrködik.. Egy szép napon feljebb lép a ranglétrán, méghozzá ő lesz a környék vezére. Kapcsolatokat épít ki és Vietnámból szerez olcsó drogot. A befolyt hatalmas összegekből kiépíti saját kis birodalmát. A zsarukat megvesz(teget)i. Richie Roberts (Russell Crowe) becsületes rendőr, már csak a glória hiányzik a feje felett. Felettesei tudják mennyire megbízható ebben a korrupt rendőri világban, ezért egy külön csoport létrehozásával bízzák meg. Roberts pedig megpróbálja szétzúzni Luca hálózatát, őt magát pedig rács mögé dugná.

 

Amolyan haveri vállalkozás volt ez. Ridley Scott már dolgozott együtt többször is Russel Crowe-al. Crowe már szerepelt együtt Denzel Washingtonnal. Denzel Washington pedig sokszor dolgozott már együtt Tony Scottal, Ridley tesójával. Szép nagy összkép.

 

Mint már mondtam ez a film nem jó. Pedig a történet jó, a képi világ tetszik, a színészekre nem lehet panasz. Mégis az egész unalmas, nem is kicsit, hosszú, vontatott. Akartam kedvelni ezt a filmet, de a sok ásítás közben ez nem ment. Ebből többet is ki lehetett volna hozni, ezt nem a játékidőre értem (így is két és fél óra volt). Ha kicsit tempósabb lett volna, nem olyan ráérősen folydogált volna az egész előre, meg valamivel rövidebb lett egész jó gengszterfilm lehetett volna belőle.

 

A film igaz történeten alapul, azonban Frank Lucas (az igazi), azt nyilatkozta, hogy a film 20 %-a csak a valós. Erre szokták mondani, hogy: „Sejtettem”.

 

Értékelés: 10 %

 

Büdzsé: 100 M $

Eddigi amerikai bevétel: 129,8 M $

Eddigi összbevétel: 211,3 M $

 

Szereplők:

Frank Lucas – Denzel Washington

Richie Roberts nyomozó – Russell Crowe

Huey Lucas – Chiwetel Ejiofor

Trupo nyomozó – Josh Brolin

Nicky Barnes – Cuba Gooding Jr.

Lou Toback – Ted Levine

Dominic Cattano – Armand Assante

Javier J. Rivera nyomozó – John Ortiz

Moses Jones nyomozó – RZA

Turner Lucas – Common

 

 

Címkék: iromány dráma 10 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr7300793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LXIR 2008.01.17. 16:09:25

Xar Scarface koppintás .

istenbarma 2008.01.17. 18:02:09

Tony Montana a semmiből indított nem pedig egy főgengszter tanítványaként.
Szerintem jó film. Unalmasnak maximum azért mondható, mert nincs benne a mára már teljesen szokványossá vált 50 liter vér / perc, de ennyi erővel akkor a Keresztapa is unalmas. Na jó, az első fél óra tényleg unalmas, mert azt se tudtam ki kicsoda és hogyan kapcsolódnak, de utána beindulnak a dolgok és nagyon megtetszett a film.

Koimbra 2008.01.17. 18:21:46

A Keresztapát láttam régebben és tetszett. Nem kell, hogy follyon a vég literszámra, hogy egy film jó legyen. A Hideg nyomonban sem volt (vagyis kevés), mégis jól sikerült. Ez pedig egyáltalán nem tetszett

sancho 2008.01.17. 19:48:01

A film felénél ki kellett jönnöm, mert egyszerűen nem bírtam tovább. Megittam egy kólát, visszamentem, mert ha már kifizettem akkor csak nem megyek el. De hát valami borzalom volt. De mikor vége lett , előttem mentek ki, egy fickó mondta, hogy ez rohadt jó volt.

Englishman 2008.01.18. 01:22:38

Szerintem jó volt. Az igazi kritikák is dicsiérik, eddigi összbevétel se azt mutatja, hogy nem jó film. Csakhát szubjektív a megítélés mindenről. De így lerendezni egy filmet, hogy rendezze inkább meg az Alien 5-öt ? Azért összehozott pár alapfilmet az Alien kívűl is, Gladiátor, Thelma és Louis, tudod ilyen alapfilmeket...
Lassúságról annyit, hogy két oldal karakter fejlődését is be akarta mutatni, amihez nem nagyon passzol egy videóklipp-szerű szanaszét vágás-villózás...

Koimbra 2008.01.18. 10:33:31

Englishman: Az összbevétel nem mutatja azt, hogy egy film jó vagy nem jó. Volt pár jó pár olyan film, ami nagy jó volt és nem termelt sokat és olyan is ami rossz volt és sokat hozott.
A lassúság sok filmnél nem baj, Eastwood se szokta elkapkodni, ami régebben jó volt számom, de mostanában már egyre kevésbe, vagy a Hideg nyomon se volt gyors mégis talán a tavalyi év egyik legjobb filmje. De itt a lassúság hátrány, legalábbis számomra, unalmas vontatott.
Azért írtam, hogy rendezze meg az Alien ötöt, mert már régebben is szó volt róla párszor, hogy helyes irányba akarja terelni az Alien filmeket (A Thelma és Louise nem folytatódik, egyelőre remake se lesz, a Gladiátort pedig még régebben tervbe vették,hogy folytatják, de aztán abból se lett semmi.)


"Az igazi kritikák is dicsiérik"--erre azt mondanám, hogy igyekszem, nem vagyok egy kritikus, próbálkozni lehet. A véleményem az, hogy ez egy nem jó film. Sőt egy másik blogon olvastam egy kritikát, a hozzászólásokban van pár olyan ember, akiknek nem tetszett. Neked biztos tetszett én elolvasnám a te kritikád is róla akár.

inmfc 2008.01.18. 11:11:30

nah látom, nem értünk egyet:) sztem egy jó film volt, igaz én elfogult vaok mert bírom Denzelt, de úgy különben maga a film is tetszett, picit lassú kezdésével, és "furcsa" befejezésével, de én még mindig tartom magam ahhoz, hogy ez megér nálam egy-két nézést.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.01.18. 11:26:42

Én is bírom Denzelt, sőt Ridleyt is meg Russelt is, sőt külön öröm volt Armand Assante és mint írtam én akartam szeretni ezt a filmet, de hát nem jött össze

Englishman 2008.01.19. 02:25:04

Koimbra nem bántásból írtam igazi kritikákat, félre ne értsd, eddig és továbbra is érdekelnek a kritikáid, csak feltűnt a különbség, 80% vs. 10%.

Bevételnél a visszaesési százalékaira gondolok főleg, nem az összbevételre, az azért árulkodó, bár lehet hogy szerintem csak. De hát ha neked nem tetszett, akkor nem tetszett, csak leírtam a véleményem :)

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu 2008.01.19. 10:54:44

Englishman: örülök, hogy leírtad a véleményed:) Én is csak próbáltam megválszolni mindenre.
Mikor írtam gondoltam is, hogy beleírjam e azt, hogy más kritika 90 %ot adott rá, én meg 10-et, összesen 100 %:):)

A visszaesési százalék is néha túl jó egy rossz filmnél, vagy rossz egy jó filmnél. Szóval szerintem az nem igazán mérvadó

Persze lehet később a nagy alkotások között fogják emlegetni ezt a filmet, erre azonban nem látok valamiért nagy esélyt. Nem fogják egy lapon emlegetni a Keresztapával, vagy a Scarface-szel. Bár ha igen, akkor emelem kalapom:)

matthew01 2009.12.31. 14:55:05

naaa ez mi?? lehet h ott már elaludtál amikor Frank jön ki a templomból és Richie már ott várja?vagy a leszámolás jelenet? véleményem szerint az emberek sokszor összekeverik azt h valami unalmas vagy h nem tudják követni a cselekményt.
nem ugyanaz. unalmas a - Texasi Láncfűrészes gyilkos megint de már télleg utoljára - öncélú és értelmetlen vagdalkozása.az h nem tudod követni, na az télleg sokszor előjöhet de azt hiszem mindannyian egyetértünk abban h Ridley Scott esetében ez elég ritka de ha mégis akkor a film végén összeáll egy egységes kép a szereplőkről.
szerintem profi munka.
süti beállítások módosítása