Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Cloverfield (Cloverfield)-kritika

2008.02.14. 21:17 koimbra 9 komment

 

Filmek körül mindig is voltak titkolózások, ha valaki ki is szivárogtatott ezekről valamit, azt páros lábbal kergették el a környékről, a visszatérési utat leaknázták, a kaput pedig szögesdróttal zárták le előtte és a többi kíváncsi szem elől. Na de ilyen hatalmas nagy rejtély nem sok filmet övezett még, mint JJ Abrams legújabb gyermekét. Benne van a pakliban hogy ez végül senkit sem érdekel már a végén, de a filmet körülvevő sűrű homály és pár ügyesen elejtett információ hatására mindenki rákapott a mézesmadzagra. Először nem volt a filmnek címe, majd megjelent a plakát is, rajta a Szabadság-szobor figyelő feje nélkül. Majd tudni lehetett arról is, hogy egy bestia cincálja szét New Yorkot, de kézikamerás lesz az egész film, az egyik szereplő szemszögén keresztül láthatjuk a történéseket majd, aki folyamatosan veszi az eseményeket Egyre több embert kezdett érdekelni a mű, az interneten keringeni kezdtek rajzok, amik megmutatták az egyes embereket elképzelését a szörnyről.

 

 

 

Partyval kezdődik film, az egyik srác előléptetését ünneplik. Nem tart soká a banzáj, mivel történik egy kisebb földrengés, megnézik mi folyik az után, hát elszáguld mellettük a Szabadság-szobor feje, amitől nem nyugszik meg senki. Bin Laden helyett azonban egy nagyranőtt parazitaszörny-valami teszi tiszeletét New Yorkban, kicsit átrendezi a város arculatát.. Elkezdődik a vég nélküli menekülés, miközben a katonaság megkezdi a maratoni csatáját a sebezhetetlen kreatúra ellen.

 

 

 

„Ha ezt a videót látod, akkor meghaltam” -mondja a kamerába a főszereplő, akit nem is látunk, csak ha leteszi a kamerát vagy letörli a lencséről a rácsapódott vért. Ő cipeli a kamerát, csak ilyen jelenetek vannak, az ő szemszögén keresztül láthatjuk mi is történik. Abrams új alapokra helyezte a szörnyes-katasztrófás filmeket. Kiderült nem kell 100 millió dollár egy olyan filmhez, amiben letarolják a várost és még a hegynyi méretű csúf lény is megtalálható, sőt még a filmzenét is mellőzték, csak zajok vannak.

 

 

 

A Cloverfield az eddigi legsikeresebb januári bevételt tudhatja maga mögött. Bejött a hype, a marketing, az interneten terjedő sok filmhez kapcsolódó dolog. Be is jelentették egyből a második részt, bár nem tudom tudnak e legközelebb is valami hasonlót véghezvinni, a bevétel erősen csökken, örülhetnek majd, ha meglesz a 80 millió odahaza, ami ilyen nyitás után elég tré.

 

 

 

Hogy elindul-e egy ilyen kézikamerás trend? Nem hiszem, a Blair Witch Project is hasonló alapokon nyugodott, giga sikere lett, mégse ömlött ránk a kézikamerás filmdivat.

 

 

A film végén még elüldögélhetünk a székbe, hisz a kamera rángatózott folyton (mint aminek kötelező), így némi szédülés vagy efféle előfordulhat,eközben elmerenghetünk azon, mi lett volna ha rendesen, nem rángatózva forgatták volna le ezt a filmet, esetleg hagyományosan megrendezve. Talán lesz ilyen verzió a DVD-n?

 

 

 

 

 

Értékelés: 80 %

 

Valentin napra tökéletes, van benne romantikus szál is::)

 

 

 

Előállítási költség: 25 millió dollár

 

Eddigi amerikai bevétel: 76,4 M $

 

Eddigi összbevétel:133 M $

 

Címkék: akció iromány 80 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr64339662

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cloverfield 2010.07.23. 09:32:03

Alapsztori: New Yorkot megtámadja egy óriási szörny, mi pedig azok szemszögéből követhetjük az eseményeket, akik ilyenkor apró hangyaként szoktak a földön szaladgálni.Húzónév: -Műfaj: szörnyfilmTrailer ittAmire számítottam: Hogy a szédüléses plakátok k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kompi · http://filmtrailer.hu 2008.02.14. 21:30:59

Ez az a film, amit nem fogok megnézni - engem baromira idegesít a kézikamerázás.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.02.14. 21:34:20

Pedig jó film, engem sem nyűgözött le a Blair Witch Project, sőt kifejezetten rossz volt, de ez megtettea magáét:)

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2008.02.14. 22:26:17

Hát rángatozás nélkül szerintem sokat vesztene a hangulatábol.
Féltem hogy le lesz huzva, de örülök hogy nem :)

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2008.02.15. 07:55:18

Megnéztem, nekem baromira bejött. A kézikamera cseppet sem idegesített, sőt. tetszett a megváltozott nézőpont.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2008.02.15. 09:55:33

jól kezdődik az év, a Rambo után itt a Cloverfield, csak így tovább. De remélem még sikerül ezeket is "felümúni":)

jamesb · http://filmhirek.wordpress.com/ 2008.02.15. 10:57:28

Tegnap este néztem meg, egész jó film, ahhoz képest hogy túlhájpolták. Aki viszont nem bírja a kézikamerázást, az erre be se menjen. :)

Rusi 2008.02.15. 11:27:16

Hát sztem ez egy túlreklámozott semmilyen film, engem nem kötött le semennyire...

tonyo 2008.03.19. 17:16:43

Nagyon tetszett, ezek után kíváncsi lennék egy hasonló kézikarmás filmre, a REC-re, megjelent már esetleg?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.03.19. 23:05:29

A REC-re én is kíváncsi lennék, csak jókat olvastam róla.
süti beállítások módosítása