Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Nyolc tanú (Vantage Point)

2008.04.10. 18:34 koimbra 7 komment


Nem szaroznak, belecsapnak a lecsóba. Az amerikai elnököt lelövik, majd egy szép nagy robbanás következik.

 

Az elnököt veszély fenyegeti? Mindig jön valaki, legyen akár egyszemélyes kommandó vagy csapatjátékos, aki felgöngyölíti a szálakat, olykor maga az elnök veszi kézbe a dolgokat. Tucatszor láthattunk már olyat, hogy amcsiföldet támadás érheti. Jöhetnek a terroristák, támadhatnak az ufók, támadhatnak ügyesen a mesterlövészek. Legutóbb a Transformersben veszélyeztette az Air Force One-t egy robot, egy pillanatra láthattuk is az elnök zokniját. Előtte Harrison Ford rázta gatyába a terroristákat (Az elnök különgépe), de megemlíthetném a Rettegés arénáját, amiben Ben Affleck lohol egy atombomba után vagy a Függetlenség napját, ahol maga az elnök mutatja meg a genyó földönkívülieknek, hogy velük nem packázhatnak.

 

A Nyolc tanúban az elnök éppen Spanyolországba érkezik- Rendőrök hada az utcákon, lövészek minden tetőn. Történelmi megegyezés a küszöbön, aminek mindenki örülne. Azaz majdnem. Vannak akik galád terveket szőnek. Dö Prezident meg is érkezik biztonságban, de mikor lépne a mikrofon elé lepuffantják. Kétségbeesés az arcokon, másodpercekkel később kitör a káosz...majd visszarepülünk az időben néhány percet és más nézőpontból is láthatjuk a történéseket, ez még megismétlődik párszor, ami egyáltalán nem zavaró, a néző magában rakosgatja össze a puzzle darabkákat, a darabok egésszé állnak össze, a kép teljes lesz a végén.

 

A főszereplő Dennis Quaid aki szigorúan, morcosan, kőkeményen, mereven néz maga elé, a lövés után az események sűrűjébe veti magát, hisz ő lenne az elit (nem több, mint) testőr. Nem is nagyon kell mást csinálni, ő csak fut, vezet, lő és közelebb jut az igazsághoz. Mark Walhberg éppen nem ért rá biztos, azért választották őt. A többieket csak statiszták, dísznek vannak, valószínű Dennis Quiad neve egyedül egy ilyen filmnél magában nem mutatott volna jól a plakáton, és talán sokkal jobban hangzik ha az előzetesben mennydörgő hang sorolja az ismert neveket. William Hurt a szimpatikus elnök, ki békére törekszik. Sigourney Weaver csak ül a közvetítőkocsiban, kicsit irányítani kell a kamerákat, kicsit meg kell döbbennie és ennyi az egész (Szerintem mindenki felejtse el, hogy egyszer még visszatér Riplyként). Forest Whitaker pedig egy nagyon segítőkész (amerikai) túrístát alakít. Az összkép velük kapcsolatban? A yenki nép egy rokonszenves fajta, kik önfeláldozóak, kedvesek és „jófejek”.

 

Hogy kötözködjek egy kicsit valahogy nem tudom elképzelni, ha történne egy ilyen merénylet, akkor ilyen fejeletlenség lenne és a biztonsági emberek is csak kapkodnának. Biztosan van ilyen esetekre előre megírt menetrend (forgatókönyv). No sebaj, a film teljesen élvezhető, nem áll le, pörög, ahogy kell, üresjáratoktól teljesen mentes, néhány csavarral is sikerült színesíteni a sztorit, plusz a zene is sokat segít, ami nem túl különleges, de pont odaillik.

 

A magyar cím, a Nyolc tanú nem teljesen tiszta, akárhogy is osztok-szorzok nem tűnik nyolcnak. Magyarországon mikor lesz ilyesmi film? Amiben pl. Sólyom László ellen terveznek merényletet és az NBH néhány hős tisztje lohol a forró (esetleg kihűlt nyomon)?

 


Értékelés: 80 %

 

Előállítási költség: 40 millió dollár

Eddigi merikai bevétel: 71,2 m $

Eddigi összbevétel: 138 M $


 

TV Spotok

Nyolc tanút vizsgálta az FBI hír

imdb: 6,7

rottentomatoes: 36 %

Szereplők
Dennis Quaid (Thomas Barnes)

Matthew Fox (Kent Taylor)

Sigourney Weaver (Rex)

Forest Whitaker (Howard Lewis)

William Hurt (Ashton)

 

Spoiler: Az okos, kemény, terroristák lelőnek, átvernek mindenkit aki az útjukba kerül és a végén pont azért vesztenek rajta, mert egy kislány a böhöm nagy kocsijuk elé téved és ezért rántják félre a kormányt...hát ezt éreztem a legnagyobb hülyeségnek.


 

 



Címkék: akció thriller iromány 80 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr2420130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocek 2008.04.10. 19:02:44

Tipikus amerikai szereplők voltak benne, rendes amerkai néger szemtanú, totál frankó amerikai elnök stbstb. Egyébként egy jó film volt, autósüldözést már régen láttam úgyis.

Nsane 2008.04.10. 22:06:01

A dagadt neger csavo jol jatszotta a szellemileg serultet. Ha nem az volt a szerepe, akkor is azt sikerult neki eljatszani :-D

Biztosan osszeroppant miutan megszopatta Vic Mackey a Kemeny zsaruk sorozatban, leszerelt, es eljott spanyolva merenyletet nezni.

Szerintem ha a film eleje nem lett volna olyan vontott, sot egy ido utan idegesito, hatarozottan jo film lehetett volna. A masodik felet mar kifejezetten elveztem.

kompi · http://filmtrailer.hu 2008.04.11. 00:06:53

Nekem nagyon bejött a film, az első normális alkotás amit idén láttam.

Abrosz Tisztakosz 2008.04.11. 19:50:22

Fáradtan kezdtem el nézni, így a logikai bakik és a forgatókönybeli hibák valahogy szemet szúrtak, nem tudtam élvezni.Pedig sose szoktam szót emelni ez ellen

MoziFan · http://mozifan.blog.hu 2008.04.21. 22:58:55

Nekem is tetszett. 8-can biztosan megvoltak,de nem annyiszor tekerték vissza a történetet.

AsianFan · http://photoblog.blog.hu 2008.04.21. 22:59:29

csak kinai boritót találtál? :)

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu 2008.04.22. 10:14:30

Magyar posztert kerestem, találtam is, de aztán ezt véletlenül megláttam. Hát ezt raktam ki:)
süti beállítások módosítása