Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Waterworld - Vizivilág (Waterworld) 1995

2008.11.18. 19:09 koimbra 14 komment

 

A posztapokaliptikus jövőben járunk. Nem volt atomháború, nem csapódott be meteor, járványok sem ütötték fel fejüket, egyszerűen csak elolvadtak a sarki jégsapkák, aminek következében a szárazföldet elárasztotta a víz, az emberek maradéka pedig kis vízi járműveken tengeti tovább életét. Akad néhány kolónia, ezek összeeszkábált kis bázisokon ringatóznak. Nagy értéke van a növényeknek, a humusznak, a friss víznek.

 

Hogy a szereplők ne csak tengjenek-lengenek egy legendát is pakoltak a filmbe, e szerint a szárazföld létezik, az ehhez vezető út pedig egy gyerek hátára van tetoválva. Hőseink ezt a nyomot követik, őket pedig a kor kalózai, a Füstölők üldözik nagy hévvel.

 

 

A Waterworld a legdrágább filmnek számított bemutatásakor, 180 millió dollárt (plusz a marketing) tapsoltak el a készítők. A stúdió nem ujjongott örömében, mivel iszonyatos összeget emésztett fel a produkció, amit jelentősen növelt, hogy néhány vihar tönkrevágta a díszleteket, a stáb néhány tagja teneribeteg lett, emellett pedig a két Kevin között napi szinten folytak a veszekedések. Kevin Reynolds és Kevin Costner korábban már dolgozott együtt egy Robin Hood filmen, ami sikeres lett, a vizes alkotás azonban mindenki számára megterhelőnek bizonyult. Reyndols idegösszeomlást kapott, állítólag ki is tették a szűrét, majd Costner fejezte be helyette a forgatást, de mégis Reynolds neve szerepel csak egyedüli rendezőként a stáblistán. Emellett az ő verziója 3 órás lett volna, amit jócskán megcsonkítottak, a rajongók nagy nyösztetésére adott ki egy hosszabb verziót a stúdió DVD-n, de még ez sem tartalmazta a kihagyott jelenetek többségét.

 

Kevin Costner alakítja a mogorva, borostás mutáns Tengerészt, Szakácsi Sándor hangja csak dob a figurán. Kicsit merev, kicsit dacos és ingerlékeny, talán még hasznára is vált az alakításnak a film készítésekor bekövetkező sok baj. Ebben a jövőben úgy látszik kihaltak a jó csajok, Jeanne Tripplehorn az egyedüli valamire való nő, érdekes mód a banditák mégse kívánják a testét, talán azért mert sokat dohányoztak és impotensek lettek tőle. Számára gyakorlatilag ez volt az utolsó ismert alkotás, amiben szerepelt, előtte ugyan feltűnt A cégben Tom Cruise partnereként és az Elemi ösztönben Michael Douglas jól meg...kedvelte. Ha volt valaki aki élvezte ezt az egészet, az Dennis Hooper, lazán, vidáman adja elő a Káplárt, ő a Füstölők vezére (a másik gengszter csapat nem került be a képbe, pedig őket is megemlítik), a film viccesebb pillanatai is hozzá kapcsolódnak és nem utolsó sorban jó látni, hogy végre nem valami rossz filmben játszik.

 

 

Akad benne sok hülyeség, irracionális cselekedet (pl. mi a frászért mutatja meg a tenger alatti régi idők városait a Tengerész a nőnek, mikor nyomukban lohol az egész bagós bagázs), de melyik pop-corn filmben nincsenek baromságok? A hibák akkor nőnek nagyra, ha valaki nem élvezi a látottakat. A kivágott jelenetek nem hiányoznak (bár jó lenne megnézni egy 3 órás rendezői változatot) és a nagy forgatásbeli problémák nem látszanak a kész művön. Nincs sok akció, ami viszont van, az kellőképpen látványos, a film is tempósan halad előre. Bevetettek sok vízi járművet, nem csak egy-két félét vetettek be, ennek is lehet örülni. Összességében nézhető, élvezhető alkotást sikerült összevágni és a látvány sem utolsó és a poénokon is lehet derülni, a nosztalgia kedvéért is mindenképpen érdemes megtekinteni.  Részemről egy 70 %-ot tudok ráfröcskölni.

 

imdb: 5,6

rottentomatoes: 40 %

 

Büdzsé: 180 millió dollár

Amerikai bevétel: 88 millió dollár

Összbevétel: 264 millió dollár

Címkék: akció iromány kaland 70 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr60776495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Armida 2008.11.18. 19:17:01

Szeretem ezt a filmet. Akárhányszor meg tudom nézni, teccik a képi világa. :)

kompi · http://filmtrailer.hu 2008.11.18. 20:22:49

Ez mekkora sz*r volt!
Persze tisztelem az ellenvéleményeket is:)

FayeFaye 2008.11.18. 20:39:15

En nagyon elveztem ezt a filmet moziban is, meg azota ahanyszor lattam TV-ben, jo a tempoja a sztori elfogadhato (szerintem talalobb, mint a Day after tomorrow), vicces is ahol kell. Baratom meselte, hogy o az apjaval latta a filmet moziban, aki tengereszeti joggal foglalkozott, es o volt az egyetlen aki nevetett egy resznel, mert felismerte hogy a Dennis Hopper mogotti festmeny Joseph Hazelwood-ot abrazolja, az Exxon Valsez kapitanyat.:)

VVega · https://debugme.eu/ 2008.11.18. 22:41:48

Úgy vagyok vele, hogy amikor adják a tévében (általában délután) akkor megnézem, elröhögök rajta. De pénzt azt nem adnék érte :D

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2008.11.19. 00:44:43

FayeFaye 2008.11.18. 20:39:15

Ez jó :D :D


Amúgy vitathatatlanul látványos a film, nagyon durván megcsinálták a díszleteket.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2008.11.19. 00:59:59

koimbra: a postásról is lehet kérni egy elemzést? A világ egyik legszarabb filmje volt. Olyan szar volt, hogy ha szarnak hívom, akkor még mindig csak bezézgetem.
Ha jól rémlik a főgonoszvezér egy félcédulás nyomdász volt, akit senki nem tudott soha legyőzni. A végén Kevin kihívta, és neki, a postásnak sikerült legyűrnie a basáskodó nyomdászt. Valami ősi postás-nyomdász rivalizálás lehet itt a film hátterében.

nyuszisz 2008.11.19. 05:58:08

Egyszer látam régebben a tv-ben, és nem emlékszem a postásra meg a nyomdászra :(

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.11.19. 09:49:12

lowfast: nekem tetszett a Postás anno:) Nem hiszem, hogy írok róla...a Tango és Cash következik majd, ha lesz időm pötyögni róla.

Ha írni akarsz róla csak nyugodtan, küldd el kirakom.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2008.11.19. 14:31:07

Nagyon rossz film, teljességgel időpocsékolásnak éreztem a rá fordított időt.

gatto 2008.11.19. 16:43:03

Egy jó Postás lehúzást én is olvasnék, írd meg lowfast:)

A Waterworld szerintem jó volt

Ander 2008.11.19. 21:13:00

Most jön ki dvd-n a bővített rendezői változat ám!!!

IMDb-n is jelzik meg osk más dvd siteon.
40 perccel hosszabb.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.11.19. 21:18:11

Köszi az infot, majd meglessük előbb-utóbb.

nyuszisz 2008.11.19. 22:29:10

Nekem az tetszett a Waterworld-ben, amikor Costner leúszott a víz alá és ott voltak a felhőkarcolók , meg minden földi élet maradványa. Voltak benne érdekes ötletek, de többet kihozhattak volna a filmből az tény. Nem gondolom, hogy nézhetetlenül rossz, sőt, Koimbrának igaza van, szórakoztató film (de mondanivalója nem nagyon van).

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.11.20. 09:59:14

Aki mondanicalót akar nézzen drámákat szerintem, egy popcorn filmben ilyen talán akad-talán nem, de a nagy költségvetés mellett nem arra koncentrálnak, hogy legyen benne valami mondanivaló...szerintem
süti beállítások módosítása