Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Tango & Cash

2008.11.19. 18:31 koimbra 6 komment

 

Tango (Sylvester Stallone) egyszemélyes kommandó, rettegik és félik nevét az alvilág tagjai, a bűnözők felét ő juttatta sittre. Cash (Kurt Russel) pedig a börtönlakók másik felét tette lakat alá, ha róla van szó idegrángást kapnak a bűnözők. Nem ismerik egymást, a rivalizálás mégis ősi dolog már közöttük. Eltenni nem lehet őket láb alól, mivel hősök ők a közvélemény szemében, a megtorlás pedig végzetes lehetne az alvilág számára, rájuk szabadulna a rendőrség. A helyi maffiafőnök agyában megszületik a nagy terv, ami eltakarítaná az útból a kép kopót, így a szervezet végre profithoz és levegőhöz jutna. Beválik az elgondolás, fegyházba kerül mindkét (ex)zsaru. Ők viszont nem nyelik ám csak úgy le, amit velük tettek.

 

Stallone a jófésült, Russel a kicsit szakadt (előtte az esélyes Patrick Swayze volt a szerepre), tökéletesen összeillenek, kiegészítik egymást, mint például Riggs és Murtaugh. Teri Hatcher itt még dögös volt, mást nem kellett tennie. Nem oszt, nem szoroz, ha helyette más csaj szerepelt volna. Jack Palance nagyszerű választás volt, igazi vezérnek néz ki, látszik rajta, hogy dörzsölt és fifikás. A magyar hangja pedig még talán csak dob is a figurán. Megemlíteném még Brion Jamest, aki előszeretettel játszott negatív figurákat, fejszerkezete erre tökéletessé tette, akárcsak Robert Z-Dart, akit talán még fényes nappal is elkerülne minden ember.

 

 

Nem maradhatnak el a beszólások sem, amelyek jó helyen vannak és jó időben sülnek el. Persze Stallone kellőképpen figyelt arra, hogy 3 személyből is viccet csináljon. Sly az évtized, ha nem az évszázad filmes benyögését süti el: „Rambo? Az egy buzi!” (Volt mikor nem kedvelte a Rambot ugyanis). Nem maradhatott ki a Schwarzeneggerre való utalás sem, itt a Conan kap néhány vidám szavacskát. Bridgette Nielsen, Stallone korábbi felesége sem maradhatott ki a jóból, ő is megkapta a következőképpen:

-Cash: Na mi van, még bevágták egy kávét meg egy krémest?

-Tango: Utálom a krémest!

Nielsen dán volt, a krémes pedig angolul Danish.

 

Jó érzés újranézni az ilyen alkotásokat, nem volt még agyonvágva a film, nem volt Parkinson-kóros operatőr, itt még elhitte a néző, hogy a rosszak két méterről is mellélőnek. És a hőseink úgy állnak talpra egy kis 220 után, mintha épp reggel csörögne az óra, kicsit gyűröttek, de nem vészes. Cselekmény, történet? Ugyan, kit érdekel, ha izompacsirtáink végigdúlják a vásznat és bőszen leverik az útjukba kerülő ellenállást.

 

Egy szó, mint száz a Tango és Cash kötelező darab a 80-as évek kedvelőinek és azoknak is, akik látni is akarnak valamit a cselekményből. Klasszikus akciófilm, az unalom is elkerüli a nézőt. Mondanám, hogy a rendező kiváló munkát végzett, de Andrei Konchalovsky otthagyta a produkciót a vége előtt, helyette más fejezte be a filmet, szerencsé(n)kre a csere nyomai nem nem hagytak nyomot a kész alkotáson, a néző maximálisan tudja élvezni. Dumák, poénok, macsóság, akció és pörgés. Nem azt mondom, hogy zseniális, de tökéletes és kiváló szórakozást nyújt.

 

imdb: 5,6
rottentomatoes: 39 %

 

Amerikai bevétel: 63 millió $

 

Címkék: klasszikus akció iromány 100 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr87778198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Armida 2008.11.19. 18:47:49

Nagy kedvecem nekem! :)

Kóczy · http://koczy2.wordpress.com 2008.11.20. 12:40:32

Ez egy tipikusan olyan film, amit már rengetegszer láttam, de még most is akárhányszor le tudok ülni megnézni. A Rambo-s beszólás tényleg (minimum) az évtized beszólása volt akkoriban.

Armida 2008.11.20. 13:54:20

Nekem is a Rambo-s beszólás a kedvencem! Jééé :DDDD

qkc 2008.12.02. 21:17:35

Fingós böfögős humor,aztán a végén minden a levegőbe repül-óriási újdonság volt a 80-as években-remek.Tényleg egy klasszikus a kliséözön ellenére-100%.

A második legjobb zsaru 2008.12.02. 23:19:12

Let's do it!

Brekicc 2009.12.19. 09:52:20

Nekem valahogy akkorsem jön be annyira ez a film, talán pont azért, mert már szinte játékpityukkal lőnek főhősökre, akik sosem sérülnek. Persze ha úgy tekintjük, hogy az egész egy baromkodás Hollywoodi módra, akkor szódával elmegy, de azért lehetett volna jobb.

Nekem az a kedvenc jelenetem, amikor a csókát szivatják a háztetőn a gránáttal.
süti beállítások módosítása