Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Film Bruce Lee mesteréről

2008.11.28. 01:45 koimbra 29 komment

Bruce Lee maga a legenda, de ő is tanult valakitől, az ő mesteréről készül film Ip Man címmel, a főszereplő pedig Donnie Yen.

Címkék: trailer

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr16792289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hanaiwa 2008.11.28. 07:09:28

Donnie Yen mozgáskultúrája egyszerűen hihetetlen, nagy kár hogy sosem tört ki igazán Jet Li és a többi nagyobb harcművész sztár árnyékából.
A vele készült Iron Monkey a legnagyobb kung fu film amit valaha készítettek

asdfdsgfs 2008.11.28. 18:24:13

az viszont eleg szanalmas, hogy yip man (es bruce lee) nevevel probaljak eladni, ennek az egesznek latszolag nem sok koze van a wing chunhoz (amit yip man tanitott) az elso nehany kepsoron, es a bruce lee / yip man poszteren kivul.

jani 2008.11.28. 18:33:21

és ennek a filmnek mi köze van Yip Man-hoz? ő is kínai?

Vérnűsző Barom 2008.11.28. 18:50:11

Hm. Például az ő meglehetősen kalandos életéből írták a forgatókönyvet? Kietelne belőle négy film is.
Talán odafigyeltek rá, hogy - lehetőleg - elsősorban wing tsun elemekre épüljenek az akciók?

Sok más emberre nem húzható rá mindez, függetlenül attól, hogy az életrajzi filmekből, egyáltalán, az életrajzokból se nagyon lehet megismerni az embert, akiről szólnak. De legalább jó próbálkozásnak tűnik, jó szereplővel, költségvetéssel.

Kiegyeznék pár hasonló filmmel a "modern" harcművészetek alapítóinak mestereiről.

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2008.11.28. 18:57:13

ez durván szánalmas :)
Yip Manhoz ennek nem sok köze van. ez is egy szokásos látványkonyha.

Mindfield 2008.11.28. 19:06:01

Hümm...Ezt megnézem. Na persze érdekes ezeket a forgó-pörgő rúgásokat látni egy olyan stílusban, ahol eredetileg éppen nem ez lenne a lényeg.

arcművész 2008.11.28. 19:07:26

Harcművész ja..megnézném az utcán mit csinálna egy harcművész ott nincs előre beállított megkoreografált mozgás meg ütés odamennek aztán letépik az arcát.

Hefe 2008.11.28. 20:40:23

hanaiwa, Bruce Leet es Jet Lit azert nem vennem egy kalap ala. Az utobbi tudott kung-fuzni, az elobbi meg nem. Ami oriasi kulonbseg.

[imi] · http://twitter.com/forgoimi 2008.11.28. 20:40:57

látszik, hogy nem nagyon mozdultál még ki a gép elől :)

Androsz 2008.11.28. 20:46:01

Nos, arcművész, még ha talán nincs is igazad, azért Bruce Lee fejében is hasonló járhatott, amikor elkezdte kidolgozni a saját, szemmel is jól láthatóan újszerű stílusát. Ő gyerekkorában jócskán benne volt az utcai balhéban, és a Yip Mannál tanult alapok nyomán ő is valami gyakorlatiasabbat akart. Mondta is az egyik felvételén, azt hiszem, hogy ha a lengő bokszzsákot megállítja egy rúgással, akkor ugyanezt meg fogja tudni tenni egy nagydarab rosszfiúval is.

Androsz 2008.11.28. 20:50:19

Hefe, Bruce Lee tanult kung-fuzni, épp Yip Mantól, a Wing Chun, más könyvek szerint Wing Tsun nevű irányzatot. Valamennyire biztosan meg is tanulta. De amit tőle aztán láttunk, az már nem kung-fu volt, hanem más, egy új keverék.

Vérnűsző Barom 2008.11.28. 21:33:12

Yip Man talán még nem annyira "arcművész" volt, szemben pár mai csudamesterrel.

Ezen a mozin saccra úgy négyszáz éves lehet:
www.youtube.com/watch?v=FjwVDmmAJBM

Átlagnál jobban tartott magyar nyugger már nem él ennyi idős korában...

Az öreg csóka nagy mester, nagy tanító volt. A filmesek meg keresni szeretnének rajta, mi pedig megnézni a mesét. Akkor meg minek az előzetes cinkelés? Ha szar lesz a mozi, kap majd eleget...

De hátha nem. Jónak tűnnek a szereplők, a pénzt se sajnálták nagyon belőle, akkor meg olyan nagy baj nem lehet a filmecskével. Az öreg gyaníthatóan csak legyintene, minek, menjen inkább edzeni.

Ma hányan voltunk...?

sakura · http://passsz 2008.11.28. 21:34:54

Néhány évvel ezelött megjelent egy írás a harcművészetekről ,annak 20.századi történelméről,filvászonról is ismert alakjairól.A szerző részletesen foglalkozott a nagyközönség számára is ismert filmes "harcosokkal" ,Van Dam-tól kezdve Seagalon át Jet Lee-ig.A cikk utolsó mondata valahogy így hangzott:"Hihetelen tudású mesterek mind,de ha Bruce Lee élne elnáspángolná az összeset mint szódás a lovát!"Kedves Hefe, azt gondolom egy Bruce Lee-t /aki mellesleg egy önálló stílust hozott létre/összehasonlítani Jet Lee-vel vagy bárkivel ,merő könnyelműség.

ax 2008.11.28. 22:24:41

Egy dolog a harcmuveszet, ami legalabb annyira filozofia es eletmod mint mozgaskultura, es masik a szabalyok nelkuli harc es verekedes, ahol csak a gyozelem szamit, semmi mas.
De eppen ez az, Bruce Lee bar hongkongi filmsztarkent lett hires, azert mar gyerekkoraban hirhedt utcai verekedo volt, es kesobb is ontorvenyu es makacs embernek ismertek akinek hamar eljart a keze. A jeet kune do-t is azza az elvvel alakitotta ki, hogy megtalalja a leghatekonyabb, legpusztitobb hibrid harcstilust. Katak meg szabalyok nemigen erdekeltek. Nem veletlen hogy a szabad harchoz legkozelebb allo mai mainstream sport, a mixed martial arts legnagyobb szervezetei (UFC, ex-Pride) is Lee-tol eredeztetik magukat.
Szoval azert vigyazzunk ha szineszekkel meg shaolin harcospapokkal emlegetjuk egyszerre a fickot.

Vérnűsző Barom 2008.11.28. 23:10:29

Egy dolog a harcművészet, és egy másik a mindenáron érvényesülni akarással egybekötött mítoszteremtő képesség.
Aszem, Bruce Lee-t kicsit nagyon túllihegik a pár filmje alapján. Ógyes, gyors, technikás, meg minden, de ne felejtsük már el, hogy előtte ilyesmi mókussal nem találkoztak az amcsi filmesek, míg Hong Kongban (meg szerte Távol-Keleten) vadon teremtek, mint a gaz.

Bruce Lee gyerekkora, múltja leginkább csak amcsi mítoszteremtés, se sportverseny, se egykorú beszámoló nem támasztja alá. Egy tagadhatatlanul tehetséges faszi volt, akinek - többek közt - azért is kellett elhagynia a "puszta sallangot" a stílusából, mert nem tanulta meg gyerekkorától kezdve, azért kellett a saját technikáit kidolgoznia, mert nem volt türelme Yip Mantól, vagy bárki mástól rendesen megtanulni egyetlen irányzat alapjait sem.

A túlzásba vitt edzésmunkával, tagadhatatlan tehetségével, szorgalmával, és önmaga sztárolásával egész jól elboldogult, de azért igazán komoly mesterré nem vált.

Esetleg válhatott volna, ha nem hal meg. De meghalt, így aztán a legenda sérthetetlenné, megkérdőjelezhetetlenné tette mind a majdnem hetven kilóját.

Beszarás persze, milyen ügyes volt, (lsd.: www.youtube.com/watch?v=5CnpbvcJ204 ), de ezzel együtt sok vizet nem zavarna ma a K1 világában, vagy akkoriban bármelyik súlyosabb harcművészeti versenyen (pl. Hong Kongban, Thaiföldön...)

Jet Li és Jackie Chan az egész gyerek-és ifjúkorukat végigszívták a maguk eléggé szigorúnak nevezhető sulijában, baromi profin, korrektül végigcsináltak mindent, amit a kung-fuban lehet, majd profin, szívósan a filmszakmában is. Bruce Lee meg a nagy tehetségével csak sértődött primadonnát játszott közben. Majd meghalt, és most lehet sztárolni.

Vérnűsző Barom 2008.11.28. 23:22:44

Technikában, gyorsaságban, ügyességben speciel ezek a számunkra teljesen ismeretlen faszik kenterbe verik Bruce Lee-t:
www.youtube.com/watch?v=tudijtVotu8

Gyaníthatóan élesben se estek volna tőle hanyatt.
Ahogy nagyjából senki más se, aki komolyabban csinált valami ilyesmit.

De a fiatal, vagy akár középkorú Yip Mannak lett volna respektje rendesen.
oszt mégis úgy ismerik, mint Bruce lee mesterét, és nem mint az egyik legnagyobb Wing Tsun mestert.
Hát, kár...

Abban persze gyaníthatóan hiába reménykedem, hogy a filmecske ezen sokat változtatna.

EdBoyWW · http://twitter.com/edboyww 2008.11.28. 23:31:37

Nem jól választottak. a wing Tsun/Chun/Tzun/stb. mindenre jó, csak arra nem, hogy látványos filmet csináljanak belőle.

Vérnűsző Barom 2008.11.28. 23:49:23

Edboy: Dehogynem. Egyrészt bármiből lehet látványos filmet csinálni, ha megfelelő csapat fog neki, másrészt a jó öreg Sammo Hung füttyentette össze azt a csapatot. Megfelelő lesz...

Aki esetleg lemaradt volna a fasziról:
en.wikipedia.org/wiki/Sammo_Hung

Youtube-linket nem teszek be, nehéz lenne választani...

Vérnűsző Barom 2008.11.28. 23:55:36

Na, egy linket azért nem lehet kihagyni:
www.youtube.com/watch?v=zja-rkeXUxk

Meg akkor már ezt sem.
www.imdb.com/name/nm0005033

Ha valaki, hát ő tud valamit a kung-fu-filmekről...

Szabolcs 2008.11.29. 00:22:23

Tök érdekes, csak a wikipédiát kellene olvasni, emberek.
Lee had boxed in the 1958 Boxing Championships held between twelve Hong Kong schools, a tournament in which he beat the three-time champion from another school (an English boy).
Hadd idézzem a wikipedián említett utolsó meccsét, ahol 30 másodperc alatt ütötte ki az ellenfelét.

ax 2008.11.29. 00:24:31

Vérnűsző Barom:

Ehhh... Lee nekem egy ugyes verekedo volt, a filmjeit pont leszarom, abban meg persze igazad van h pozolasban meg sajat mitoszanak a felepiteseben is elen jart, meg h azert nem jart ki tradicionalis iskolakat mert nem volt hozza turelme. Fogalmam sincs, h akart-e igazi mesterre valni (lehet), en inkabb ugy vettem le hogy a tokeletes harcmodort kereste es a sajat testet probalta tokeletesre formalni.

Nem ismerem a keleti harcmuveszeteket, de az MMA-t elegge, es allitom h Lee a kiveteles fizikai kepessegei, technikaja es agresszivitasa miatt top5 lehetne ma a sulycsoportjaban (~160 font volt), kis fogyasztassal konnyusulyban meg szettepne mindenkit fabertol mike brownon at pulverig. Sajnalom h nem ma el, nagyon kivancsi lennek, es asszem palyat valtanek foallasu betandwinesre. Nezz csak utana a honkongi boxmeccseinek, meg amikor az usa-ban birkozott, vagy a striking trukkoknek amit az interkarate bajnoksagokon mutogatott, nagyon durva, pedig nem volt egy versenyekre jarogato tipus.
Ezt nem tudom chan vagy jet li tradicionalis harcmuveszetehez hasonlitani, nalam a kettonek nincs koze egymashoz, amivel egyaltalan nem becsulom le a wing tsunt v akarmelyik iranyzatot. A wushu ugrabugralas is ja marha latvanyos, ugyesek, ennyi.

Nusy 2008.11.29. 00:54:08

Vénüszõ... Te mennyire tudatlan vagy. :(

Bruce Lee csupán annyira nem válhatott mesterré, hogy saját iskolát teremtett, amit elismertek/elismernek. A 14 iskolalapító között van, akiket elsimernek a harcmüvészetek között.

Jet Li és Jackie Chan elsõ szereplései Bruce Lee filemk voltak... és talán olvass tõlük egy-két interjút, hogyan vélekednek az "öregrõl".

A videó amit betettél, egy fake baromság.

Bruce Lee elutazott Thaiföldre. És végigverte az egész mezõnyt, a legjobbakat is. Egyetlen olyan küzdelme volt, ahol dokumentáltan nem gyõzött: egy idõsödõ muay thai
küzdõ ellen. Az egál lett...

Ezen kívül Bruce lee wing tschun nagymester volt ennyit arról, hogy mit nem volt kedve végigcsinálni.

Olvass lszi mielõtt baromságokat beszélsz.

en.wikipedia.org/wiki/Bruce_lee

Nem ez a szentírás... de ízelítõt azért ad. Ez az ember elõször harcos volt (amatõr boxbajnok), aztán harcmüvész, aztán filmsztár.

Tisztelet.

Nusy

Vérnűsző Barom 2008.11.29. 01:38:01

Ezt-azt olvasgattam róla. Nagyjából ami videó fent van róla a neten, azt láttam is, persze beleértve a mozijait is. Ráadásul tizenévig elég rendesen benne voltam az ereszd el a hajam világában..
Doktorit nem írhatnék az életéből, de nagyjából képben vagyok a faszival, ahogy pár másikkal is, és egyszerűen komolyabb teljesítménynek tartom Sammo Hung, Jet Li, Jackie Chan, vagy a noname wususok valós teljesítményét, mint a villogást egyincses ütéssel, a kétujjas fekvőtámasszal, a megállító ütéssel, vagy rugással (te is megcsinálnád cirka párhetes gyakorlás után, a fizikumát, lazaságát, gyorsaságát persze nem, arra születni, edzeni kell). Próbálta volna ki valamelyiket élesben a fent említettek bármelyikével... Persze, hogy azok is sztárolják, hisz udvarias, higgadt profik, csak ők talán tudták, tudják is, hogy mit csinálnak...
Nem is kicsinyítem az érdemeit, mert vannak gazdagon, de az tagadhatatlan, hogy jobb, több a marketingje, mint a valós teljesítménye.
Az a végigverte a világot speciel egyszerűen mese, főleg a Thaiföldi kalandja.
A fent említett, az ő filmjeiben felbukkanó faszik mellett, azok profizmusával még belőlünk is lehetett volna akciófilmben sztár. És amerika tűlünk is hasraeshetett volna...

Hasonló tehetségű, szorgalmú, kitartású legény volt, van, annyi, mint a dudva. Ő egyszerűen akkor, ott jó helyen volt, jól adta el magát, és ritkanagy májzlija volt a baromi jó sajtója mellett.

Jah, és a legfontosabb: időben, a csúcson meghalt, mint James Dean, tehát tovább sztárolható branddé vált, nem vált olyan idióta paródiává, mint az egyébként fiatalon (lsd. filmjei előtt...) még zseniális Seagal, vagy hamar lefutó sztárrá, mint Tony Yaa.

Ha élne még, sanszos, hogy ágy alá dugható hasizompadot reklámozhatna, mint Chuck Norris, vagy lenne egy elfelejtett edzőterme valahol a rákban, mint Bolo Yeungnak. Vagy meghalt volna...

Vérnűsző Barom 2008.11.29. 01:47:38

És persze a mester az Yip Man volt, aki végigedzette, tanította az életét, a maga módján harcolt is az övéiért, eszméiért, majd amikor nem volt tovább, akkor újrakezdte máshol, és edzett, tanított haláláig.
Sanszos, hogy nincs egy további sztár sem a tanítványi listáján, de a wing tsunt azóta is úgy tanítják, gyakorolják, ahogy azt ő mutatta, még ha az idióta amerikai, vagy európai nebuló egy Bruce Lee-filmtől kapott kedvet az edzéshez (speciel én is, bár Samo Hung és a hapkido is besegített...)

ponix · http://forum.wingchun.hu/foread.php 2008.11.29. 09:39:55

Ha korrekt információkat akartok megismerni Yip Man-ról, inkább ezen az oldalon kutatkodjatok!

A film meg lehet attól jó, hogy semmi köze Yip Man-hoz, bár meg kellene nézhi ahhoz, hogy valós véleményt alkossunk róla!

ponix · http://forum.wingchun.hu/foread.php 2008.11.29. 23:03:25

Vérnűsző Barom!

Egy aprócska ám de fontos tény, hogy Yip Man nem tanított wing tsunt soha életében! Nem is tudhatta, hogy mi az, hiszen A Wing Tsun Leung Ting fejlesztés, ami Yip Man halála után lett kialakítva!

lowfast · http://lowfast.blog.hu 2008.11.30. 08:39:35

A Wing Tsun egy bohóckodás. Van ismerősöm aki mesterjelölt lett ott 4 év után, és nevetséges a fizikuma meg a technikai tudása. Az eredeti wing tsunról nem tudok nyilatkozni, de itthon ami klubot ismerek az mind pénzlegombolós átbaszásnak tűnik, ahol tradicionális kung-fu ruhában bohóckodnak, mert az fontos, miközben alapdolgokat nem tanítanak meg nekik a küzdelemről.

Vérnösző Barom:
Te meg szimplán hülye vagy, kicsit tényleg belekostolhattál valamibe "tizenévesen" aztán itt osztod az észt. A pingpongozós film meg fake, nem tűnt fel?
Az egyinches ütést, meg a rugásokat nem lehet "megtanulni egy-két hét alatt", mert egy ütésnél és rugásnál nem az a lényeg, hogy milyen szép, hanem hogy ténylegesen milyen erővel csapódik be a célba... Ezt meg nagyon sok ideig kell gyakorolni.
Az az akrobatikus ugra-bugrálás, amit te belinkeltél, annak köze nincs a harcművészetekhez, nem más mint egy látványo bemutató... Bármelyik cirkuszi artista tudja ugyanezt, ha nem különbeket. És ők azok, akik szerinted "kenterbe verik" Bruce Lee-t?
:D

Szabolcs 2008.12.02. 11:35:05

Megint csak a wikipedia.
Jet Li atléta volt, formagyakorlatokkal szerzett aranyérmeket. Jackie Chan csak filmeket készített, soha egyikük sem verekedett sportszerűen. Ahhoz képest leszólni Bruce Leet, harművészeti iskolák küzdelmeinek-versenyeinek győztesét, saját harcművészeti stílus kitalálóját kicsit fals realitásérzésre vall...

Tierhold 2010.08.19. 22:14:50

Bruce Lee-t és Yip Man-t leszólni, látszik hogy filmek alapján ítélitek meg mind2jüket. Yip Man-ról nem sokat tudok én sem, csak annyit hogy Bruce Lee mestere és Leung Ting -utolsó tanítványa- mestere volt.
Bruce Lee folyamatosan tanulta és terjesztette a Wing Chunt, később rádöbbent hogy mint minden más stílusnak ennek is vannak gyenge pontjai és éppen ezért fejlesztette ki saját harci rendszerét amit Jeet Kune Do-nak nevezett el (A Megállító Ököl Útja), mely a Wing Chun alapjaira épül és tartalmazza az: északi és déli Imádkozó Sáska, a Choy Lee Fut, a Sas Karom, a Boksz, a Birkózás, a Vívás és a Ju - Jitsu elemeit.
JKD: Művészet, melyet egyetlen stílus sem szorít korlátok közé, de bármely stílust vagy módszert képes felhasználni, alkalmazni.

Röviden ennyit tudok mondani Bruce Lee és Yip Man Nagymesterről.

És még annyit hozzá tennék a végére hogy nálunk az alapokat tartja a mester a legfontosabbnak. És volt aki írta hogy csak azért képesek a filmben kivédeni egy ütést vagy rúgást mert be vannak állítva hozzá, és ha élesbe oda menne valaki simán letépné a nagymester arcát, csak azt tudom javasolni hogy az ilyenek próbálkozzanak Máday Norbert arcának a letépésével, meglátjuk mi lesz majd.
süti beállítások módosítása