Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Eden Lake

2008.12.05. 17:59 koimbra 9 komment

Nézzétek meg ezt a plakátot. Első és sokadik ránézésre is egy huszadrangú horrorfilmet sugall, amelyet 5 perc után kikapcsolunk, ha pedig épp humoros kedvünkben vagyunk, akkor végignevetgélünk. Na ez pont nem az a film.

Egy fiatal páros az Eden-tóhoz utazik hétvégére, csupán csak jól szeretnék érezni magukat és egymást. Nyugalmukat megzavarja néhány suhanc, akik pont ezt a pillanatot választják arra, hogy ezen a helyen, néhány méterre a szerelmesektől dübörögtessék a zenét és megzavarják nyugalmukat. A páros és a csapat között a hangulat egyre feszültebb lesz, aztán terrorba fordulnak az események.

 

 

A főszereplőkön is múlott a dolog, de itt leginkább a gyerkőcökön állt vagy bukott minden. Jól kell kiválasztani őket, hiszen ha nem utáljuk a képüket rendesen, ha nem állnánk fel a székből egy pofon erejéig, akkor máris csökken az élvezhetőség. Ott volt pl az Ómen feldolgozása, amelynél a kiscsávó csak bambult végig, egyszerűen rossz döntés volt pont őt belepakolni a filmbe, a Halloweenben (a remakeről beszélek) a gyermek már rögtön az elején frászt hozta az emberre. Itt a bandát szépen összehozták, ennek vezetője pedig profi szinten hozza a kegyetlen vezért. Az első percekben még csak kellemetlenkedő különítménynek tituláljuk őket, még nem tűnnek olyanoknak, akik mindenre képesek, aztán ahogy halad előre az idő, kiderül mennyire brutálisak.  Kelly Reilly pedig megmutatta, hogy nem kell ahhoz bögyösnek lenni, nem kell feszülős polóban rohangálni a figyelem fenntartásának érdekében.

 

Kell azért vér, menekülés és egyéb hasonló dolgok is, hiszen túlélőthriller-horror pereg a szemünk előtt. Ezeket is kipipálhatjuk. James Watkins dirigálta le a filmet, akinek ez az első rendezése, eddig csak két forgatókönyvet pakolt le az asztalra, az Eden Lake-kel pedig megmutatta, hogyan is kell szépen, rendesen megalkotni az év legjobb thrillerét, aminek a vége kissé szokatlan i.

 

Egyetlen negatívuma van, kicsit lassan indulnak be a történések, nem probléma az, ha 90 perc helyett 70 percet kapunk, mindenesetre végre láttam egy izgalmas, feszült filmet. Adok neki egy 85 %-ot. Azt hiszem erre szokták mondani azt, hogy igazi jó kis térdcsapkodós film. Baltával.

 

imdb: 6,9
rottentomatoes: 82 %

 

Címkék: horror iromány 85 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr94806086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tipca 2008.12.05. 20:43:15

Valamelyik héten megnéztem. Nagyot ütött. Főleg a vége... Az utóbbi idők legjobb filmje (és befejezése - leszámítva a Ködöt)

dantE · http://videodrome.freeblog.hu/ 2008.12.06. 08:43:06

Nem vágom mi a gondod a poszterrel, egyszerű, de mocskos is, felkészít arra hogy mi várható :)
A film meg zseniális, de ezt én már ugye bővebben is kifejtettem...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.12.06. 09:36:37

A poszter azt sugallja, hogy a film egy zsé kategóriás valami lesz, ebben az évben vagy pár tucatnyi ilyen poszterrel találkoztam, belefutottam a filmekbe,valami ilyesmit hittem a film mögött is, nem is tudom miért kezdtem ehhez hozzá. Aztán nem bántam meg:) benne van az évi top10ben az biztos

Zozz 2008.12.06. 22:45:37

Nem néztem még végig, van 20 perc a végéből. Eddig igen kemény.

Zozz 2008.12.06. 23:07:41

Nos a vége is igen kemény.
Utóbbi idők egyik legjobbja.

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2009.03.31. 01:07:40

Akkor most itt nincs semmi zombi?Élők öldöklik egymást?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.03.31. 10:01:15

@Kaland-Játék-Kockázat: Ez nem zombis, ez egy jó thriller-horror. Kemény.

Saaniy 2009.06.23. 12:13:42

SPOILEREK LEHETNEK!

Én ennyire nem dobtam hátast a filmtől, jó persze, valami újdonság.

De amit Én negatívumként észleltem.
A csávó egyedül összecsomagolta volna a kis bagázst már a parton, de nem, pedig annyit adott volna a sztorin, hogyha elagyalta volna a kis szarosokat, akkor ők bosszúból kinyírták volna, de nem, a gyilkosságok jóformán indíték nélkül történtek. Bár ha jobban végiggondolom, akkor ez adott egy erős ironiát az egésznek, hogy egyesek képesek a semmiért ölni.

A másik ami erősen szemet szúrt számomra, hogy semmi jó nem történt velük, drámai hatást adott volna, ha valami jó is történik velük, ami reményt ad a menekülésre, de semmi + nem történt velük, mindig galibába keveredtek.

Felidegesített a csávónak a tehetetlensége is, mert mit csinálsz akkor, amikor téged és a barátnődet/menyasszonyodat potenciális veszély fenyegeti, kegyetlen terminátorrá változol, de Ő nem, Ő ilyen tedd ki hagy hüljön figura!

Semmi keménykedés nem volt benne a csávó részéről, pedig a "társadalomkép" szempontjából kellett volna a csávó részéről egy kis agresszorkodás!

Ott vannak a parton, beléjük kötnek, elkapják a barátját, elkapják a csajt, barátja meghal, nagy szögbe lép, és a végén pont a srác tesójának ak ocsijába ül és végén pont a srácnak a csürhéjéhez megy be, ennyi rossz kicsit sok volt!

Ami nálam dramaturgiailag a legeslegpozitívabb volt, mikor átbújik a kerítést alatt, és az a zene, teljesen azt hiszed, hogy cilizációt elérte a csaj, de nem, ugyanúgy erdő van előtte, az istentelen nagyot ütött! :)(egyetlen pozitív a filmben számomra)

Befejeztem faszom... felidegesített a film, többször voltam abban a szituációban, hogy kikapcsolom a francba

Hát nem tettem meg, ezért részemről 40%.

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2010.09.10. 02:03:16

Biztos hogy SPOILER van benne.

Egy dolog biztosan elmondható, hogy nem volt klisés horror, persze ha nagyon oda akarjuk sorolni. A feszültséget egy percre se engedte el, és ezzel párhuzamosan egyre felkavaróbb jelenetek, sorakoztak.
Nem tudom ki hogy van vele de nekem több helyen Haneke Funny Games filmjét idézte.
Az alapszitu: pár+tó jó ott volt gyerek is
A gonoszok: meglepően fiatalok
Az erőszak indítéka: a hősök váltják ki belőlük
Az ending végeredményét tekintve hasonló mindkét filmben.

Persze Haneke filmjét nem lehetett komolyan venni annyira abszurd volt, illetve pont az erőszakos filmek egyfajta kritikája.
Az is tetszett hogy nem lehetett borítékolni(sejteni persze igen) a következő jelenetet se a végkifejletet, ami egy hatalmas arcul csapás. Ebből a szempontból még a Mist és az End of the Line adja. De persze a Descent a horrorkirály :)
süti beállítások módosítása