Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Végső visszaszámlálás (Final Countdown) - 1980

2009.01.12. 20:07 koimbra 1 komment

Az USS Nimitz 1980-ban a legkorszerűbb, legjobban felszerelt atommeghajtású repülőhordozónak számít, a nyílt vízen belefut egy különös viharba, amely visszarepíti a hajót és legénységét 1941 december hatodikára, néhány órával a Pearl Harbor elleni japán támadás előtti időbe.

A vezetés először nem tudja mire vélni a dolgokat, a rádióban Orson Welles Aranypolgáráról beszélnek, a Pearl Harborról készült légi fotókon régi, múzeumi csatahajókat látnak és a közelben is feltűnik néhány második világháborús japán repülőgép. Miután rádöbbennek arra, hogy a második világháborúba kerültek a kapitány (Kirk Douglas) úgy dönt beavatkozik a történelemkönyvekből megismert eseményekbe és szétlövi a japán haderőt, majd jelentkezik a hadsereg főparancsokánál, az elnöknél.

 

Vajon ha bármelyikünk visszakerülne a múltba és lehetőség lenne megváltoztatni néhány dolgot vajon megtennénk-e? A csábító lehetőséget nem sokan hagynák ki valószínűleg, kevesen mérlegelnék azt, hogy vajon helyes-e amit tesznek és hogyan is változik majd meg ezzel a jövő. A kapitány egyértelműen a támadás mellett van, őt a haza védelmére nevelték és nem hallgat más véleményére, nem foglalkozik azzal, hogy ezzel jelentősen beleavatkozik a világ jövőjébe.

 

A film nem igazán járja körül ezt a dilemmát, jó tett volna némi eszmefuttatás, nem csak néhány rövid duma. Warren Lask (Martin Sheen) az, akinek jár az agya, csak éppen úgymond süket fülekre talál, pedig mondana néhány érdekességet és kár, hogy a jövőre vonatkozó lehetőségek irányvonalát nem folytatták, az időparadoxonról is eshetett volna több szó, Lask azért mond ezzel kapcsolatban egy példát: Pl. ha lehetséges volna az, hogy visszamenve az időben találkozna a saját nagyapjával, majd összeszólalkoznának és megölné. Akkor viszont ő meg se születne, de akkor nem is tudna visszamenni a múltba. Talán a készítők a nézőkre gondoltak, akik nem agyalni akarnak beülni a mozikba, hanem szórakozni és ezért nem akarták, hogy (ahogy az egyik tiszt is fogalmazott a filmben) ütődött egyetemisták nyilvános vitakörén érezze magát bárki, így a Végső visszaszámlálás sem készteti túlságosan az embert, hogy elgondolkodjon ezen az egészen. Szerencsére a forgatókönyvet nem egy töltény-és lőpor imádó ember írta, nagyobb csatákra ne is számítson senki, nem is hiányzott

 

A színészek játszanak kiemelkedően, sem Kirk Douglas-en sem Martin Sheenen nem látszik, hogy több év(tized)nyi filmes karrier van mögöttük. Érdemes néha a mellék-mellékszereplők arcát megfigyelni, néhányuk olyan bamba kifejezést vág, hogy az már a röhej számba megy.

 

A negatívumok és a sok kihagyott lehetőség ellenére is szórakoztatónak és élvezetesnek találtam a Végső visszaszámlálást, részemről 80 %-ot megérdemel és még jobb csavart sikerült beletenni.

 

imdb: 6,6

rottentomatoes: 50 %

 

Címkék: iromány sci fi 80 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr90873522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

newthe 2009.01.13. 18:42:08

Én ezt a filmet kb 10x megnéztem. Btw nem vagyok a téma szakértője, de azt olvastam, hogy az időgép (vagy nevezzük akárhogy, szóval az időutazás technológiája) megalkotása előtti időpontba nem lehet visszamenni. Szóval minél hamarabb össze kéne hozni :) Na megyek megnézem a Donnie Darko-t.
süti beállítások módosítása