Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A felolvasó

2009.02.08. 20:49 Miecs 14 komment

Oscar jelölt. Golden Globe nyertes. A felolvasó...

Tudtam mit fogok nézni, de nem tudtam, mi is lesz belőle igazán. A végén felsóhajtottam: Oscarra érdemes.

Bernhard Schlink 1995-ös regényének adaptációja, amit David Hare írt. Stephen Daldry rendezte. Ralph Fiennes/David Kross és Kate Winslet főszereplésével készült. Ez a film egy férfi, Michael visszaemlékezéséből építkezik. 1995-öt írunk, de gondolatba visszarepülünk majdnem 40 évet. Michael beteg, Hanna segít rajta. A fiú jól nevelt, így visszatér megköszönni. Beleszeret a nála majdnem kétszer idősebb nőbe, aki nem veti meg a fiút - viszonyuk a szexualitáson alapszik. Hanna imádja a könyveket, ezért Michael felolvas neki minden alkalommal. Hannát előléptetik, ezzel örökre (?) kilép Michael életéből. A fiú sokra akarja vinni, ügyvédi iskolába megy, ahol gyakorlatuk része, hogy jelen vannak egy tárgyaláson, ahol nőket akarnak elítélni 300 zsidó elégetéséért. Hanna is a vádlotak között van. Ő az egyetlen, aki beismeri, hogy bűnösek, és ő az egyetlen, akire rábizonyítják (?), hogy a jelentést írta. Michael-t eléri a felismerés, a bíróság mindezt igazságtalanul tette, csak ő tudja miért... és Hanna.


Ez a film igaz 2 órás, de egyetlen pillanatig sem unatkoztam közben. Az eleje nagyon lényegre törő, nem úgy tűnik, mintha a nő nagyon ellenkezne a fiúval, sőt inkább ő kezdeményez. Hanna karaktere megdöbbentő.. egy nő, aki inkább élete végéig börtönbe megy, minthogy bevallja, nem tud olvasni? Inkább hazudik, ami a jövőjébe kerül, minthogy felfedje eddigi hazugságát. Michael pedig a szerelmes tinédzser, aki azt hiszi, hogy ez a kapcsolat így mégis működhet, majd ráeszmél, hogy hiába szereti Hannát, a nő otthagyja. De aki egyszer valakibe szerelmes, az nem felejti szerelmét, még 25 év után sem. Michael pedig tudja,hogy mi a fontos Hannának, tudja, hogy a nő mennyire vágyik arra, hogy újabb könyveket hallhasson...... és végül még valóban meg is tanuljon írni, mégha teljesen magától is, döcögősen, de sikerüljön. Ami mégis a legnehezebb, hogy van-e élet a börtön után és ha van is, azt akarja-e egyáltalán egy megöregedett hölgy?
 

Nekem nagyon tetszett a film, Oscart adnék neki, és Kate Winslet játéka mindenképpen figyelemre méltó. Ez az a film, ami egy 10es listán nálam a 10et jelenti.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr45930958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mehr luft 2009.02.08. 21:25:53

>>>revolutionary road

mehr luft 2009.02.08. 21:27:15

nem ment át a teljes komment. :(

rev. road recommended

bár a readert még nem láttam.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.02.08. 21:47:57

Ez már megy a mozikban? Vagy ment és lemaradtam?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.02.08. 21:53:31

Február 26-tól megy majd a mozikba

AldoWinnfield 2009.02.09. 17:02:16

Persze, megint nyerje az Oscart egy minőségi, de nem sok újat mutató film...

Szerintem egyértelműen a Slumdognak kell nyernie.

FayeFaye 2009.02.09. 17:10:27

@MIECS: "egy nő, aki inkább élete végéig börtönbe megy, minthogy bevallja, nem tud olvasni?" Ez szerintem eleg spoileres. Nem mondom, hogy a film tele van csavarral, de nagyjabol elmeselted az egesz tortenetet. Az mondjuk hamar kiderul, hogy nem tud olvasni, de hogy inkabb a bortont valasztja nekem egy WTF pillanat volt.

Nekem is tetszett egyebkent, de hamar elmulik a hatasa.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.02.09. 17:29:21

@Real013: Miért ne nyerthetné ez? Ha valaki a Readert kedveli, akkor annak szurkol, te a Slumdogot preferálod, nyugi, ez is fogja nyerni, szinte borítékolható is. Én még nem láttam, de Oscar előtt meglesem.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.02.09. 17:47:29

A Gettó milliomost még nem láttam, csak részleteket láttam belőle a neten, de ugyan mitől lenne különleges? Ezer és egy ilyen film van Indiában, csak azért kapott ez nagyobb nyilvánosságot , mert Danny Boyle rendezte, ha valami bollywoodi direktor készítette akkor...most talán a Gran Torino neve szerepelhetne helyette az Oscar legjobb filmek listáján

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.02.09. 18:28:53

Egy kicsit azért a világpolitika is szokta befolyásolni, hogy ki mikor mit nyer...

Azt hiszem indiai film még nem nyert, (most nem emlékszem, hogy a Ghandival mi volt a helyzet, ha valaki tudja, szóljon) és ez most egy jó alkalom volna...

különösen a mumbai vérengzés miatt, esetleg sokat segítene, sat sat... tehát ha van egy alapjáraton jó film, és még az egyéb paraméterek is besegítenek, akkor valószínű, hogy az kapja...

én se láttam még egyiket se, csak itt-ott bemutató képsorokat, és mind a két film érdekel, viszont látatlanban én is azt mondom, hogy művészetpolitikai szempontból, most az indiai nyerő...

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.02.09. 18:32:25

@oázis:

ti sem látjátok a nevem az előző bejegyzésem tetején? van egy pár blog, ahol nem látszik, de nem tudom miért.

midenesetre az oázis forrása itt található:
szexmanifesto.blog.hu/

TheFishy 2009.02.13. 13:40:10

kicsit off, de ha már előkerült: Slumdog Millionaire: érdekes film volt, ötletes, de nincs a végén az a húúúúú érzés. Kész, jó, kerek, vége.

Zenében tuti hogy megkapja az Oscart lévén, hogy 3 jelölt közül kettő a SM zenéje :)

FayeFaye 2009.02.13. 15:43:16

A Slumdog nekem tetszett, de en sem ereztem, hogy megvaltoztatta az eletem (foleg hogy ket indiai lany mogottunk vegigdumalta az egesz vetitest). Szerintem azert akkora siker, mert igazi, regivagasu tundermese a 'szerelem mindent legyoz' fajtabol. De az akadalyok, amiket le kell kuzdeniuk nagyon is realistak, nyomornegyed, vallasi tisztogatas, gyerekek megcsonkitasa, stb. Buntudat nelkul elvezhetunk egy feel good moviet, mert kozben intellektualisak voltunk es lattunk nyomorgo embereket es meg feliratok is voltak.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.02.20. 11:05:13

Oscar előtt megnéztem, ha nem tudtam volna semmit a filmről 20 perc után kikapcsoltam volna, mert simán azt lehetetne hinni, hogy csak a srác meg a nő között zajlanak majd a fürdőzések meg néha a sértődések. Szerencsére a tárgyalás azért dobott valamit a filmen, a vége is el volt nyújtva. Nagyon lassan tért rá a tárgyra Fiennes. 60 %-ot adnék a filmnek, Winslet meg fogja kapni az Oscart
süti beállítások módosítása