Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A Megtorló - Háborús övezet (Punisher: War Zone)

2009.03.07. 21:30 koimbra 3 komment

 

 

Frank Castle képregényfigura, de nem szuperhős, nincsenek különleges képességei, nem mászik falra, nem is ugrándozik 10 métereket ő csak szó szerint hűvösre teszi az gengsztereket mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül, az eszközökben nem válogat.. Ha nem is másfél órás lövöldözésorgiát, de egy jó akciófilmet ki lehet hozni a témából. A 80-as években már készült egy produkció, itthon Büntető címen futott, abban Dolph Lundgren torolta meg családja halálát, aztán pedig a többi bűn útjára lépett egyéneket, nem volt semmiféle mellébeszélés, már rögtön az elején belecsaptak a lecsóba és rá is éreztek a hangulatra, jó akcióagyatlanság született. A 2004-es MegtorlóbanThomas Jane büntetett, sajnos a film igen gyengére sikeredett, a képregényhőst kiherélték és csak a végén láthattunk valami kis durrogtatást. A készítők nem éreztek rá a lényegre, Frank Castle nem egy puhapöcs, hanem egy marcona katona, akinek útját hullák szegélyezik. Az öt évvel ezelőtti alkotás nem lett kasszasiker, a készítők azonban úgy nyilatkoztak, hogy számíthatunk majd egy következő felvonásra, ami jóval akciódúsabb lesz, mint az első rész, azt úgyis felvezetésnek szánták. Telt-múlt az idő, Jane-nek nem tetszett a forgatókönyv (de finnyás, fogalmam sincs mit láthatott a 2004-es opuszban), így kihátrált a filmből, helyette Ray Stevenson (Róma) öltötte fel a halálfejes golyóálló mellényt.

 

 

Frank Castle családja öt évvel ezelőtt halt meg, őket sikeresen megbosszulta, azóta pedig egyszemélyes kereszteshadjáratot indított a bűnözők ellen. A rendőrség nem koslat a nyomában, a kézrekerítését egyetlen emberre bízták, aki szorgalmasan dolgozik, a Megtorlóról már egy kisebb könyvtárnyi anyagot össze is gyűjtött, de csak nem sikerül kézre kerítenie az önjelölt igazságosztót. Castle egy alkalommal egy beépített FBI ügynököt is hidegre tesz, ezért annak haverja is a nyomába ered a dolgos bosszúállónak. Nem csak ő koslat hősünk nyomában, hanem Jigsaw is szeretne revansot venni rajta, mivel miatta lett átszabva a képe.

 

Elismerésem a rendezőnek, Lexi Alexander-nek, aki tényleg képes volt korrekt Megtorló filmet készíteni és a stúdió fejeseivel is szembeszállt, akik idő közben úgy gondolták, jobb lenne, ha inkább tinibarát verziót vágna össze a direktor. Úgy hírlett, hogy a vágásnál ki is rúgták Alexandert, de aztán a vezérek láthatták az anyagot, ha tényleg az lett volna, amit ők akarnak, akkor gyakorlatilag az egész filmet újraforgathatták volna.

 

 

Sikerült megteremteni az igazi Megtorlót, nincs semmi fölösleges romantikázás, a drámát is minimálisra csökkentettek, a képi világ sötét és a hangulat is olykor a képregény világát idézi. Castle nem kérdez, keveset beszél és nem kegyelmez, gond nélkül lövi szitává a banditák fejét és szívfájdalom nélkül ereszt bele rakétát bármely zsiványba., fröcsög a vér, olykor leszakad néhány testrész, nem spórolnak a lőszerrel. A rendező old school brutális akciófilmet forgatott, de szerintem de a mozikban semmi keresnivalója nincs ennek a műnek, már az első percekben látszik, hogy ez inkább dvd-re való film, a trükkök minősége elég sokszor hagyott kívánnivalót maguk után és nem ártott volna olykor némi stílust is belevinni az akciókba, ezért csak 65 %-ot adnék a filmre, én mindenesetre örülök, hogy végre a helyes úton járnak a karakterrel kapcsolatban. Ray Stevenson azt mondta, ha lehetőséget kapna szívesen ledirigálná a harmadik részt, remélem azért majd a házimozis forgalmazás hoz annyit a konyhára, hogy rábólintsanak erre a producerek.

 

imdb: 6,6

rottentomatoes: 24 %

 

Büdzsé: 35 millió dollár

Amerikai bevétel: 8 millió dollár

Eddigi összbevétel: 9,8 millió dollár

 

 

Címkék: akció iromány képregényfilm megtorló 65 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr91987753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spawn85 2009.03.09. 14:55:47

Megnéztem én is. Szerintem jó lett ez. Hát ha ebből tényleg PG-13-at akartak volna, akkor gyakorlatilag ki lehetett volna vágni az egész filmet.
Amúgy tényleg nincs felesleges drámázás, csak tiszta kőkemény akció gyakorlatilag elejétől végéig. (Megmondom őszintén én valami ilyenfajta "hentelést" vártam a Max Payne filmtől is, vagy hasonlót.)
Engem a trükkök minősége sem zavart. Úgyhogy olyan 7-es, 8-as között mozog ez a film nálam.
Viszont van egy olyan érzésem, hogy nálunk nem is fog moziba kerülni a film.

MoviesTvsMan 2009.09.09. 19:23:27

Szerintem nem rossz film, de eléggé véresre sikerült. Én Blue-Ray lemezen vettem meg a Cora-ban, de... ezt nem tudom jóra értékelni, se rosszra. 6/10.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.21. 16:07:27

Így, hogy beajánlottad ezt az írást elolvastam, és TÖKÉLETESEN 1etértek veled, ugyanezt írtam volna én is erről a filmről.
Már ami az elejét érinti, mert a végével vitatkoznom, kell.
Mmint az írásodénak. 65%-nál jóval többet adnék, legalább 80-85% sőt...
Nekem legalábbis annyira bejött, és nagyon várok egy harmadik (negyedik) részt is!
süti beállítások módosítása