Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Ong Bak 2. - A bosszú

2009.03.31. 21:01 koimbra 8 komment

 

Kellenek az agyatlan filmek, néha szükség van arra, hogy másfél óráig csak csitt-csatt.dirr-durr féleség pörögjön az ember szeme előtt, jól jön olykor az olyan mű, amelyben a főhős szétfejel mindent és lever mindenkit. Ilyen volt a Felpörögve is, ami az első perctől az utolsóig Jason Statham ámokfutásából állt. Az ilyen alkotásokhoz csak egy alaibi sztori kell, valami konfliktus-szerűség, hogy a középpontban lévő színész végiggyepálja a filmet. Régebben sok helyen lehetett hallani az Ong Bak első részérél, gyakorlatilag mindenki úgy fogalmazta meg (a buszon, a kocsmában vagy akár a mezőn), hogy egy Bruce Lee utánzat szarrá ver mindenkit. Tony Jaa-t igen sokan a film után bizony Lee-hez hasonlítottak, ami neki talán hízelgő, de azért még le kell tennie pár hasonló produkciót és mozdulatot a harcművészet kemény asztalára, míg egyáltalán a mester odafentről letekint reája. A srác azért jó úton halad, A sárkány bosszúja még az Ong Bakra is rátett néhány lapáttal, zseniális, látványos és szépen megkoreografált verekedések követték egymást (és ott is csak egy elefántbébi ellopása okán lett összezúzva pár test). Ezen filmek rendezője ezek után a Chocolate-tal jelentkezett, ami dettó bámulatosra sikeredett (ebben nem szerepelt Jaa).

 

Tony Jaa a muay thai ismerője és tudója évekig nem jelentkezett a nemzetközi porondon, aztán végül úgy döntött rendezni fog, méghozzá az Ong Bak második részét és a főszerepet is magára osztotta. Be kell valljam, hogy nekem az első rész nem tetszett, leginkább azért mivel a készítők úgy éreztek, az lesz a legjobb, ha minden általuk pofásnak vélt ütést, könyöklést, rúgást több kameraállásból is megmutatnak, de nem ám úgy, hogy egy másodperc alatt száz vágást láthatunk, hanem az akció elejétől a végéig lassítva szépen megmutatták az adott jelenetet elölről, hátulról, oldalról, stb.. Szerencsére a folytatásban ezt azért hanyagolták.

 

A filmhez sikerült összeszedni az összes az összes irgalmatlanul csúnya fickót az ország színész felhozatalából, a kinézetüket pedig némi kosszal és tetkóval tették teljessé. Egytől egyig mind igazi gyilkos pofa. Ezeket a figurákat aztán lehetett sárba döngölni, egyikükért sem volt kár, mondjuk Jaa is elég csapzott volt a játékidő alatt. A színész-rendező beleadott mindent, amit csak tudott, van itt elefántok hátán való futás, amely szerintem Hollywoodban úgy zajlott volna, hogy a készítők telefonálnak egyet az ILM vagy a Weta cégekhez egy elefántcsorda rendel jeligével, ami talán látványos lett volna, de tudjuk, hogy trükk az egész. Az Ong Bak 2-ben hihetőbb az egész, így talán még élvezhetőbb, látványosabb is. Akad még krokodillal való csetepaté, boszokrány/vámpír küzdelem, „Sólyomasszonnyal” való csatározás és egy thai vödörfejű Darth Vadert is meg kellene verni a teljes győzelemhez. Tony Jaa ezúttal nem csak a muay thai technikát alkalmazta, hanem vívnak is benne, néhány jelenet régi Jackie Chan filmek küzdelmeihez hasonlítottak. Kicsit olyan volt mint egy számítógépes játék, ahol a játékmenet előrehaladtával a programozók egyre nehezebben letudható karakterekkel izzasztják a játékost.

 

Tony Jaa korrekt filmet hozott össze, a harcok, összecsapások jól kivitelezettek, egy szavunk sem lehet ezekre. A lassításokat is ügyesen alkalmazza és igazán jó beállításokat is láthatunk. A legnagyobb baj, hogy a főhős nem verekedte végig a produkciót, hanem valami történetet is próbáltak beletenni, amelyet én feleslegesen hosszúnak tartottam. A gyerekkori flashback jeleneteket le lehetett volna rövidíteni nyugodtan, mert megtörte a lendületet. A végeredmény 70 %, jön majd a harmadik felvonás is, engem biztos érdekelni fog.

 

imdb: 7,1
 

Címkék: akció iromány ong bak távolkeleti filmek

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr791038384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.04.01. 02:35:33

" de azért még le kell tennie pár hasonló produkciót és mozdulatot a harcművészet kemény asztalára, míg egyáltalán a mester odafentről letekint reája." Nem is tudnák jobban egyetérteni, egyébként tök jó összefoglalás, gratula... Még csak részleteiben volt időm megtekinteni a filmet, vagyis a látványosabb bunyókat, és tényleg eléggé ott van szeren. Mondjuk a szokásos hülyeségek - minden kardos kivárja a sorát, és nem szúrja hátba a főszereplőt, csak pörgeti a handzsárt - azért megvannak.

kompi · http://filmtrailer.hu 2009.04.01. 11:59:30

Korrekt kritika, tegnap én is letudtam a filmet és teljesen egyetértek.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.04.01. 13:27:52

Van néhány hiba benne, nem szoktam figyelni az ilyesmiket, de egy-kettőre felfigyeltem. Pl. mikor a vezérelefánt hátán áll látszik, hogy az egyik agyara törött, a következő jelentben pedig már okés mindkét agyara. Vagy mikor a veremben a csúnya nénével akaszkodik össze hősünk, akkor egyszer a háttérben belóg valaki.

inmfc · http://calacitra.blog.hu 2009.04.01. 14:16:33

húha szerintem valamikor ong bak napot tartok, mert még az egyet se láttam, pedig azért vonzanak az ily "harcos" filmek, mindenképp utánanézek, köszöntem...

icevox 2009.04.01. 16:30:49

Én se hallottam még egyikről se de mihamarabb pótolni fogom ez a trailer meggyőző

Bunkó Béla 2009.10.11. 15:27:56

Bocsesz de árulja már el valaki hogy mi köze ennek az Ong Bak 1-hez. Annyi hogy ebben is van elefánt?
Tök jó hogy még egy Ong Bak 2 aminek semmi köze az 1-hez.
Ong Bak 2.2

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.11. 15:47:58

@Bunkó Béla: Szerintem semmi, csak úgy voltak vele, ha már az Ong bak sikeres volt, akkor ezzel a névvel jobban el lehet adni a folytatást. A főszerepet ismét Tony Jaa játszotta, aztán ennyi. A harmadik részben gondolom megint teljesen más sztori lesz, de ott is majd a bunyók fognak számítani.

Spawn85 2009.11.12. 01:46:44

Az első rész nekem jobban tetszett. Én ettől azt vártam, ha már "Ong-Bak 2" címe, akkor az első részt folytatják. Viszont nekem annyira nem jött be ez a középkorban játszódó történet.
Viszont a bunyók szokás szerint kiválóak voltak. (A "szokás szerint" alatt azt értem, hogy Tony Jaa hozta a formáját.)
süti beállítások módosítása