Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Gyilkos robotok (Runaway) 1984

2009.04.05. 20:41 koimbra 4 komment

 

Sci-fi, robotos film, napjainkban-ez nem lehet más csak a Transformers. Sci-fi, robotos film,a 80-as években és nem a Terminátor – ez csak a Gyilkos robotok lehet. Hazájában ugyan bukta volt, Magyarországon viszont zabálta a nép az ilyen és hasonló alkotásokat, én is anno még először hangalámondással láttam, izgalmas volt, teljesen látványosnak és érdekesnek hatott a sok kis szerkentyű.

 

A nem túl távoli jövőben járunk, a különféle robotgépek már eléggé elterjedtek. Akad olyan, amely a mezőgazdaságban szedi össze a kis kártékony élőlényeket, van amelyik rendet tart otthon és babysitternek sem utolsó. Ramsey (Tom Selleck) őrmester szakterülete az elromlott és ámokfutásba kezdett masinák. Ha gond adódik ő és társa, Thompson (Cynthia Rhodes) száll ki a helyszínre, hogy megfékezzék az aktuális megkergült robit. Izgalmas, de általában nem veszélyes meló ez, csakhogy egyre több gép tör az emberek életére, a háttérben pedig egy gonosz feltaláló és mikrochipjei állnak.

 

A főszereplet a bajuszkirály, Tom Selleck kapta meg, személy szerint eléggé sajnálom őt, mivel ha nem csak sorozatokban lett volna sikeres, hanem filmek terén is, akkor az akciófigura szerepe elég jól áll volna számára. Ebben a produkcióban tériszonyban szenved, van egy jelenet mikor a furmányos szerkentyűkkel veszi fel a harcot, méghozzá több emelet magasban, így pedig csak jobban lehet neki szurkolni (ha már a karrierjéért nem tudunk). Segítője a csini Cynthia Rhodes, akit a Flashdanceből és a Dirty Dancingből ismerhetünk leginkább, szép teremtés, ha jól emlékszem anno megmozgatta az éppen bimbózó erotikus fantáziámat.

 

Micael Chrichton, az ismert író készítette a Gyilkos robotok forgatókönyvét és le is dirigálta a produkciót. Ekkor már volt mögötte néhány klasszikusnak mondható darab (Kóma, Feltámad a vadnyugat), ezután a film után már nem állt sokszor a kamera mögé, inkább maradt a szkripteknél és regényeire is rátalált Hollywood. Chricton bizonyítja, hogy nem hiába lett az egyik legismertebb tudományos-fantasztikus író, ugyanis az ilyen filmet nem szabad olyan emberre bízni, akinek nincs fantáziája, a direktor pedig ha kell bevet pár trükköt. A mai alkotásokban is előfordul, hogy a kamera követi egy rakéta útját vagy éppen átsuhan a kerítésén, kulcslyukon szédítő sebességgel (á lá David Fincher). A filmbeli gonosznak olyan fegyvere van, amelynek a lövedéke követi az áldozatot, így a találati pontosság és halálozási arány is jelentősen nő. Van pár eset, mikor a kamera a golyó, a néző követi az útját, átrobog a csöveken, kikerüli az útba eső tárgyakat. A robotok az elején még egy kisebb kólaautómatára hasonlítanak, doboz alkatúak, ám a későbbiek folyamán jön még néhány változat. Az autópályás üldözés alkalmával eleresztett lapos, sebes gépek vagy a kissé lassan mozgó, póklábú szerkezetek is elég jól vannak kitalálva.

 

A filmre 70 %-ot adok, mint írtam régebben jobban élveztem ezt az alkotást, most már kevésbé volt izgalmas.. Szerintem kiváló alapanyag lenne egy hasonló produkciónak vagy akár egy remake számára is, ugyanis fokozná a gépekkel szembeni félelmünket. A Skynetre igazság szerint már tojik mindenki, viszont ha modernizálnák a Gyilkos robotok cselekményét, akkor néhányan ferde szemmel (mondjuk egyébként is, mivel a japánoknál a legelterjedtebb) tekintetének gyermekük új robotkutyájára. A film után kétszer is frászt kaptam, az egyik mikor hirtelen zúgni kezdett a hűtő, a másik pedig mikor a fürdőszobában nem kapcsoltam fel fogmosáshoz a villanyt és bojler kis piros fénye hirtelen bekapcsolt.


imdb: 5,7
rottentomatoes: 47 %

 

 

Címkék: akció iromány sci fi 70 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr901047929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jancika 2009.04.06. 00:17:08

S a főgonosz pedig a KISS magyar származású basszgitárosa Gene Simmons! :)

a8zoli 2009.04.06. 21:21:54

én is még kisgyerekkoromba láttam és semmire se emlékeztem belőle csak az első kertváros jelenetekre. kb 1 éve sikerült megszezerezni lemezen és igy visszanézve sokminden beugrott. pl a gene simmonsos vége is. meg hogy ebből a filmból nyúltak sok 5letet az evolverbe 95-be
www.imdb.com/title/tt0112993/

riviera (törölt) 2009.04.08. 14:44:55

ja, ez faszányos film volt, gyerekkorunkban nagyon bírtuk. a luther célkövetös lövedéke meg a pókok nagyon parásak voltak :)
süti beállítások módosítása