Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Dupla dinamit (Double Impact) - 1991

2009.06.17. 20:46 koimbra 3 komment

 

A 80-as években ismerhettük meg Jean Claude Van Damme-ot, a Véres játék kötelező filmnek számított az akciófilm szerelmeseinek.. A tinik megvesztek érte, a lányok természetesen ilyen fickóra vágytak, hasonló testfelépítésű fehér lovon közlekedő hercegről sóhajtoztak nem is oly titkos vágyálmaikban, a srácok egy része pedig próbált ilyesféle izomzatot magára pakolni. Van Damme karrierje erősen ívelt felfelé, a csúcs már nem volt messze, de a színész már tudta mi a dörgés. Eljött aztán az idő, mikor a belga színész úgy gondolta hogy eljátszik egy ikerpárt (nem úgy, mint Schwarzenegger az Ikrekben, ahol Danny De Vito volt ikertesója az osztrák izompacsirtának), duplán tudja osztani a pofonokat a vásznon, a rajongóknak ez kétszeres öröm, be is volt zsongva itthon az egész suli ettől a hírtől.

 

A történetben egy hong-kongi tűzharc után egy ikerpár külön, egymásról nem tudván nő fel. 25 év elteltével az egyik testvér, Chad Los Angelesben oktatja a karatét, a másik, Alex pedig Hong-Kongban csempészettel foglalkozik. A két tesó hamarosan találkozik, kezdetben még nem túlságosan szívlelik egymást, ám mégis együtt indulnak el leszámolni szüleik gyilkosával.

 

Nem nehéz megkülönböztetni a két figurát egymástól. Chad az ápoltabb és olykor látszik, hogy nem igazán leli helyét az idegen környezetben, na meg ő inkább a rúgásokat osztogatja. Alex pedig borostás és da kevésbé udvarias, az ellenfél ártalmatlanításában jobban kedveli az utcai/kocsmai technikát, azaz inkább szépen nagyokat fejelget és az öklét ütközteti az ellenfél arcával vagy hasával. Nem túl gyakran látni két Van Damme-ot teljes valójában egy jelenetben. Mikor az egyik karakter háttal áll érződik, hogy az bizony nem a színész, hanem csak egy dublőr. Olykor pedig mikor mégis egy képkocában vannak, látszik, hogy csöppet kilóg a lóláb, nem túl profin kivitelezett trükkökkel oldották meg, hogy a színész duplán legyen jelen.

 

Szép számmal vannak legyőzendő statiszták is a filmben, ezek leverése nem is okoz túlzottan nagy problémát hőseinknek. Akad viszont három brutál figura, akik morcosabbnak és kegyetlenebbnek tűnnek a többinél. Bolo Yeung-ot már ismerhetjük a Véres játékból, itt is érzelem nélküli rombolót testesít meg, csak éppen most félszemű és az arcán van egy sebhely is, ami még csúnyábbá teszi az amúgy sem túl bizalomgerjesztő fizimiskáját. A nagyfőnök másik végrehajtója Kara (Corinna Everson), aki(t sajnos túl kevésszer mutatnak és) alaposan ki volt gyúrva, sajnos vele Van Damme nem sokat küzdött. A hölgyemény egyébként testépítő, a filmben még teljesen korrektül nézett ki, de ahogy elnézegettem néhány képet róla undorító edzette magát. A harmadik figura pedig a csizmáján sarkantyút visel, így néhány rúgással csúnya sebeket tud ejteni a célszemélyen (persze Van Damme ebből is sokat elvisel).

 

Nem tudom ki gondolta úgy, hogy az ikreknek két külön hang kell, jó lett volna egy is. Gáti Oszkár és Józsa Imre kölcsönzi a hangját neki(k), szerintem előbbi egyáltalán nem illik ehhez a figurához. A Közös többszörösben meg tudták oldani, hogy Dörner György a Michael Keaton által alakított 4 figurájának is kölcsönözze a hangját, de említhetném mikor Eddie Murphy több szerepben tűnik fel egy filmjében, akkor ott is azonos (méghozzá itt is Dörner) a megszólaltatója, itt is valami ilyesmit kellett volna véghezvinni.

 

A Dupla dinamittal az a legnagyobb baj, hogy nincsenek benne hosszabb verekedések vagy látványos lövöldözések. Néha már szinte azelőtt befejeződik az akció, mielőtt elkezdődött volna. Elvárható lett volna az ikrek között egy jobbféle bunyó, valami ilyesféle ötletkezdemény volt, sajnálatosan nem lett belőle sok minden (szerintem bonyolult lett volna megoldani). Szerintem az egyetlen jobb bunyós jelenet Alex és a sarkanytyús alak között zajlott, a sötétbe be és kiugrálással. A lövöldözéseknél a negatív oldalon álló egyének nem célzott lövésekkel, hanem csak úgy össze-vissza eresztik el a golyókat fegyverükből, míg Van Damme nyugisan, célzottan küldi el az ellenfél irányába a saját fegyveréből a halálos lövedéket. Érezhetően nagyobb figyelmet kapott a képzeletbeli szexjelenet, amely bármely szoftpornó csatornán megállná a helyét felvezetésként az esti programra.

 

Nem ez a film Van Damme legjobbja, ha ajánlani kéne tőle valamit, akkor inkább a Tökéletes katonát vagy az Időzsarut mondanám először, de kétségkívül sokkal jobb ez a produkció, mint a Street Fighter. Az alkotás nem robban nagyot, a dupla hatás ellenére is csak egy nézhető mű kerekedett belőle, 60 %-ot ki tudok rá osztani (290 Ft-ot megért, ennyiért vettem).

 

 

imdb: 4,6

rottentomatoes: 9 %

 

Büdzsé: 16 millió dollár

Amerikai bevétel: 30 millió dollár

 

Címkék: akció iromány 60 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr681191940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spawn85 2009.06.18. 11:01:12

Már 290-ért lehet venni??? Én anno egy ezresért vettem. (De annak már több éve)

Amúgy szerintem a "Street Fighter" Van Damme egyik legjobb filmje (de ezzel a véleményemmel meglehetősen egyedül vagyok :) )

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.06.18. 11:11:46

@Spawn85: A Torrentét vettem éppen 490ért, mikor felfedeztem ezt a filmet is. A pénztárnál meg már 390 került a gépbe, de szóltam a pénztárosnak:)

Spawn85 2009.06.18. 12:01:13

A Torrente is van már 490-ért? Mindegy, még egyszer nem kell, hogy meglegyen :)

Amúgy azt nem írtam az előbb, de szerintem 290-et simán megért a Dupla Dinamit. (Mondjuk nekem, Van Damme-rajongónak egy ezrest is megért :) )
süti beállítások módosítása