Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

JFK - A nyitott dosszié (JFK)

2009.06.20. 20:02 koimbra 4 komment

The ancient work will be accomplished,
And from the roof evil ruin will fall on the great man:
They will accuse an innocent, being dead, of the deed:
The guilty one is hidden in the misty copse.

Nostradamus jóslata a Kennedy gyilkosságról

 

 

Lee Harvey Oswald 1963 november 22.-én három lövéssel végzett John Fitzgerald Kennedy-vel. Aki ebben sziklaszilárdan hisz, az jobb ha meg se nézi Oliver Stone filmjét, mert körberöhögi a benne látottakat. De ki az, aki beveszi a Warren-bizottság jelentését, miszerint Oswald volt a tettes és egyedül követte el a merényletet? Rengeteg bizonyíték látott napvilágot, ezek többségére meg is érkezett a cáfolat, az összeesküvés-elméletek kedvelőit és megannyi embert a mai napig is foglalkoztatja Kennedy halálának a napja.

 

Élete során Kennedy sokak sarkára rálépett, ennek következtében tüske volt ezrek, ha nem milliók szemében. A maffiával megpróbált leszámolni és nem csak ígérgetett, hanem ténylegesen is hozzálátott a bűnözés visszaszorításának. Begyében lehetett a CIA-nek is, mivel megpróbálta átszervezni azt. Nem szállt partra Kubában, elkerülte a szovjetekkel való konfrontációt, sőt együtt akart működni velük. Vietnámból is ki akarta vonni a katonákat. A háború egyeseknek egyenlő volt a gazdagsággal, hiszen ez nekik pénzt jelentett és nem nézték boldogan, hogy elzárják az a csapot, ahonnan ömlik számukra a dollár. Ahogy a filmben X (Donald Sutherland) mondja: „Nincs háború, nincs pénz. Minden egyes társadalom alapvető szervező eleme a háború. Az állam hatalmát a saját alattvaló fölött a hadereje testesíti meg.” Halála után az új elnök azonban még több embert küldött Vietnámba, egyesek zsebét pedig csak feszítette a pénz.

 

Stone filmje három órán keresztül boncolgatja a Kennedy-gyilkosságot. 3 évvel a merénylet után a Jim Garrison kerületi államügyész (Kevin Costner) újra ráveti magát az ügyre, mivel nem fogadja el a magányos tettes elméletet. Hogyan lehetett volna Oswald az elkövető, mikor nem is volt kiváló céllövő, ráadásul az állítólagos általa használt eszköz, a Mannlicher típusú fegyver pontatlanul volt beállítva és nem is akkor lőtt, mikor tiszta rálátása volt az elnöki autóra, no meg ennek a puskának az újratárazása 2,6 másodpercet vesz igénybe. Mégis 5,6 másodperc alatt 3 golyót is sikeresen elküldött Kennedy felé, ami 9 sebet ejtett az elnökön és Connelly kormányzón. Az FBI legjobb mesterlövészei sem tudták véghezvinni ezt a tettet, mikor megpróbálták rekonstruálni Oswald tettét. Szemtanúk állítják, hogy Oswald valóban abban az épületben tartózkodott, ahol a nyomozók szerint a lövés eldördült, de ő halálos lövést követően akkor több emelettel lejjebb a kávéját iszogatta. Több tucat tanú váltig állítja, hogy a közeli domboldalról hallottak lövést. Szintén elég érdekes, hogy az utcákon nem volt érezhető a katonai vagy titkosszolgálati jelenlét, fel kellett volna sorakoztatni az ügynököket, de visszarendelték őket, Kennedy limuzinjának az útvonalát is megváltoztatták és a lövések pillanatában teljesen lelassított a gépjármű. Egyes kihallgatások jegyzőkönyvei eltűntek, jó pár tanú halt meg rejtélyes körülmények között az esetet követően és még lehetne sorolni.

 

Felvetődik megannyi lehetőség a tettes vagy tettesek személyére, lehetett akár az FBI, a CIA vagy esetleg a Fehér Házból irányították az eseményeket és az alelnök is tudott róla, de szóba jöhetnek az emigránsok, a szervezett bűnözés fejesei vagy mondjuk Fidel Castro megbízottjai. A hosszú, de mégis rövidnek tűnő játékidő alatt a készítők felvázolják az összes lehetséges elméletet, rengeteg információt láthatunk, hallhatunk, bőségesen ellátnak minket teóriákkal, indítékokkal, bemutatják, hogy milyen kapcsolatban álltak egymással a lehetséges elkövetők.

 

A filmhez rengeteg nevesebb színészt sikerült megnyerni. Kevin Costner színészi kvalitásain a kritikusok nagyon szeretnek élcelődni, a JFK-ben viszont dicsérték. Rajta kívül fontos szerephez jut még Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Kevin Bacon, Joe Pesci, Michael Rooker is. Mellékszerepekben Walter Matthau, Jack Lemmon, Sissy Spacek, John Candy brillírozik. Donald Sutherland pár perces jelenléte pedig az amúgy is érdekes film legérdekesebb része. A színész nem mutatkozik be, szimplán csak X-nek hívhatjuk, aki néhány pillanat alatt temérdek információt zúdít az emberre.

 

Szép munkát végzett Oliver Stone, kár, hogy manapság már csak árnyéka egykori önmagának. A film megvalósítása szerintem a kiváló kategóriába sorolható, a fekete-fehér egykori és saját maga által készített felvételeket és képeket vegyít a színes jelenetekkel, ami egy pillanatig sem tűnik erőltetettnek, az alkotás pedig az első perctől az utolsóig fenntartja a figyelmet, 90 %-ot könnyedén tudok rá adni. Választ a végén nem kapunk, Stone a nézőre bízza a sok lehetséges megoldás közül melyiknek hisz. csak az a biztos, hogy a Warren jelentés egy rohadt nagy szemfényvesztés volt csupán.. Nem tudjuk meg ki ölte meg Kennedyt. X szerint viszont nem fontos a „Ki?” és az sem lényeges, hogy „Hogyan?”. Az igazi kérdés a „Miért?. Miért ölték meg Kennedyt? Ki járt jól vele?” Ha erre választ tudunk adni, akkor a többi már jön magától. Elvileg 2039-ben elolvashatóvá válik a jelentés maradék 2 %-a is, 1992-ben már szabaddá tették a 26 (!!) kötetes aktákat.

 

imdb: 8,0
rottentomatoes: 82 %

Amerikai bevétel: 70,4 millió dollár
Összbevétel: 205,4 millió dollár

Címkék: iromány dráma jfk 90 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr1001197488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madárijesztő 2009.06.21. 14:01:02

Néhány éve láttam, miután vége lett újra elkezdtem nézni. A három óra meg se látszik rajta.

nikodémus 2010.03.01. 15:15:38

Végre meg tudtam nézni nemrég. Legendás film, meghozza a kedvet a hasonló-félékhez.
Egyedül a Donald Sutherland-es rész nem tetszett. Jól irányítja át a figyelmet arra, hogy nem a "ki" a fontos, hanem a "miért", de nekem kissé irreális összeesküvés-elméletet önt Costner (és a néző) nyakába. Ja, még valami: nekem túl sok volt a tárgyalótermi patetikusság a végén - de ezt betudom a szokásos hollywoodi hatásvadászatnak.

BeniMan 2012.05.27. 23:53:06

Most néztem újra úgy 8-10 év után. Megdöbbentően jó film. Nem hiába mondta róla Rogert Ebert hogy a kedvenc filmjei egyike. Elképesztő mennyi sztár szerepel a filmben és hogy a legtöbbjük a témára való tekintettel ingyen vállalták a filmben való szereplést. Kötelező darab!!!!Egyszer mindenkinek látni kell. Komolyan nem tudom ki a legjobb a filmben. Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Jack Lemon. Kérem szépen ez film a javából!!! Stone itt még nagyon tudott rendezni! Részemről ez egy tökéletes film!!!
süti beállítások módosítása