Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Michael Bay, a siker-rendező

2009.06.22. 19:16 koimbra 7 komment

Hamarosan megérkezik a Transformers: A bukottak bosszúja. A rendező, Michael Bay munkásságáról csaptam össze egy irományt.

 

Michael Bay egy gimis haverjának köszönhetően tört be a zeneiparba, ahol Meat Loaf-fal dolgozott együtt három klipen is, de Lionel Richie és Tina Turner egy-egy dalából is volt alkalma zenés videót készíteni. Nézzünk egy-két ilyen alkotást tőle.

 



 

Emellett a Nike, Reebok, Budwiser és a Coca-cola számára alkotott reklámfilmeket, a Got Milk promóciós sorozat megnyerte az Év Reklámja díjat és Cannes-ban Ezüst Oroszlánt kapott. Alább a Got Milk reklámja látható.

 

Bay a filmek világában a Bad Boys – Mire jók a rosszfiúk-kal tette le névjegyét, a producerek Jerry Bruckheimer és Don Simpson voltak Bruckheimer (Simpson elhalálozott 1996-ban) egészen A szigetig felügyelte Bay alkotásait. Will Smith és Martin Lawrence számára áttörést jelentett a film, Smith manapság Hollywood egyik legjobban kereső színésze, Lawrence azonban elég hamar lejjebb adta és humortalan filmekben vállalt szerepeket.
Nálunk a Bad Boys plakátján „Az év legjobb szinkronja” volt olvasható, amivel én csak egyet tudok érteni, sajnos a tévében az új szinkron teljesen élvezhetetlenné tette a filmet.

A produkció 19 millió dollárba került és 65,8 milliót hozott Amerikában, az összbevétele pedig 141,4 millió volt. Bay bemutatkozása tehát sikeresnek tekinthető.

 

 

És az egyik betétdal Diana King előadásában

 

Következett A szikla, amivel a 90-es évek egyik legjobb akciófilmjét tették le az asztalra és jelölve volt az Oscaron a legjobb hang kategóriában. A főszereplő Nicolas Cage ekkor kapott rá az akció ízére és ezután az alkotás után még két olyan műben játszott egymás után, ami a 90-es évek legjobb lövöldözős-robbantgatós filmjei között tartanak számon, ezek pedig a Fegyencjárat és az Ál/arc voltak. A szikla 134 millió dollárt jövedelmezett Amerikában, amihez nemzetközileg még 200,99 millió társult (tehát összesen 335 milliót hozott)


Két évre rá jött az Armageddon, a főszereplő Bruce Willis volt, mellette (többek között) Ben Affleck, Liv Tyler, Billy Bob Thornton és Steve Buscemi játszott. A film az év egyik legnagyobb durranásává vált, összesen 553,7 millió dollárt hagytak ott a nézők a mozik pénztárainál (Amerikában 201.5, nemzetközileg pedig 352,1), amivel lekörözte a vetélytársát a Deep Impact-et. Az Armageddon a Legjobb hangvágás, a Legjobb vizuális effektek, a Legjobb hang és a Legjobb betétdal kategóriában indult az Oscaron.

 

 És az Aerosmith dala a filmhez



„Pearl Harbour sucks, but I love you” - énekli motorozás közben a főhős a Team Americában. Ezt az alkotást még többen szidták, mint a szokásos Bay műveket. Elég lett volna, ha csak szépen, látványosan bemutatja a rendező Pearl Harbour megtámadását, azonban a háborúba szerelmi szálat is kevert és a japánok támadását követően még egy visszavágóra is futotta az amerikaiaknak. A produkció három részre bontható, az elsőben a lamúr jut fontos szerephez, majd jön a támadás, ami lélegzetelállítóra és fantasztikusra sikeredett, bár a nagy csata közepette vicces volt, hogy Ben Affleck és Josh Hartnett gyakorlatilag egyedül verte vissza az agresszorokat. A 140 milliót felemésztő 3 órás film 198,5 milliót termelt Amerikában, amihez még 205,6 millió társult a nemzetközi piacról. 4 Oscar jelölés közül a legjobb hangvágás díját vihették haza.

 

 Faith Hill énekli a film betétdalát, a There You''ll Be-t, amit Bay dirigált
 

A Bay Boys második felvonására Will Smith és Martin Lawrence visszatért. Míg az első 19 millióba került, ez már 130-ba, azaz az 1995-ös film amerikai bevételének a kétszereséből gazdálkodhattak. A megnövekedett büdzsé meglátszik Bay művén, a főszereplők végigszáguldanak Miami-n, aminek nem csak a bűnözők látják kárát, de a város is kissé leamortizálódik. a végén pedig akár Kubát is térdre kényszeríthetnék, ha akarnák. Ebben a produkcióban látható szerintem az egyik legjobb autópályás üldözés. Amerikában a BB2 138,6 millióval zárt, amihez még 134,7 csapódott külföldről.

 


 
Az autópályás üldözés

Ebben a videóban pedig Will Smith mondja, hogy van ötlete a harmadik felvonással kapcsolatban.


2005-ben Bay szakított Bruckheimerrel, meg is legyintette a bukás szele. 126 milliót költöttek A szigetre, Amerikában viszont csak 35,8 milliót szedett össze, holott pedig ennyivel kellett volna nyitnia. A produkciót a nemzetközi piac mentette meg a teljes lebőgéstől, 127,1 milliót hozott a film onnan. Mellesleg teljesen érezhető volt a reklámok jelenléte ebben a műben. Bay a DreamWorks stúdiót okolta a kudarcért.

 

Bay következő műve a Transformers volt, amivel ismét visszatért a hatalmas bevételek megszokott ösvényére. Világszerte 708,2 milliót termelt a film, ebből 319,2 milliót Amerikában és 3 Oscarra is jelölték. Folytatás szerdán érkezik el hozzánk is, ami előreláthatóan megismételi az első rész sikerét. A harmadik felvonás 2012-ben jöhet, előtte a rendező egy kisebb volumenű alkotást kíván ledirigálni.
 

Szinte az összes filmjére jellemzőek az hatalmas robbanások, a lassított nap felől érkező helikopter vagy repülő és a szintén lassított hős pisztolypárbaja sem maradhat ki. Akció közben a kamera nem áll egy helyben, hanem folyamatosan mozog, nem szab gátat semmi számára, átsuhan falakon, kulcslyukon. Az akcióra nagyobb figyelmet fordít, mint a szereplőkre, legalább a látványra nem lehet panasz egyik művében sem.

 

2001-ben Bay Brad Fullerrel és Andrew Formmal megalapította a Platinum Dunes-t, ami főleg horror remake-ek elkészítését tűzte ki célul. Az első mű a Texasi láncfűrészes volt, ami világszerte 107 milliót (Amerikában 80,5) hozott és szerintem a legjobb alkotása volt a Bay-gyárnak.. Ezt követte A rettegés háza, ami 108 millióval zárta mozis karrierjét (Amerikai bev: 65,2 millió dollár). Érkezett a Texasi láncfűrészes előzménye, ami már nem tudta megismételni az első rész sikerét, csupán 51,7 milliót szedett össze (Amerikai bev: 39,5 millió dollár). 2007-ben a The Hitcher futott be, a pénz viszont nem jött, csak 25,3 milliót kapart össze (Amerikai bev: 16, 4 millió dollár). Idén két filmmel is támadtak, az egyik A túlvilág szülötte (ami kivételesen nem remake) és annak ellenére, hogy igen gyengére sikeredett a produkció (inkább Odette Yustman kinézetére alapoztak) a 16 millióba került horror eddig 75 milliót tud felmutatni (Am. Bev: 42,6 millió dollár). Sikerrel indították újra a Péntek 13-as szériát, Jason hentelése eddig 90 milliót eredményezett (Am bevé: 65 millió dollár), nálunk majd télen érkezik a dvd polcokra. Jövőre a Remálom az Elm utcában újragondolt változata fut be, a Hitchcock klasszikus Madarak remake-je is be van tervezve és Jason megint le fog csapni.

 

 

Az iromány összetákolásában segítségemre volt a wikipedia és a boxofficemojo.

 

Címkék: rendezőportrék

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr901201655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2009.06.22. 20:10:23

Szép kis összeállítás! A BB2-n kívül mindet láttam. Ha pontozni kéne akkor kb:

Bad Boys: 8/10
Szikla: 10/10
Armageddon: 6/10
Pearl Harbor: 2/10
Sziget: 3/10
Transformers: 4/10

Sajátossága még a filmjeinek, hogy a naplementében egymással szemben álló mindkét színészt szemből süti a nap :)

Addict · http://www.noisefreaks.com 2009.06.22. 20:38:01

Nagyon jó cikk, gratulálok! Durva, h Bay szinte az összes filmjével kaszál, ezt nem sokan képesek utána csinálni. A kritikusok viszont utálják, de sztem őt (meg akik a filmjeire beülnek) nem érdekli. Nálam a pontozás így néz ki:

Bad Boys: 8/10
Szikla: 10/10
Armageddon: 10/10
Pearl Harbor: 6/10
Bad Boys 2: 7/10
Sziget: 9/10
Transformers: 10/10

Ebből is látszik, h Michael Bay fan vagyok. :) Másik Bay sajátosság a meteoritvihar, mostmár a harmadik filmjében látunk ilyet. (A T2-ben is lesz) és idén a 2012-ben is, szal el vagyunk látva zuhanó sziklákból rendesen. :D

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.06.22. 21:08:07

Nekem még eddig egyetlen Bay film se volt rossz
Bad Boys (eredeti szinkronos) 90 %
A Szikla 100 %
Aramgeddon 90 %
Peatl Harbor 60 %
Bad Boys 2 80 %
Sziget 60 %
Transformers 95 %

--Behrooz-- · http://caffedream.blogspot.com/ 2009.06.22. 23:30:22

Tényleg gyönyörű összeállítás, minden elismerésem.Az én listám ez lenne:
Bad Boys: 9/10
Szikla: 8/10
Armageddon: 10/10
Pearl Harbor: 7/10
Bad Boys 2: 7/10
Sziget: 5/10
Transformers: 10/10

Gondolom látszik én is mekkora Bay fan vagyok

Spawn85 2009.06.23. 00:15:57

Nekem a mai napig A Szikla az egyik kedvenc filmem. De Bay többi filmje is bejön azért (na jó, a Pearl Harbor nem tetszett annyira, de egyszer azért azt is megnéztem)

tjunior 2009.06.23. 08:37:53

Hát én az előttem szólokkal ellentétben, egyáltalán nem csipom Bayt, egyszer használatos filmeket csinál.Látványos középszer.
Bad Boys 5/10
Szikla 6/10
Armageddon 5/10
Pearl Harbor 3/10
Bad Boys 2 8/10
Sziget 5/10
Transformers 6/10

sszab 2009.06.23. 10:13:04

Vitatkoznék azzal, hogy '95-ben a Bad boys szinkronja volt a legjobb: a Die hard 3 szonkronja sokkal jobban sikeredett (természetesen mindkét esetben az eredeti szinkronról van szó).
süti beállítások módosítása