Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Penge 2 (Blade 2)

2009.07.12. 19:15 koimbra 2 komment

 

 

Akad a Marvel univerzumban néhány olyan hős, akik nem moralizálnak annyit, mint a többiek, mindenféle szívfájdalom nélkül odasóznak ellenfélüknek, amelyek többsége feldobja a pacskert. Rozsomák örömmel meríti bele bárkibe a karmait, a Megtorló pedig munkaköri kötelességéből fakadóan pusztítja az alvilág tagjait. Penge sem az a kis finomlelkű alak, ő maga a vámpírokat tizedeli.

 

A második részben a Fenyjáró (Wesley Snipes) továbbra is serényen írtja a vérszívókat, már két éve társa/mentora/pótpapija nyomát kajtatja, mivel az öreg nem halálozott el az előző felvonás végén, hanem a vámpírok vendégszeretetét élvezi. Miután Penge végre pontot tesz az ügy végére a vámpírok keresik fel bázisán és szövetséget ajánlanak ellenségüknek, mert egy jóval kegyetlenebb faj tűnt fel, amely az éjszaka teremtményeire és az emberekre is egyaránt veszélyes, könnyen birtokukba vehetik a Földet.

 

 

Stephen Norrington már felvezette a történetet, megismerhettük benne a főhőst, aki a képregénytől eltérő módon fekete. Van is egy poén a második részben erre, mikor megkérdezik Pengétől: „Hol barnultál le?”. A folytatásra kellett némi vérfrissítés, mert ugyan azon el lehet lenni, hogy emberünk stílusosan és látványosan verekszi át magát a vérszopók hadán, viszont ez már valahol unalmas lett volna. Szerintem teljesen jó gondolat volt (ha még csak időlegesen is), hogy a két ősi ellenséget egymás mellé állították a közös harcban. Nomak (Luke Goss) meg is lepődik Penge felbukkanásán, neki is szegezi hősünknek a kérdést: „Ellenségem ellensége a barátom...vagy az ellenségem?”.

 

Guillermo del Toro a Mimic-kel mutatkozott be Hollywoodban, ami ugyan megbukott, de ezzel legalább le tudta tenni a névjegyét az asztalra. A sztori elég egyszerű, ezzel nem is nagyon tudott mit kezdeni, de látvány terén odatette magát a rendező. A különféle harcok, lövöldözések látványosra, stílusosra sikeredtek, a küzdelmek is jól kivitelezettek. A sztori nagy része sötétben játszódik, mégis minden akció jól látható, minden részlet pontosan kivehető.

 

 

Színészi játékról, mint olyanról nem igazán beszélhetünk. Persze minek is beszélnénk, itt mindenki kemény, bősz, kegyetlen arcot vág. Wesley Snipes ismét terminátori érzelemmentes ábrázatot produkál, az első részben megismert bőrcuccban feszít és természetesen még este is viseli az elmaradhatatlan napszemüveget, mert az úgy cool. Ron Perlman már alapból, megerőltetés nélkül hozza a kemény figurát, ezt szoktuk meg tőle és ezért is kedveljük. Sajnos nem igazán láthatunk tőle sokat, nem villogtatja fogait, de ha szavazni kellene, hogy Snipes vagy ő a lazább, akkor Perlmanra adnám a voksom. Luke Goss a zenei karrier után a filmiparban is kipróbálta magát, a több, mint két tucat szerepe közül del Toro két művében, a Penge 2-ben és Hellboy 2-ben alakított úgy ahogy emlékezeteset, mindkettőben több kiló smink alatt feszít. Leonor Varela bármennyire is igyekszik nem tud dögös lenni, csak néha érez rá arra, hogyan és miként kéne megformálnia a karaktert. Bezzeg a Hell Ride-ban milyen kiválóan hozta a tüzelő szuka szerepét, bennem mindig is ez a kép fog róla élni.

 

 

A sok akció teljes mértékben leköti az embert, ezért akár hajlamosak vagyunk megfeledkezni néhány dologról, ami a megteremtett hangulat miatt annyira nem is bosszantó, de érdemes megemlíteni. Már Whistler visszahozása is elég erőltetettre sikeredett, bár mint tudjuk a képregényekben hiába tűnik úgy, hogy meghalt valaki, az előbb-utóbb valahogy úgyis visszatér. A Penge-ellen felkészített csapat legtöbb tagja szerintem meg sem izzasztaná hősünket. Az elején két tagjuk még képes bemutatni vivótudományát, ilyesmit a későbbiek folyamán nem nagyon látunk tőlük, csak azt, hogy milyen ügyesen képesek meghúzni a ravaszt. A vörös hajú csaj felesleges, gyakorlatilag nem is csinált semmit az egész filmben, a brutál kinézetű nagy kalapáccsal hadonászó egyén pedig olyan fejet vág végig, mintha buta lenne, aztán kiderül, hogy tényleg az.

 

Aki kedvelte az első részt, annak a második sem okozhat csalódást, a trilógia legjobb darabja, amiben nem fukarkodnak az akcióval. Vérbő, mocskos szórakozás ez, 75 %-ot megérdemel.

 

imdb: 6,6

rottentomatoes: 57 %

 

Büdzsé: 54 millió dollár
Amerikai bevétel: 82,3 millió dollár

Összbevétel: 155 millió dollár

 

Címkék: horror akció iromány blade képregényfilm 75 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr421242113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ekoz 2009.07.12. 19:25:58

Nagyon bírom a Pengét. Az egyet kb 10milliószor láttam az tuti örök klasszikus. A kettőben meg durva fightok vannak, és az is nagyon tetszett. A 3 már light és halovány de elmegy, de eza rész minimum egy 7/10 bár inkább 8-as.

Spawn85 2009.07.12. 22:57:27

Bevallom őszintén nekem mind a három Penge mozifilm tetszett. Sőt, még a TV-sorozatot is megnéztem. (12 részt élt meg, de abban már nem Wesley Snipes játszott.)
süti beállítások módosítása