Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Excsajok szelleme (Ghosts of Girlfriends Past)

2009.08.02. 20:09 koimbra 2 komment

 

Scrooge úr mogorván és magányos éli életét, magasról tesz mindenkire, a Karácsonyt is utálja rendesen, csakis a saját érdekeit tartja szem előtt. A szeretet ünnepén meglátogatja őt egykori üzlettársának a szelleme és bejelenti három másik kísértet érkezését, akik megmutatják a főhősnek a múltját, jelenét és jövőjét és a látottak új embert varázsolnak Scooge úrból. Ismerős sztori? Charles Dickens klasszikus tanmeséjét kismilliószor dolgozták már fel, jómagam is láttam néhányat belőlük, de bennem leginkább a Bill Murray főszereplésével készült Szellemes karácsony maradt meg.. Az Excsajok szelleme is Dickens művét veszi alapul, bár a történetből romantikus vígjátékot faragtak és jelentős kozmetikázáson esett át a sztori, de a lényeg végül is ugyanaz maradt. És ha nem lenne elég Dickensből erre az évre, akkor még télen is jön egy Robert Zemeckis által dirigált  produkció, aminek az alapja szintén a szerző műve.

 

Connor Mead (Matthew McConaughey) sikeres, gazdag, menő, ő a legjobb és legkeresettebb fotós kerek-e Földön, mellesleg igazi csajmágnes. Minden nőre rámozdul, akik már az első másodpercekben szétteszik a lábukat neki, emberünk persze minden alkalmat megragad arra, hogy bekergesse a mackót a málnásba. Egyszerre több csajjal is kavar, aztán ha úgy adódik egy konferenciabeszélgetés közben dobja őket.

 

 

Öccsét más fából faragták, Paul (Breckin Meyer) éppen elvenni készül élete nagy szerelmét, a násznép össze is gyűlik az esemény előtti napon, ahova Connor is hivatalos. Itt Connor kifejti véleményét, elmondja, hogy teljesen ellenzi a házasság intézményét, egy elavult, felesleges dolognak tartja, öccsét is megpróbálja lebeszélni a lagziról, de mindhiába, ám legalább van pia dögivel és még koszorúslányok is akadnak. Azonban megjelenik Connor nagybácsikája (Michael Douglas) kísértete, akitől emberünk a „szakmát” kitanulta. A vén kujon bejelenti három szellem eljövetelét, akik megmutatják hősünknek a múltját, jelenét és jövőjét.

 

McConaughey ebben az évtizedben szerepelt már néhány romantikus filmben, szóval gond nélkül, rutinosan hozza a figurát, amihez még annyit tett hozzá, hogy most valamivel bunkóbban hozza a szerepét.. A csajok megfűzéséhez nem dobja le ingét, pedig mindig megmutatják kidolgozott felsőtestét, hogy a lányok a moziban felsikkantsanak ezen láttán. Igaz a Surfer, Dude és a Bolondok aranyában már kiélhette magát magamutogatásban, ebben a filmben viszont csak pár másodpercre láthatjuk így, akkor is leginkább oldalról (Van Damme se hagyhatta ki anno a spárgát a legtöbb filmjében). Az igazi telitalálat Michael Douglas, zseniális húzás volt betenni ebbe a film, ráadásul ilyen szexmániás szerepbe. Aki nem tudná, annak elmondom, hogy anno Douglas anno szexfüggő volt és terápiára kellett járnia, hogy kigyógyuljon belőle (bár nem könnyű egy olyan feleség mellett, mint Catherine Zeta-Jones), szóval ha úgy vesszük akkor önmagát parodizálja az öreg. Jennifer Garner felett eljárt az idő, szépnek ugyan még szép, de már közel sem olyan dögös, mint régen, meglátszik rajta a kor, már a mosolya se a régi. Garner nem most először játssza el a szomorú szemű lánykát, a filmbeli feladatát is megoldja szépen. Robert Foster alakítja a katonából lett lelkészt, a végén olyan pohárköszöntőt mond, hogy garantáltan a térdét csapkodja mindenki a nevetéstől, kár hogy ilyen dumákat nem adtak a szájába a játékidő alatt.

 

 

A múlt, jelen és jövő bemutatása eléggé felemásra sikeredett. A régi időkbe való betekintés kissé hosszadalmasra, már-már unalmasra sikerült, itt láthatjuk miként is vált ilyen nagy nőfalóvá Connor. A jelenlegi helyzetre és a leendő történésekre már nem fordítottak elég figyelmet, gyorsan lezavarták ezeket az idősíkokat, a három időbeli helyzet felvázolása nincs egyensúlyban egymással, az első lehetett volna rövidebb, a másik kettő valamivel hosszabb.

 

Számítottam egy böhöm nagy „na ezt most jól megaszondtuk” típusú mondanivalóra, ám ez mégse jött, én legalábbis nem éreztem a végén semmi ilyesmit. Persze volt jó pár klisé, a nők 99 %-át olyan nőnek állították be, akinek viszket a(z)...alsóbb része azért, hogy egy jó fickóval kamatyoljon egy jó. A koszorúslányok kevésbé voltak viccesek, inkább ordas nagy ribancnak tűntek, míg a főszereplőkön kívül a többi fickó inkább csak lúzernek volt feltüntetve, de a csaj oldal nagyobb figyelmet kapott, látszik, hogy egy férfi dirigálta a filmet. A produkció nem váltja meg a világot, a végeredmény előre tudható (nem igényel különösebb agymunkát a kitalálása), a poénok egy része ugyan nem mulattató, de szerencsére ezúttal nagyobb arányban vannak az olyan viccesnek szánt mondatok, jelenetek, amelyeken lehet nevetni vagy mosolyogni. Összességében én elvoltam rajta, 60 %-ot megérdemel.


imdb: 5,6

rottentomatoes: 28 %

 

Amerikai bevétel: 55,1 millió dollár

Eddigi összbevétel:90,9 millió dollár

 


Címkék: iromány vígjáték romantikus 60 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr851283238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszisz 2009.08.16. 14:15:37

Reméltem, hogy vicces lesz, de nekem nem volt az, azt hiszem nem is nagyon mosolyogtam.

kelemenmarc 2009.08.20. 18:46:45

Még mindig nem értem, miért van mindenki oda Michael Douglasért ebben a filmben, egyenesen pocsék volt.
süti beállítások módosítása