Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Kubrick egyik filmterve megvalósul?

2009.08.11. 18:07 koimbra 2 komment

A legendás rendező, Stanley Kubrick 1999-ben hunyt el. Utolsó alkotása pedig a Tágra zárt szemek volt, amely Arthur Schnitzler botránykönyve alapján készült. A direktor hagyott maga mögött néhány olyan tervezetet, amelyből nem végül nem készült film, a wikipedián olvashatsz ezekről. Talán az egyik ilyen legismertebb a Mesterség értelem, amely Brian W Aldiss novelláján alapult, ebből szeretett volna filmet forgatni, de aztán nem lett belőle semmi, mivel nem volt kész a forgatókönyv és a technika akkori állását sem találta úgy, hogy megvalósítsa elképzeléseit, később aztán Steven Spielberg készített ebből filmet, akivel egyébként Kubrick párszor beszélt a produkcióról.

Úgy tűnik, hogy Kubrick másik filmterve is a nagyvászonra kerülhet. Louis Begley egyik regényét, a War Time-ot akarta a direktor megfilmesíteni, a történet pedig egy zsidó lengyel nőről és unokaöccséről szólt volna, akik éppen a nácik elől menekülnek. Azonban ebben az időben érkezett a Schindler listája, ami nem csak a kasszáknál, de a különféle díjátadókon is elég szépen szerepelt. A Warner stúdió Kubrickkal közösen úgy gondolta, hogy nagy hiba lenne, ha elkészítenék, mivel a közönség nem lenne vevő még egy ugyanolyan témájú alkotásra, mint a Schindler listája, így hát jegelték a produkciót.

Jan Harlan, Kubrick sógora (és mint kiderült a család is) úgy véli, hogy eljött az ideje annak, hogy a jogokat birtokló Warner stúdió elgondolkodjon arról, hogy elkészüljön a The Aryan Papers című film és Ang Lee (Brokeback Mountain) nevét hozta fel, mint lehetséges rendező. Harlan azt mondta, hogy nagyon szívesen benne lenne a produkcióban (a Mesterség értelemben is részt vett producerként).

Címkék: miújság

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr401303263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ifj. Katánghy Menyhért 2009.08.13. 20:24:47

szorri, nem kenyerem a nyelvcsendőrség, de a magyar nyelvben a direktor bevett értelme iskolaigazgató

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.08.13. 20:47:34

@ifj. Katánghy Menyhért: Korábban több más filmes oldalon is olvastam, hogy a rendezőt direktornak nevezik. Lehet, hogy a magyar nyelvben igazgatót jelent, de szerintem a filmek esetében egyértelműen be lehet azonosítani vele a rendezőt.
süti beállítások módosítása