Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Miecs filmklubja

2009.08.29. 09:27 Miecs 4 komment

A titkárnő / Secretary

 

 

Alkotók: Steven Shainberg (rendező),  Erin Cressida Wilson, Mary Gaitskill   
           (forgatókönyvírók)

Év: 2002

szereplő(k):
 
James Spader (Mr. Grey)
  Maggie Gyllenhaal (Lee Holloway)
  Lesley Ann Warren (Joan Holloway)
  Jeremy Davies (Peter)
  Stephen McHattie (Burt Holloway)
  Patrick Bauchau (Twardon úr)
  Jessica Tuck (Tricia O'Connor)

Díjak, jelölések, egyéb:
 
Golden Globe díj (2003) - Legjobb női alakítás jelölés: Maggie Gyllenhaal

A huszonéves Lee elmegyógyintézeti kezelését követően szülővárosában próbál új életet kezdeni. Nyomasztó gyerekkori emlékei elől menekülve találkozgatni kezd középiskolai osztálytársával, s hamarosan sikerül elhelyezkednie egy helyi ügyvédi irodában, mint titkárnő. Újdonsült főnökét, Edward Grey-t teljesen rabul ejti a fiatal lány, kapcsolatuk hamar túljut a szokásos főnök-alkalmazott viszonyon, amelyben a tabuk nélküli szexuális vágyak kiélése központi szerepet kap.

Forrás: port.hu

Szerintem:

Ezerszer és ezeregyszer láttam már ezt a filmet. Hol leköt, hol nem, hol gyorsan folynak az események, hogy nem, hol lassú, hol élvezetes. Nem tudom mitől, de mindig mást vált ki belőlem. Most egyszerűen rajongok érte.

Komoly, már kb betegesen bele vagyok szerelmesedve ebbe a filmbe. Az okát sajnos nem tudom. Állítólag filmdráma, az is. Állítólag erotikus vígjáték, az is. Nem lehet meghatározni. Néhány képkockán keservesen húzza a néző a száját: " Hogy lehet ilyen bolond, minek bántja magát!", aztán meg elmosolyodunk, mikor Edward elfenekeli: "Végre... valaki....aki...", majd megdöbbenve sírni tudnánk: "Elhagyták, de miért? Eddig olyan jól ment minden!", majd megint bolondnak gondoljuk mikor ott ül asztalra tett kézzel: "Ez nem normális!". De a film végén a csótány a legjobb: "Most akkor mi van?" Nem egy emberrel néztem már végig ezt a filmet és mindig mindneki megkérdezte a végén, hogy akkor most mi van? Ezt most miért?... Csak :D

Ami viszont nagyon megfogott, hogy az egész film alatt egyszer sem vettem észre, hogy Lee és Edward ugyanakkora magas. Talán mivel ez a lényege is a filmnek, mindig más van felsőbbrendű helyzetben. vagyis látszik a kameraállásokból és a színészi játékból. Lee jön munkáért: kis nyuszi, bizonytalan, "bocsánat, hogy élek", semmi önbizalom. Edward ül az íróasztalánál, tudja, hogy nem helyes amit tesz, Lee nemrég hagyta el az irodát, de mindketten sóvárognak a másik után: Edward zavart, ül a székében annyira jelentéktelenül, hogy szinte fülét, farkát behúzva ül ott. CSODÁLATOS!

Se Maggie Gyllenhaal-t, se James Spader-t nem ismertem előtte. Maggie-t kedvelem, jó színésznő, csak valahogy más szerepben nekem nem szimpatikus (pl Batman nője). James régebbi filmjei közül egyet megnéztem azóta. Minden kertelés nélkül bűn rossz volt. De nem számít: cuki az orra!

Most Ti jöttök!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr831345704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszisz 2009.08.29. 20:29:36

Nagyon jó film, nekem is újra kellene néznem.

FayeFaye 2009.08.30. 01:07:26

Csak egyszer lattam, de nagyon tetszett, szeretem az olyan filmeket, ritkak ezek a filmek, amik egy kevesbe konvencionalis alapokon nyugvo kapcsolatot mutatnak be.

antiAnti 2009.08.31. 17:15:11

Ha a Titkárnő bejött, akkor ezt is imádni fogod (A főszereplő is ismerős):

www.youtube.com/watch?v=vZTYkmAcsvk
süti beállítások módosítása