Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

A filmek hős anyái és apái

2009.09.25. 14:00 Elanor_ 14 komment

A napokban sikerült megnéznem a Takent (még játszák a mozikban), és ennek apropóján jutott eszembe, hogy érdemes megemlékezni az újabb kori filmtörténelem anyatigriseiről és apaoroszlánjairól. 

Elrabolva (Taken)  

 

  

 

 

 

 

  

 

A történet úgy kezdődik, hogy Bryan Mills (Liam Neeson) lányát, Kimet (Maggie Grace) véletlenül elrabolja a Párizsban virágzó lánykereskedelmet működtető albán maffia. 

Csakhogy Mills nem egy átlagos apuka, ő bizony még fényes karrierjét is otthagyta azért, hogy közel legyen egyetlen szeme fényéhez, még akkor is, ha elvált neje és annak dúsgazdag új pasija ebben nem túlságosan partnerek. 

Ha hozzátesszük, hogy Mills nem holmi zöldségkereskedésből-krumplihámozásból vonult nyugdíjba, hanem kiváló elhárító tiszt volt - ahogy ő fogalmaz: „egészen különleges képességekkel” - nos, akkor garantált a másfél óra szívdobogás. 

Neeson közel a 60-hoz is remekel, ráadásul jóadag intellektust is hozzá tud tenni a már látott katonai gyilkológép szerephez (pl. Kommando). A szkriptben sóhajnyi szünet nélkül követik egymást a bipólusú jelenetek: hol irigylésre méltó logikával-intuícióval, hol pedig tömény erőszakkal oldja meg a szitukat és jut pontról-pontra közelebb a lányához. 

A gyilkolós részek külön elismerésre méltóak, a megszámolhatatlanul sok gonosztevőt Mills olyan változatos kreativitással öli meg, sokszor puszta kézzel, hogy megbecsülni sem tudom, mennyit agyalhattak a koreográfián a művészurak. :)

 

A film fontos momentuma még a vesszőfutás az idővel, Millsnek 96 órája van hátra, mert a statisztika azt mutatja, hogy ennyi idő múlva válik lehetetlenné a droggal teljesen elkábított és prostitúcióra kényszerített lányok megtalálása. 

Kiiktatott badass-ek száma: ??? fő.

 

Kommandó (Commando)  

Egy klasszikus 1985-ből: a hegyekbe visszavonult Matrix ezredest (Arnold Schwarzenegger) ultimátumot kap egykori renegát katonájától, Bennettől: vagy visszajuttatja Bennett jelenlegi főnökét Ariust, Val Verde egykori diktátorát, a „trónra”, vagy megölik a kislányát. 

Ugye mindenki emlékszik, hogy a töménytelen fegyverrel (Valmet M78, Uzi, Remington 870, Desert Eagle, M60E3, M16A1) felszerelkező Schwarzi ellen persze esélye sincs senkinek egy pillanatra sem? 

Érdekességek: Val Verde egy fiktív dél-amerikai ország, amely azonban a Predátorban és a Die Hard2-ben is megjelent. Schwarzi édes kicsi lányát Alyssa Milano játszotta.

 

Hátralévő idő: 11 óra – ennyit kap Schwarzi Bennettől, slussz-passz-kész. 

Kiiktatott badass-ek száma: 81 fő.

 

Pánikszoba (Panic Room) Légcsavar (Flightplan)  

Valahogy egy kalap alá esett nálam a két film, nem véletlenül: ugyanaz a recept (kamaradráma), ugyanaz a húzónév (Jodie Foster), ugyanaz a topik (tigrisanya vs. lelketlen gonosztevők). Úgy rémlett, hogy míg a Pánikszoba anno majdnem kultstátuszba került, addig a Légcsavar kritikai bukás lett, de végül csak beállt mindkét film a 7 pontnál kevesebbet érő alkotások sorába az imdb-n. 

Mindkét film mottója ez: ha elvennék tőled az egyetlen dolgot, amiért élsz, milyen messze mennél el, hogy visszaszerezd? (És ezzel elérkeztünk a következő filmhez.) 

 

Hátralévő idő: A Pánikszobában pár órás a limit, hiszen Foster lánya cukorbeteg és véges időn belül meg kell kapnia a gyógyszerét, a Légcsavarban pedig a nagy kavarás miatt nem igazán volt érthető, hogy most akkor mikor és mitől is fog robbanni a bomba. :) 

Kiiktatott badass-ek száma: Foster kispályás, hiszen még csak meg sem öli a 3/1 főt.

 

Árvaház (El orfanato)  

Erről külön kritika van itt a Filmdroidon, úgyhogy csak a lényeget: 

Laura (Belén Rueda) a film kezdetén elveszíti a fiát, és súlyos hónapok telnek el eredménytelenül-kétségbeesetten. Amikor az anya már mindent megpróbál, ami józanul és emberileg lehetséges, akkor a tudattalanhoz és a túlvilág erőihez fordul. Hátborzongató csavarral küzd meg végül egy csapatnyi szellemgyerekkel és egy elmebeteg, iszonyatos rút véget érő banyával.

 

Hátralévő idő: tulajdonképpen végtelen. 

Kiiktatott badass-ek száma: eldönthetetlen, de 1 az biztos.

 

Az angyalok háborúja (The Prophecy) 

A 14 évvel ezelőtti zsékategóriás filmet sokszor újra kellett az embernek néznie... persze ronggyá gyűrt tékás VHS-en. Az összeállításból ugyan kicsit kilóg a film, mert a kis Maryt nem az édesapja vagy az édesanyja védelmezi, hanem egyik tanár nénije (Virginia Madsen) fog össze egy kiégett zsaruval (Elias Koteas), hogy akár életük, sőt, lelki üdvük árán védjék meg őt a menny és a pokol seregeitől. Külön öröm, hogy a menny katonáit a (saját bevallása szerint) örökké jutalomjátékot játszó ikon, Christopher Walken, míg a pokol vezérét Viggo Mortensen alakítja... én biztos, hogy egyiknek sem tudtam volna ellenállni.

 

Hátralévő idő: kurva gyorsan kell cselekedniük, mert a kislányt majd szétfeszíti a belé szállt Hawthorne ezredes lelke, akiről kiderül, hogy nem csak, hogy katonai zseni, de egy perverz, tömeggyilkos állat.

Kiiktatott badass-ek száma: kb. 3 szerencsétlen, önmagát már egyszer megöngyilkolt ember és egy arkangyal.

 

Végül két film, csak ajánlás útján:

 

Az utolsó ház balra (The Last House on the Left) 

A szemet-szemért archetipikus sztori torturehorroros újra-újrafeldolgozása, Craven cinizmusa és erkölcsi mondanivaló nélkül. Mert valóban ki tudja hol a hajszálnyi határ a bosszúszomj, a bosszú megvalósítása, a bosszú kiélése és a mészárlás között? :) 

Viszont van benne 1 anyatigris (Monica Potter) és 1 apaoroszlán (Tony Goldwyn) is.

 

Hátralévő idő: minél előbb meg kéne virradnia, le kellene számolni a gyilkosokkal és el kéne végre vinni kórházba a kölköt. 

Kiiktatott badass-ek száma: 3 fő válogatottan széplelkű emberpéldány.

 

Elcserélt életek (Changeling)  

Igazán szerencsés helyzetben van mind Eastwood, mind Jolie: a kritikusok és a nézők egyaránt imádják őket. Ehhez jön még egy elveszett gyermekéért - először csak inkompetens, majd később korruptnak bizonyuló - hivatalnokokkal csatározó anya harca, sok-sok kosztüm és a tudat, hogy a sztori valós történésen alapul és mindenki rohan a moziba be. 

Címkék: taken tematikus összeállítás elanor

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr281405240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2009.09.25. 14:02:42

Sarah Connor-t gyorsan tedd még hozzá!

Szoky 2009.09.25. 16:53:14

Őt is, meg a Silent Hill-es anyukát. :-)
Jó írás!

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.09.25. 17:02:40

Elanor dolgozik, így nem tudja beleírni szerintem. Egyébként pedig biztosan lesznek olyanok, akiknek hiányzik majd valami, majd ha lesz második felvonása , akkor abba majd beleveszi (belevisszük) azokat.

Herr Flick 2009.09.25. 17:15:01

Már bocs cimbora... de ez meg mi?
"véletlenül elrabolja a Párizsban virágzó lánykereskedelmet működtető albán maffia."

Véletlenül? Biztos láttad a filmet...vagy csak elolvastad a tartalmát?

Ennél jobban megszervezett emberrablás kevés létezik. Bizalomba férkőzés...hazakísérés... leinformálás... betörés... elrablás. Ez volt a folyamat.

Hol véletlen ez? :)))

Lefetyke 2009.09.25. 17:31:35

Én akkor hozzátenném még A kört is. Igaz, csak az eredeti japán verziót láttam.
De a lényeg a lényeg: az anya végül kétségbeesetten elkezd keresni valakit, akivel megnézetheti a filmet, hogy a fiáról lekerüljön az átok.

És akkor már: A bolygó neve: Halál. Igaz, a kislány nem Ripley lánya, de a szülő-gyerek viszony nagyon érződik a filmben.

+ Die Hard 4 - bár ott csak mellékszál az elrabolt gyermek.

Most már nagyon meg akarom nézni a Taken-t. Liam Neeson amúgy is favorit.

Cinkapanka 2009.09.25. 17:41:49

Ugyan elég régi film, de én nagyon szeretem: Lányom nélkül soha

A "kedves" apukától kell menekülnie az anyának és a kislánynak.

kompi · http://filmtrailer.hu 2009.09.25. 18:58:13

Na és Darth Vader?
Megmentette a fiát a császártól.
Csak vicceltem)

Shyllard 2009.09.25. 19:48:31

És a két keresztapa ki lett hagyva? Pedig Don Vito és Michael Corleone tényleg mindent megtesz a családért! Főleg az előbbi :)

Persze Neeson sem volt semmi a Taken-ben! :D

A Darth Vader-ben meg énis egyetértek, bár ő levágta a fia kezét, ami nálam egy enyhe rossz pont :D

Elanor_ 2009.09.25. 22:09:45

@Herr Flick: véletlenül, mert ha ezt a szót nem teszem hozzá, akkor magyarázkodni kell, hogy ugyan már miért kell elrabolniuk a lányt, miért _pont azt_ a lányt? talán zsarolni akarják anyukát/apukát/kőgazdag mostoha apucit? :)
És igen, igyekeztem olyan filmekről írni, amiket láttam.

A Terminátort a 4. rész miatt mélyre elástam a tudatalattimban, ne haragudjatok :D
De amúgy tökigaz: éljen Sarah Connor! :)

hajdú 2009.09.26. 13:37:18

@Elanor_:
A Terminátor 4 valóban egy halom fos (borzasztó nagyot csalódtam, pedig csak annyit vártam, hogy nyűgözzenek le pár apokaliptikus vízióval), pedig az 1 és 2 zseniális, ott meg is kellett volna állniuk...
Nekem a Taken ennyire nem jött be, hogy bekerüljön a Top-ba, egyszer jó volt limonádéval, de semmi több. Akkor már inkább a Túszdráma (Hostage) Bruce Willissel! Az se renget eget, de BW-nél jobb elcsigázott szuperhős pofa nincs jobb a világon :)

Rebelde 2009.09.28. 10:25:59

és az asszony meg a lánya és a más világ?

Viviparus 2010.08.11. 09:15:58

a Rémálom az Elm utcában kimaradt...mindegyik:D

Jerryco 2011.08.29. 16:37:31

A Rém@Viviparus:
Még szép, hogy kimaradt, mert ott a szülőknek nem sok közük volt a gyerekek harcához.
Egyszer megölték a gonoszt, de utána a kölykök maguk vívták meg a harcaikat.

Jerryco 2011.08.29. 16:38:40

@Elanor_: Nekem levágós volt, a "véletlen" szó jelentése, de egyesek nem értik/érzik az iróniát és rögtön megkérdőjelezik a másikat.
süti beállítások módosítása