Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

V mint vérbosszú

2009.10.02. 13:46 Armida 8 komment

 

A nem túl távoli jövőben, az Államokban polgárháború dúl, Angliában pedig diktatúra van. Az országot a magát atyaúristennek képzelő Főkancellár irányítja. Igazi zsarnok a fickó, ellentmondást nem tűr, a törvényeket, a szabályokat ő diktálja, természetesen a médiát is a markában tartja, csúnyán befolyásolva, hülyítve ezzel a lakosságot. No, de hogy kerülhet egy ilyen zsarnok a bársonyszékbe? 

Spoilerezést kerülve, csak annyit írhatok le, hogy nagyon-nagyon csúnya dolgot művelt, aminek több ezer honfitársa(!) lett az áldozata. Oké, haladjunk tovább. Evey (Natalie Portman) a kijárási tilalom idején (na, ennyire szar a helyzet, hogy kijárási tilalom szokott lenni esténként) egy barátjához siet, amikor a begyűjtők (ők nem kedves emberek) észreveszik. Belekötnek és már megtörténne aminek nem lenne szabad, mikor egy különös álarcos megvédi a lányt. A férfi megkérdi, hogy hazakísérheti e, amire Evey némi gondolkodás után igent mond. A titokzatos megmentőnek azonban van egy meglepetése. Az egyik háztetőn ácsorogva váratlanul vezényelni kezd, a hangszórókból klasszikus zene szól és felrobban egy épület. Az álarcos, aki csak V-nek nevezi magát (Hugo Weaving- a Mátrix Mr. Smith-e) remekül ért a házilag készített bombákhoz, szuperül bánik a késekkel és egyéb szúrófegyverekkel, választékosan beszél, nagyon udvarias, emellett remek tojásos kenyeret tud sütni és van valamije, amivel a többi ember nem rendelkezik......ellenanyag a szervezetében.

A film nagyszerűen mutatja be milyen egy diktatórikus állam. Az emberek megfélemlítése, a rendszerezett és keményen befolyásolt életük megteremtése, annak undorító módjai, az rendszer hívei, az úgynevezett igazságszolgáltatásban részt vevő naiv nyomozó töketlensége, a pedofil püspök úr....mind-mind azt hívatják illusztrálni, milyen antiutopikus a lehetséges jövő.

Azt azonban feltétlen meg kell jegyezzem, kinek a fejéből pattant ki ez az alternatív jövőkép és készített belőle képregényt. A szerző nem más, mint Alan Moore akinek a Wathcmen-t is köszönhetjük. Maga a film forgatókönyvéért pedig a Wachowski-fivérek a felelősek.

Olvastam hogy sokan lehúzták a filmet és sokan nem szerették. Nekem semmi bajom nincs vele, sőt tetszik. Megteremteni egy álarcos hőst (aki soha nem veszi le a maszkját, nem is tudok más ilyen figurát mondani, aki nem fedi fel az arcát) szimbolizálva a maszkkal, hogy akárki lehet alatta......tessék az utolsó jelenetre gondolni és Evey hosszú mondandójára, amint felsorolja ki volt a maszk alatt V......mind szimbolikus jelentéssel bír. Tehát, aki még nem látta és szereti az antiutopikus-sci-fi-thrillereket az nyugodtan nézze meg, érdemes.

 



Címkék: iromány képregényfilm

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr351422801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.02. 14:11:50

Sok helyen dicsőítettek ezt a filmet, én nem dobtam hanyatt magam tőle, de azért nézhető volt.:)

Turisas · http://alfaomega.blog.hu 2009.10.02. 14:28:54

Nos a filmet ugyebár láttam még amikor bemutatták, aztán után még valamikor. És tetszett nagyon. Kb. három hete olvastam el a képregényt... Hát vannak részek, amik köszönőviszonyban sincsenek a filmmel, így utólag azt mondanám, hogy a filmkészítők leegyszerűsítették a dolgokat. Ajánlom a képregényt, eléggé bele lehet merülni. :)

0gre · http://stoneagecomics.comxa.com/index.html 2009.10.02. 14:52:21

Jó írás, nekem is nagyon tetszett ez a film, és az is igaz, hogy a képregény is más (Alan Moore mindig elhatárolódik Hollywoodtól és főleg a filmjeitől, néha megértem miért, de ez jóra sikerült, nem mint pl a Szövetség, ami hozzá se szagol a képregényhez)

Llew 2009.10.02. 15:35:24

Pont most olvasom a képregényt. A film anno tetszett, de az eredeti már most tartalmasabb, pedig kb. a harmadánál tartok.

Gibson · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.02. 16:46:04

Én kicsit unalmasnak találtam. Általában nem jönnek be a Wachowski tesók filmjei.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.10.02. 19:40:51

Ez egy nagyszerű film. Én pl rózsaszint hánytam a batmani erkölcsiségtől, miszerint ha a rosszfiú módszereit használod, te is rosszfiú leszel, és ez épp elég ok arra, hogy egy szar filmet - legyen bármilyen édibédi is Heath Ledger - ne fejezzenek be az első 20 percben.

- Violence can be used for good.
- What are you talking about?
- Justice.

Ez az az etika, ami nekem bejön.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.10.03. 16:02:54

Ez egy jó film volt, de a képregénynek (milyen meglepetés) nyomába se ér...

ErEr 2009.10.04. 21:56:52

Sokkal többet vártam tőle, sajnos egy 1x nézhető filmnél nem lett sokkal több, pedig sokat ígért
süti beállítások módosítása