Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Heti néznivaló

2009.11.19. 16:05 koimbra 1 komment

5 új filmet mutatnak be a magyar mozik, habár az Újholdat, csak éjféltől vetítik. Megérkezett az aktuális borzongatni akaró horror, a Paranormal Activity sokak nagy kedvence, szerintem unalmas. Csupó Gábor fantasy-je is befutott, ajánlom mindenkinek a magyar vidéken forgatott filmet. Egy 31 éves dráma is levetítésre kerül.

Paranormal Activity: Egy fiatal pár új házba költözik, ahol furcsa dolgok történnek. Micah vesz egy kamerát, amivel rögzíteni tudja a paranormális aktivitást. Oren Peli filmjét a DreamWorks úgy vette meg, hogy majd egy nagyobb költségvetésű remake-et készít belőle, de egy szerződés értelmében még levetítették néhány embernek, akik odavoltak a filmért, ezek után úgy döntött a stúdió, hogy mégis a mozikba küldi a horrort.
A kritikusok nagy része kedvelte, a Rotten Tomatoes oldalán 85 százalék az átlaga, az imdb-n pedig 7,1.
A Channel 4 Film kritikusa azt írta, hogy egy kicsit olyan, mint az Ördögűző, egy kicsit olyan, mint a Poltergeist, egy kicsit olyan, mint a Blair Witch és van egy csipetnyi az Útvesztőben filmből is – így együtt az egész pedig rettenetesen félelmetes. Az Examiner.com-on azt lehet olvasni, hogy a film nem horror, hanem egy lecke, ami azt mutatja meg miként lehet megteremteni a félelmet. A Boston Globe cikkírója pedig azt mondja, hogy olyan, mint a a youtube-on néznénk az ellenszenves szomszédokat, a Bet.com pedig azt mondja, hogy ha a youtube-ra nyomtak volna fel a filmből 10 percet, akkor internetes szenzáció lett volna belőle, a mozikban végignézve viszont sokan unatkozni fognak rajta.



 

A Holdhercegnő (The Secret of Moonacre): Már tavaly bemutatták a filmet a Torontói és Londoni filmfesztiválon, majd év elején pár országban látható volt, ám hozzánk csak most érkezett el ez a fantasy.
Csupó Gábor harmadik nagyjátékfilmje a Híd Terabithia földjére és a Jóska menni Amerika után.
A történet főhőse a tizenhárom éves Maria (Dakota Blue Richards), aki édesapja halála után nevelőnőjével, Miss Heliotrope-pal (Juliet Stevenson) él. A kishölgy kénytelen hátrahagyni addigi fényűző életét, hiszen örökségül csupán adósságot, és egy réges-régi könyvet kapott édesapjától. Az örökségül kapott ódon könyv nem mindennapi, hiszen egy titokzatos, ősrégi történetet mesél el, amelyből Maria előtt két család viszálykodása elevenedik meg: a Merryweather és a De Noir családok között folyik a harc a Hold varázsgyöngyeiért. A kislány, ahogy egyre jobban belemélyed a történetbe úgy döbben rá, hogy Holdfölde veszélyben van.
A Rotten Tomatoes-on 20 százalékon áll az átlaga. A film külalakjával nincs gond, ám a forgatókönyv buta, a vágás is teljesen rossz, ezek miatt pedig nehezen tudja magát beleélni a történetbe a néző – írja a This is London.
A ViewLondonban pedig az olvasható, hogy a forgatókönyv gyengén van megírva, a színészek rosszul játszanak, így a fantasy kalandfilm teljesen kiábrándító és ráadásul még nehézkesen akar csak előre haladni a sztorival. Én láttam a produkciót és teljesen tetszett.



Az irányítás határai (The Limits of Control) :
Az irányítás határai egy rejtélyes idegen története, aki titkos megbízás teljesítésére készül. Tettei a törvényen kívülre vezetnek, nem bízik senkiben és céljait teljes homály fedi. Utazása paradoxon, egyszerre fókuszált és álomszerű: egy út, mely nem csak Spanyolországon, hanem saját tudatán keresztül is vezet.
Isaach De Bankolé játssza a főhőst, mellette még feltűnik Tilda Swinton, Bill Burray és Gael García Bernal is.
Jim Jarmusch, mint sok más filmje esetében, most is teszteli a közönség türelmét, de mint tudjuk a türelem meghozza a gyümölcsét, csak nézd és hallgasd. - írja a Boston Phoenix.
Az eFilmCritic.com azt mondja, hogy 15 perc ebből a filmből még érdekes kísérlet lehetne, de 115 perc után a néző már erősen küzd az ellen, hogy ne aludjon el.
Ez azon filmek egyike, amelyek túl klasszak ahhoz, hogy forgatókönyvük is legyen. - írja a New York Post. Több kritikus is megjegyzi, hogy a film nem szól semmiről.



Alkonyat - Újhold (The Twilight Saga: New Moon)
: A filmet nem ma, hanem csak holnaptól (egy perccel éjfél után) fogják vetíteni. Edward szakít Bellával, aki nehezen tudja feldolgozni ezt, Jacob viszont szeretne összejönni a lánnyal, a srácról viszont kiderül, hogy vérfarkas.
Chris Weitz rendezte az Újholdat, Az arany iránytű bukása után ezzel hozhatja helyre a renoméját, ami minden bizonnyal sikerülni fog, hiszen rekordmennyiségű jegyelőrendelést vettek fel.
A New York Post kritikusa szerint Weitz bebizonyította, hogy Az arany iránytű esetében nem lehet ráfogni, hogy csak nem volt szerencséje, a rendező valóban nem ért az akciójelenetek rendezéséhez A San Jose Mercury Newsban viszont az olvasható, hogy a film dögösebb, viccesebb és a hangulata is komorabb, mint az Alkonyaté volt.



Amikor 13 újhold van egy évben (In einem Jahr mit 13 Monden ):
érdekes módon egy 1978-as nyugat-német drámát is bemutatnak. A transzszexuális Elvira tragikus életének utolsó öt napja.
A történet szerint Erwin átoperáltatja magát nővé, hogy azzal az emberrel lehessen, akibe szerelmes, viszont az még így se viszonozza érzelmeit. A „nő” ezek után prostiként élt. Rainer Werner Fassbinder rendezte a drámát.

Címkék: néznivaló

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr981537111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krizzta · http://krizzta.blog.hu/ 2009.11.20. 06:24:44

éjjel beleálmodtam magam a Paranormal Activity-be, nem volt jó... utána egy darabig eltartott, mire lenyugodtam.
süti beállítások módosítása