Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Paranormal Activity

2009.11.24. 22:01 koimbra 19 komment

Az ál-dokumentumfilm nem új keletű dolog, jó tíz évvel ezelőtt a Blair Witch projekt – Ideglelés borzolta a kedélyeket hasonlóképpen, habár nagy sikernek örvendett az alkotás mégsem árasztották el a piacot (és a filmszínházakat) hasonló alkotások, csak olykor-olykor bukkan fel egy efféle film. Oren Peli alkotása hosszú utat járt be, míg eljutott a mozikba. 2007-ben mutatták be a ScreamFest Film Festival-on, majd a Slamdance-en is látható volt. A DreamWorks azzal a céllal vásárolta meg a Paranormal Activityt, hogy majd egy remake-et készítenek belőle, ám egy szerződés miatt tesztvetítésre kellett küldeni a filmet. Ám a nézők reakciói alapján pedig úgy döntöttek, hagyják hagyják a remake gondolatát a fenébe, inkább ezt küldik a mozikba. A bemutató előtt még arról is hallani lehetett, hogy Steven Spielberg is hazavitte megnézni a produkciót, ám szobaajtaja bezáródott és lakatost kellett hívni. Ezek után Spielberg egy szemeteszsákban vitette vissza a filmet a stúdióba, mondván, hogy az ő másolatát megszállta valami. A Paranormal Activity limitáltan kezdett és fantasztikus eredményeket produkált, így egyre több moziban került levetítésre hétről-hétre.

Katie (Katie Featherston) és Micah (Micah Sloat) új házba költöznek, a páros hamarosan különféle zajokra lesz figyelmes és a lány úgy gondolja rajtuk kívül még van más is a házban. Micah vásárol egy kamerát, amivel felveszi a történéseket, éjszaka pedig a hálószobájukban állítja le a készüléket, másnap pedig vissza tudják nézni a felvett anyagot. A démont/kísértetet nem tudják kiűzni a házból, az pedig egyre fenyegetőbb megmozdulásokat tesz.

Ha egy szóban kellene összefoglalnom, azt mondanám unalmas. Véleményemmel kisebbségben vagyok, ugyanis szinte mindenhol éltették, az év/évtized horrorjának titulálták, olyasmit is lehetett olvasni, miszerint nehezen lehet utána elaludni, akkor is csak égő villany mellett. Én speciel olyan jól aludtam a film után, mint a bunda, igaz, hogy a film nekem inkább egy jó altatóra hasonlított, mint horrorra. Alig tudtam nyitva tartani a szemem, nem a félelemtől, hanem mert elálmosított . Ha esetleg hiány lenne a horrorfilmekből, akkor talán megérteném mitől sz*rtaí gy össze magát mindenki ettől. De félévente nem egy horror készül, hanem több tucat, lehetett min edződni az évek folyamán.

Nem vártam sokat, ha már néha megijedtem és izgulhattam volna a szereplőkért akkor boldogan álltam volna fel a végén. De egy idő után már a fránya démonnak szurkoltam, kapja már el őket, legyen vége. El kellett volna érnie Pelinek, hogy kíváncsian, reszketve várja mindenki, hogy vigyék már gyorsabban oda azt a nyomorult kamerát, mutassák már meg mi történt a ház másik részében vagy hadd lássuk már mit művelnek a szereplők. A Jelek esetében mikor Mel Gibson vagy Joaquin Phoenix árgus szemekkel lesi a tévét, azt mondhattam mutassák már nekünk is a fenébe, én is szeretném látni Vagy megemlíthetném a [REC]-et, ahol többször elhangzott a (klasszikus?) „Kérem kapcsolja ki” szöveg, de itt meg azon rimánkodtam, hogy véletlenül se nyúljon a kamerát cipelő személy a OFF gombhoz. A Paranormal Avtivityben viszont teljesen hidegen hagyott mi történik az ingatlan többi szegletében, nem izgatott mit csinálnak a szereplők a kamera látószögén kívül, sőt még az sem érdekelt, mi történt az ouija táblával.

10 %-nál többet nem tudok adni a filmnek, nem volt ijesztő, sem félelmetes, nem tudtam szorítani a párosért, ráadásul nem is értem, hogy miképp tudtak ilyen nyugisan aludni, szerintem mindenki más hasonló esetben napokig nem tudná álomra hajtani a fejét. Ha esetleg átélek egy paranormális dolgot a jövőben vagy mondjuk egy kopogó szellem beköltözik hozzám, akkor mindenképp újra fogom nézni a filmet. 

imdb: 7,1
rottentomatoes: 83 %

Büdzsé 15 ezer dollár
Eddigi amerikai bevétel: 106 millió dollár

Címkék: horror iromány 10 % paranormal activity

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr391549907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

warcry83 2009.11.24. 22:08:29

helyes, én sem tudtam többre értékelni ezt a nagy sikert...

Tipca 2009.11.24. 22:54:27

10%??? Jaj... Pedig általában egyet szoktam érteni a kritikáiddal, de most nagyon nem. Nem mintha baj volna, csak úgy mondom. :P

jimbo1000 2009.11.24. 23:24:34

én láthatalanban ennyit adok rá, mert nekem már nagyon szaglott, hogy ez ugymond gagyi, ez alatt nem azt kell érteni, hogy az olcsossága miatt, hanem ri róla, hogy nincs benne semmi, ami megofgjon. pedig az előzetese jól össze lett vágva, de amerikában az emberek egy ilyen filmért mindig oda vannak, látszik öket úgy lehet terelni a mozikba, mint a cowboy-ok a teheneket a karámba.

freddyD 2009.11.25. 08:39:40

Teljes egyetértés. Felfoghatatlanul túlhypeolt semmi

kaamir 2009.11.25. 09:32:16

A néphülyítés csúcsa egyébként, h ezt a marhaságot megtörténtként akarják eladni. Ugyan ki hiszi el , hogy ez "talált felvétel"? Nyilván senki, akkor meg mi a fene értelme van ennek a koncepciónak?
Trágya film, trágya körítéssel, 1 pontot se érdemel.

Francis W. Scott 2009.11.25. 09:42:36

Engem nem untatott annyira, viszont nem tudom filmként értékelni. Számomra a "film" fogalma ennél sokkal többet jelent. Ugyan nagyon ijesztő és nyomasztó volt, helyenként majdnem beszartam a parától, szóval hatásos anyag, de valamiért mégsem érzem többnek egy 98 percesre duzzasztott, profin elkészített YouTube videónál.

oxide24 2009.11.25. 09:43:03

Ajjaj, Huston baj van :). 10%????
Láttam az összes valamire való horrorfilmet, úgymond horror-rajongó vagyok de ettől a filmtől momentán én is feloltott lámpával aludtam :). Ami nagy ritkaság, legutóbb gyerekkoromban fordult ilyen elő :).
Nagy csalódás a kritika, pedig eddig szerettem a cikkeidet most pofán vágtál rendesen.....

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.11.25. 09:50:01

Ó, azt hittem sokkal többen írják be, hogy mennyire kiváló darab a film:)

@oxide24: Nem vagyok kritikus, címkének is irományt írok kritika helyett:) Örülj neki, ha tetszett a film, mint írtam, aki lehúzza a produkciót, az kisebbségben van.

oxide24 2009.11.25. 10:17:41

Örülök is neki, egy élmény volt ennyi év után tényleg egy fosatós filmet végignézni. Az ilyen ritka mint a fehér holló.
Nem lehet, hogy az volt a baj nálad, hogy nem egyedül nézted és nem éjszaka pl. egy jó minőségű fejhalgatóval? Mert ha nem így volt akkor elhiszem hogy nem kaptál akkora frászt, valószínű én is lepontoznám ilyen feltételek mellett.
De én tudtam, hogy ennek a filmnek az az atmoszféra kell amit én műveltem :). Tök egyedül természetesen éjszaka 11 után, fejhalgató és kész is a biztos para :).

Tipca 2009.11.25. 11:20:09

@oxide24: Hehe, hasonló körülmények között néztem én is. Lehet, hogy tényleg ez a nyitja? :D

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.11.25. 11:27:30

@oxide24: Moziban akartam megnézni, de nem adja, így kénytelen voltam a másik utat bejárni...
A fejhallgatóm tökéletesen működik és éjjel néztem. Csak azért nem kapcsoltam ki fél óra után, mert volt egy zaj, amitől sikerült kicsit összerezzenni,ha innentől valóban rámtört volna a frász, akkor még azt mondanám nem rossz, de továbbra sem volt izgalmas, csak unalmas.

sjbee 2009.11.25. 17:58:52

@koimbra:
Én is egy zajon zizzentem fel összvissz, nem kizárt, h ugyanannál a résznél koimbra :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.11.25. 19:32:11

@sjbee: Ha fél óra után valamivel volt ez, akkor bizony szerintem ugyanaz volt. :)

_drk 2009.11.25. 22:52:50

Valami hiányzik ebből filmből...
Simán meg van benne az alap hogy parás legyen de vhogy nem tudtam rajta parázni.
A fele után már utálod a filmet hogy lehetnek ilyen hülyék , hogy tudnak ugyan úgy aludni (de ez már a történet).
A köztes részek túl vannak húzva...
De én még mindig azt mondom hogy 15k-ból ilyen filmet csinálni azért ahoz képest nem lett rossz.

Wii1.0 2009.11.26. 11:38:42

Hétvégén tervezem megnézni, kíváncsi leszek hogyan fog hatni a film.
Egyébként minden embernek más és más az ijesztő. Valakinek a hús-vér gyilkosok (tudom mit tettél..., péntek 13) a legijesztőbb figurák, valakinek pedig a szellemek, netán az UFO-k. Nekem inkább az utóbbi. A láncfűrészes ijesztgetéstől a szemem sem rebben, de ha nem tudom pontosan mi az amitől félni kell, ... na akkor lesz tele a gatya. :)

freddyD 2009.11.28. 09:39:11

Na erről a filmről is elkészítettem egy beszámolót
www.otherworld.hu/index.php?page=singlearticle&id=5059

nothing_fancy 2009.11.28. 16:04:03

Igen, ez a film tényleg egy nagy kalap... egy nagy kalap semmi.

Golden eye 2009.12.16. 21:53:37

Én most láttam,és osztom a fenti véleményket.Még csak annyit tennék hozzá,hogy nem tudom mi került 15000 dollarba ennél a filmnél.
süti beállítások módosítása