Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Brothers

2010.01.29. 20:12 nyuszisz 9 komment

Az afganisztáni háború már több, mint nyolc éve nem csillapodó, sőt egyre véresebb eseményei, mint téma valószínűleg most kezdi meghódítani a hollywoodi filmipart. Jim Sheridan Brothers címet viselő remake-je ugyan azt a kérdést is feszegethetné, mi késztet arra egy családapát, hogy gyerekei és felesége helyett az afgán aknamezőket válassza, ám a drámát ezúttal a katonával történt szörnyűségek és a feldolgozás lehetetlensége adja.

Elöljáróban annyit, hogy a dán Testvéred feleségét (Brodre), mely alapján a Brothers készült, még nem láttam, így számomra ez a film meglepetés volt. 

Sam (Tobey Maguire) az amerikai állampolgár mintapéldánya, apa, férj és hazáját védő katona. Az ő küldetései általában Afganisztánba szólnak, történetünk kezdetén is épp egy ilyen útra indul. Van egy fiútestvére, Tommy (Jake Gyllenhaal). Róla nem ejthetünk  dicsérő szavakat, a család fekete báránya, akire nem lehet büszkének lenni, épp most engedték ki a börtönből. Egy elköltött közös vacsora alkalmával kiderül, milyen nagy feszültséget okoz a családban Tommy jelenléte. A két ellentétes jellem igen erősen taszítja egymást. Sam elindul a háborúba, s hamarosan fogságba esik egy sikertelen akcióban. Családjával már csak a halálhírt közli a hadsereg, de mi tudjuk, hogy életben van, ha ez csak egy hajszálon múlik is minden pillanatban. Eközben Tommy otthon mindent megtesz testvére családjáért. Egyre többet foglalkozik a gyerekekkel, és végül a fiatal "özvegy" (Natalie Portman) barátságát is sikerül megnyernie.  Ekkor végre hatalmas áron kiszabadul Sam a fogságból, a halottnak hitt férj hazatér.

A katona visszatérése után egy másik csata kezdődik, ahol a küzdelem lelki síkon játszódik és benne Sam erősen vesztésre áll. Már nem ugyanaz az ember, akit korábban  megismertünk. Szabadulásának ára az, hogy elveszítse a benne kialakult, mintaszerűen példás énképet. Környezete pedig éppen ellenkezőleg, nagyobb hősnek tekinti, mint bármikor, s ez a két ellentétes kép egy belső meghasonlottságot eredményez a férfiben. Egyedül csak a halott társ feleségének álmaiban jelenik meg kísértetiesen a belső gyötrelme. Sam nem bűnös ember, vagy erősen vitathatóan az, de amire fogvatartói kényszerítették, azt lehetetlen feldolgozni. Valamiért mégis nagyon nehéz szimpatizálni ezzel a karakterrel, nehéz elfogadni, hogy a terroristák elleni harc a választott hivatása. Ugyan a film valamennyire megmagyarázza motivációját a szigorú apa elvárásaival, de még mindig ott van a másik testvér, akinek ez az út valószínűleg meg sem fordult a fejében. Aztán lehetne magyarázni, hogy ő egy önfeláldozó, hősies személyiség, csak valahogy ez ebben a történetben nem jön elő. Akárhogy is nézzük, itt  csakis egy téves ideológia lehet a háttérben. A legdühítőbb azonban az, hogy a léha, börtönviselt tesót bezzeg nagyon meg lehet kedvelni. Az addig rendben van, hogy ő Jake Gyllenhaal, akit eleve szeretünk, és nagyon lazán hozza a figurát, de belegondolva, milyen az a film, amelyik jobban szimpatizál a bűnözővel, mint a hazáját védő katonával? Vagy hamis, vagy túlzottan elfogult vagyok, vagy a film pont arra akarja rávilágítani a kedves amerikaiakat, hogy nincs minden rendben az elképzeléseikkel. Valami nem stimmel ezzel a filmmel, bár sok olyan drámai elem van benne, és némi önkritika az amerikai politikáva szemben, ami egy bizonyos szinten meg tudja tartani.

Azt mindenképpen el kell ismerni, hogy Tobey Maguire dolga a legnehezebb bár a legtöbb lehetőség is az ő karakterében rejlik. Alakítása kiemelendő, nem hiába kapott Golden Globe-jelölést. Talán sokan azonosították a Pókemberrel, de aki ismerte már korábban mondjuk, az Árvák hercegéből, tudja, hogy ő egy nagyon tehetséges színész, csak a hálószövő sajnos egy hosszabb mellékvágányra térítette. Natalie Portman-ben pedig itt azért is találhatunk valami újat, mert valószínűleg ez az első anyuka-szerepe. Azonban, mint a cím is mutatja ez a film a két testvérről szól, melyhez ő jobbára csak asszisztál. Jake Gyllenhaal egy rászabott szerepet kapott, mellyel egyszerű könnyedséggel bánt el.

 

Szerintem: 70%

Imdb: 7,5/10

Címkék: iromány dráma háborús romantikus 70 %

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr931713324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dejdő 2010.01.29. 23:04:50

SPOILER:
Nekem bejött! 1 hete láttam,és a végén Én nagyon izgultam hogy durva befejezés lesz, ahogy hadonászott a fegyverrel és ahoyg egyre jobban érezhető volt a feszültség azt hittem valaki meghal a végén,az úgy talán keményebben ütött volna,még ha véletlenül is hal meg!

mustang · http://plus-size.hu 2010.01.30. 04:50:50

Én nem láttam a filmet, csak a trailert, az alapján erősen hajazott a Pearl Harbor-ra, ahol a csaj a legjobb barátba szeret bele, a halottnak hitt vőlegény pedig visszatérve megbolondul. De a leírtak alapján ez komolyabb film, köszi a kritikát :)

sajtosrolo · http://sajtosrolo.blogspot.com/ 2010.01.30. 12:39:57

Nekem eddig semleges színész volt Jake Gyllenhaal és Tobey Maguire is. Már nem azok, TM tényleg jó színész, és megszenvedett ezért a szerepért (fogyás-hízás) és a film is remek. Kb. annyi mondanivalója volt számomra, hogy a háború szar, de ezt eddig is lehetett tudni. A szereplők pedig különösen szerencsétlen helyzetbe kerültek.

Először nekem is a Pearl Harbort juttatta eszembe, de csak amíg meg nem néztem.

Spoiler: Igazából talán mindenkinek jobb lett volna, ha Sam meghal az elején, ahogy hitték, kevesebb szenvedést kellett volna elviselnie mindenkinek.

Dominik Blasir 2010.01.30. 14:50:44

Felkeltette a figyelmemet, a háborús-politikai drámákat különösen kedvelem, főleg, ha még Natalie Portman is játszik benne. Bár Tobey Maguire alakításától félek, a Pókember sorozatban nem mondhatni, hogy jól játszott (mondhatni hihetetlenül gyenge volt), de majd kiderül.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.01.30. 17:13:39

Az eleje valahogy nem fogott meg, Maguire afganisztáni szenvedésébe sem éltem bele magam, szóval az első fele olyan közepes, mikor hazatér, akkor válnak igazán a dolgok izgalmassá, feszültté. Maguire és Gyllenhaal pedig nagyon jól játszanak, igaz bizonyították már régen is, hogy elbírnak drámai szerepekkel.

nyuszisz 2010.01.30. 18:50:40

A Pearl Harbor-nél mindenképpen komolyabb, a sztoriban tényleg van hasonlóság, de mint sajtosroló mondja ezt hamar elfelejtjük, ha elkezdjük nézni.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.01.30. 19:15:54

A Pearl Harborban nem is az volt a lényeg, hogy visszatér a fickó, ott ez inkább csak töltelék volt. A kikötő szétbombázása, majd a visszavágás volt a lényeg.
Ráadásul Bay nem is tud igazán drámázni, Sheridan meg ehhez ért igazán.

duckit · http://gonduzo.blog.hu/ 2010.01.31. 14:04:27

Én nem láttam a Pearl Harbort, ahhoz nem tudom hasonlítani, viszont ennek a filmnek az eredeti dán változatát megnéztem már korábban.
Ahhoz képest viszont ez sokkal jobban tetszett. Mivel egy az egyben lett átültetve, a pénz jobban érvényesült. (szereplők, rendezés, fényképezés,stb)
75%

nikodémus 2010.03.23. 11:44:27

Valóban kicsit közhelyes az eleje, de jó dráma kerekedik belőle jó színészekkel. A két kicsin külön ledöbbentem, hogy mennyire jól játszanak.
süti beállítások módosítása