Filmdroid

Nézzük meg a mai filmes újdonságokat, Artu!


Elköltöztünk: filmdroid.hu

Éli könyve (The Book of Eli)

2010.03.02. 21:44 koimbra 13 komment

Magányos utazó baktat a kiégett Amerikán keresztül, pusztulat mindenhol, roncsok hevernek az út szélén, a víz igazi kincsnek számít, étel pedig az van, amit útközben talál az ember.. Mi történt a civilizációval? Nem beszélnek róla, de egy félmondatból  (illetve a világ láttán könnyedén) leszűrhető , hogy atomháború zajlott le. Élinek küldetése van, el kell mennie egy bizonyos helyre, ám útja nem veszélytelen, bandák kóricálnak a kihalt, sivatagossá vált vidéken, akiknek vagy a hátiszákjára vagy éppen rá fáj a foguk. Morcos, napszemüveges hősünk azonban kemény dió, nem akar ő balhét, de szó nélkül felaprít bármilyen koszhadt csürhét, legyenek azok szimpla útonállok vagy részeg kocsmatöltelékek. Éli betéved egy városkába, aminek az ura egy bizonyos könyvet keres már évek óta: a Bibliát. (Talán emiatt tört ki a háború, ha már elégették az összes ilyen könyvet?) A vándor pedig birtokolja ezt a könyvet, ám megosztani senkivel nem akarja, de szívesen levágja bárki kezét, aki hozzáér.

Western-és posztapokaliptikus filmek és számítógépes játékok garmadájából merített a forgatókönyv, amelyet Gary Whitta körmölt le. Cikkei korábban a Pc Gamerben és hasonló újságokban jelentek meg, szinte biztosan találkozott olyan játékokkal, amelyeknek története a világégés után játszódik. Ezen kívül Sam Raimi képbe kerüléséig munkálkodott a Warcraft forgatókönyvén és az Akira szkriptjéhez is köze volt. Azért egy cikk megírása és egy játék végigvitele között elgondolkodhatott volna azon, hogy 30 év alatt bárki körbegyalogolja a Földet, nem is egyszer vagy hogy a kegyetlen zsiványok figyelmét miképp kerülte el a sivatagban éldegélő vendégszerető-kannibál házaspár.


 Gary Oldman sokadik negatív figuráját játssza el a poros város uraként. A Bibliát marketing célokra használná, ugyanis így egyre több ember zarándokolna el „településére”, több ember több pénzt jelentene számára. Igazság szerint hiába ő a főgonosz, a gazfickókkal teli porfészekben rend uralkodik, szóval működik a rendszer. Denzel Washingtonnak sem volt kihívás a szerepet, a kétszeres Oscar-díjas színész lazán hozta a kemény figurát. Az apokalipszis után is van látnivaló, Mila Kunis formájában lép a színre, hatalmas szemein kívül sokat nem tesz hozzá a filmhez, a játékidő végén pedig Élit próbálja leutánozni és elgyalogol a második részbe. Jó lett volna megtudni némi háttérinfot a karakterekről, mert a film egy pontján mikor Éli azt mondja, hogy hangokat hall könnyen azt hihetjük, hogy az apokalipszis előtt talán egy elmegyógyintézet vendége volt.


A Hughes tesók remek képi világgal és jól kivitelezett akciójelenetekkel dobták fel filmjüket. Többször olyan érzés kerítheti hatalmába a nézőt, mintha egy fekete-fehér produkció képei peregnének a szeme előtt. A tempó körül nagy gondok adódtak, a gyilkolászások után többször kell felráznia magát a filmnek, hogy a néző ne ásítson hatalmasakat, ráadásul akad itt néhány fölösleges lassítás is, Miért kell azt néznünk, hogy hősünknek lassítva a kopár helyszíneken gyalogolnia? Mert ez így laza? Összességében 60 %-os a film, látszik rajta nem tudták eldönteni, hogy komoly, vallási alkotást hozzanak össze vagy pedig inkább egy popcorn mozit. A stúdió is beleszólhatott a dologba, mivel egy R kategóriás 80 milliós produkcióról van szó. Aki komoly posztapokaliptikus filmre vagyik, inkább nézze meg a The Road-ot.

imdb: 7,1
rottentomatoes: 45 %

Büdzsé: 80 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 92,6 millió dollár
Eddigi összbevétel:  118 millió dollár

Címkék: akció iromány 60 % the book of eli

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdroid.blog.hu/api/trackback/id/tr231804204

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Éli könyve 2010.07.16. 23:06:09

Oscee barátom javaslatára megnéztem a The Book of Eli-t. Ez egyszerre áldás és átok. Komolyan, hihetetlenül örülök annak, hogy láttam. Nagyon élveztem. Megnézném újra és újra. De van egy hatalmas hibája: ez egy olyan film, amiről nem lehet beszélni! (A...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ChrisDry · http://www.chrisdry.com/ 2010.03.03. 07:59:19

Hát 2 rossz közül ez a rosszabb, ez tény. Ez egy nagyon gyatra Madmax-feelingezés, a The Road-ban azért vannak érzelmi, etikai morális gondolkodások jelei is, ebben valami Bibliai-sablonnal akartak egy szimpla apokaliptikus-gyilkolászós filmnek egy erkölcsi keretet adni, hát nem sikerült (számomra). Eli: 2/10, The Road 3/10.

kaamir 2010.03.03. 08:34:52

A Road mondjuk erős közepes (6/10), ez viszont egy igazi hulladék. A végén már sírtam, annyira fájdalmasan buta film. Ráadásul igen nagy az ellentmondás: Éli a Bibliát olvasgatja 30 évig, de a ne ölj/szeresd felebarátod üzenet nem jut el az agyáig. Hmmm. 3/10 - de az is csak Washington játéka miatt.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.03. 09:15:29

@kaamir: Eh, ez a hangos bibliaolvasókra alapvetően jellemző mentalitás: percenként citálják valamelyik parancsolatot a tíz közül, és percenként meg is szegik azokat. Lásd: Keresztény "Jobbik" Magyarországot, stb. Ebből a szempontból abszolút hiteles figura lehet DW-é (bár, nem láttam még a filmet).

kaamir 2010.03.03. 09:22:01

@efes: nagyon távol áll tőlem a hangos Biblia olvasó/jobbikos mentalitás, na de. Ha egy film arról szól, h a Bibliával lehet felépíteni az új világot, és h a mekkora érték minden szava, akkor elég furcsa, h mindenki vastagon szarik az abban leírtakra, még maga a próféta is. A film belső logikája (ami amúgy is millió sebből vérzik) bukik meg.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.03. 09:27:59

@kaamir: Világos, én csak azt vetném közbe, hogy ez a bukott logika jellemzi a harcos biblianistákat mindig is. nem kell aktualizálni sem, vegyük az inkvizíciót: na ők aztán tényleg a Ne ölj! parancsát hangsúlyozó Bibliát magasra tartva ölték halomra azokat, akik nekik nem tetszően beszéltek. Ebből a szempontból a film szemlélete még helyes is lehet. Persze, nyilván az van, amit mondtok, hogy en bloc szar. :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.03.03. 10:09:50

Nem gondoljátok, hogy esetleg zizzent volt Éli?:)
Már részről Oldman nem volt totál gonosz, egy csomó bandita volt a városában, mégis megvolt a rend. Szóval ő csak egy civilizált nagyobb várost akart összehozni, ahol ő az úr, igaz nagy hasznot remélt, bár lehet csak én látom ezt hülyén:D

Egyébként a The Road sokkal jobb volt posztapok. témában.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.03.03. 12:14:17

@koimbra: Hát, igen. Manapság, az ebookok és az internet korában, már inkább csak ujjal mutogatnak az olyan fazonokra, akik hónuk alatt egy büdös nagy könyvvel mászkálva, horgas ujjukkal böködnek a mejjünkre, hogy azt mondá a zírás, meg effélék. Papa, a linket nyomd, ne a halandzsát. :D

GreKom 2010.03.03. 12:43:11

Nekem nagyon tetszett a film.
Miután vége lett a filmnek, rengeteg dolog "esett" le, hogy mi miért- és, hogy történt.
Sokat beszélgettünk róla, de szerintem megnézzük még1x, de akkor már ki is elemezzük a jeleneteket :)

chevyfan 2010.03.03. 22:14:16

Üdv!

Végül is Eli vak ?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2010.03.03. 22:17:52

@chevyfan: Szerintem az, a film közben párszor csöppet megbotlik, pl. mikor mennek be a kannibál házaspár házába, akkor is látszik, hogy majdnem megbotlott, vagy a film elején mikor betéved a lakatlan házikóba, akkor is rálép egy-két dologra. A többi érzékszerve kiváló.
Amolyan Fenegyerek 2.0:)

b0lha 2010.05.17. 04:26:05

sztem tobb ponton is rosszul ertelmezik itt tobben a filmet. egyreszt szo sincs semmilyen profeta szereprol. o csak hallotta a hangot es ment utana. egyaltalan nem hirdette az iget, nem szonokolt, ugyh ez 1 halott erv. aztan, ugyan tegyunk mar kulonbseget akozott, h vki agyatlanul gyilolaszik minden utjaba kerulot, es akozott, h szepen athaladna, nem engedik, sot ki akarjak rabolni. o meg ekkor is figyelmeztet mindig mindenkit, h takarodjon, mert baja lesz. ez szimpla onvedelem, nem is ertem, h birjatok ezt is a film negativumjakent emliteni. harmadszor pedig sztem pont, h rohadtul nem moralizal a film, nem akar okoskodni, legalabbis ram egyaltalan nem volt ilyen benyomassal, pedig abszolut nem hivo leven elegge erzekenyen reagalok arra, ha maszlaggal akarjak tomni a fejemet (kiveve a csattano maszlagot, de az mas teszta :D:D). a kovetkezo problemam az ervekkel, ez a tipikus fassag, amiota volt a madmax, minden posztapokaliptik temat probalnak parhuzamba allitani vele. most attol madmax feeling, h kopar sivar jovokep? en semmi madmax feelinget nem vettem le rola, azt a filmet pl pont utalom mint a szart. teny, h volt 1-2 "feleslegesnek" mondhato lassitas, de en meg ezeken se akadtam nagyon fenn, alapbol nem 1 pergoritmusu akciofilmre szamitottam. nemertem mifele megvaltasra vartatok ettol a filmtol, ez siman megint csak 1 sokadik film nem is annyira a kereszteny hitrol, mint inkabb ugy altalaban a bizva bizasrol, arrol, h ha meghuzod magad, es teszed a dolgod, akkor elvileg elnyered a jutalmad. es azok kozul szamomra kifejezetten jo film.

nikodémus 2010.05.24. 22:21:47

Sokat akart a film, de nem bírta. A felszínen egy feelinges posztapok mozit látunk némi divatosan koreografált akcióval (meg rengeteg érthetetlen lassítással), a második réteg meg valamiféle protestáns kereszténység-felfogás (CSAK a Szentírás ugyebár) + és Amerika-megalapítás (kiválasztottság-tudat, új kezdet) allegória elegye szeretne lenni. Lötyög a kettő (a három) egymáson, nagyon nincsenek szinkronban, és a végére fájón elbutul a film. Kár.

Akkor inkább már (a) The Road.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2010.06.27. 20:06:49

Egyre inkább magával ragadott a film a játékidő alatt. Nagyon bejött.
süti beállítások módosítása